Με φόντο την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή μετάβαση, τα προβλήματα και τις προκλήσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιοχή, συνεδριάζουν αύριο στην Πτολεμαΐδα οι δήμαρχοι του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Απόψε στον «Παντελίδη» συνεδριάζει η επιτροπή ενέργειας και περιβάλλοντος, εκεί όπου ήχησε το πρώτο «καμπανάκι» κινδύνου για το αυξημένο ενεργειακό κόστος που απειλεί τη βιωσιμότητα των δήμων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε λιγότερο στην απολιγνιτοποίηση και περισσότερο στην ενέργεια και το πόσο η κρίση επηρεάζει τους δήμους, τονίζοντας πως για το πρώτο σκέλος αύριο θα ακούσουν σχετικά τους τοπικούς άρχοντες. Αναφέρθηκε στη συνεισφορά ΑΠΕ-φυσικού αερίου-λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, ενώ χτύπησε «καμπανάκι» για τη λειτουργία των δήμων τονίζοντας: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο θέματα: Πως θα μπορέσουμε να τη βγάλουμε καθαρή τους επόμενους μήνες και να καλύψουμε τρύπες. Θα χρειαστούμε 1 δις αν η ενέργεια συνεχίσει να κινείται έτσι. Πως θα αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα που έρχεται», τόνισε αναρωτώμενος τι θα γίνει στην αυτοδιοίκηση μακροπρόθεσμα, θέτοντας θέματα ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης των δήμων, να έχουν οι δήμοι προτεραιότητα στην ηλεκτρικό χώρο.
«Δεν θα βγει η χρονιά, πρέπει να ζητήσουμε άμεσα οικονομική ενίσχυση και να γίνει άμεσα προτεραιοποίηση στον ηλεκτρικό χώρο και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε και στις ΑΠΕ και την ανάγκη να υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός, τον σχεδιασμό για ενέργεια από απορρίμματα, κάνοντας αναφορά για «τραγικό» κομμάτι στην αδειοδοσία ΑΠΕ για εγκαταστάσεις Φ/Β και ανεμογεννητριών, κάνοντας λόγο για «απαξίωση» στις αδειοδοτικές διαδικασίες.
Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην πρωτοβουλία να δώσει η περιοχή στους δημάρχους να καταλάβουν τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, δεδομένης της κρίσης που βιώνουν οι δήμοι για να πληρώσουν το ρεύμα και το πετρέλαιο στα απορριμματοφόρα. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε όλα να γίνουν με εμάς, με συνέπεια και το αποτύπωμα που πρέπει», σημείωσε επίσης.
Ο κ. Πλακεντάς, παράθεσε, δε, στην ομιλία του, κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία: Σύμφωνα με έρευνα του ΠΔΜ 19.000 θέσεις εργασίας (έμμεσες ή άμεσες) θα χαθούν από τη μη λειτουργία των μονάδων στον άξονα Φλώρινα-Αμύνταιο-Πτολεμαΐδα- Κοζάνη. Επίσης, η Δ. Μακεδονία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, τόνισε, τα πράγματα γίνονται δυσχερέστερα, καταλήγοντας πως ο «μήπως ο φθηνός εγχώριος λιγνίτης είναι η λύση στο πρόβλημα, κάτι που ακολουθήθηκε από τις χώρες της ΕΕ;».
Όταν μια περιοχή δέχεται ένα πλήγμα οφείλει το κράτος να τη στηρίξει έμπρακτα με συγκεκριμένα προγράμματα και αποτελέσματα, τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Παπαναστασίου Δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, προσθέτοντας ότι το θέμα της απολιγνιτοποίησης έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο ενεργειακό θέμα της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει να γίνει αυτάρκεις ενεργειακά και αυτό θα γίνει με τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης (ΑΠΕ και Ενεργειακές Κοινότητες ΟΤΑ).
Από την πλευρά του ο Λ. Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε πως «η Δ. Μακεδονία είναι μια περιφέρεια που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και δεν πρέπει να δεχθεί και άλλο πλήγμα», συμπληρώνοντας πως το πότε και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης είναι σήμερα το ζητούμενο.
Ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση έκανε λόγο για μια «πολιτική απόφαση», και η αυτοδιοίκηση έρχεται να δει πως μπορεί να βοηθήσει παρεμβαίνοντας πολιτικά στο κράτος, ώστε να βγουν επιπλέον προγράμματα στήριξης του κόσμου και της αυτοδιοίκησης.
Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ (https://kede.gr ).