Καθημερινές κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η ενασχόληση με κάποιες ουσίες, όπως οι βαφές ή τα ελαστικά, αποτελούν επιβαρυντικούς – προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης, όπως τονίστηκε στην επιστημονική διημερίδα που διοργάνωσε η Ουρολογική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας στις 4 και 5 Νοεμβρίου στην Πτολεμαΐδα, με θέμα «Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης».
«Σημαντικό είναι να δίνουμε σημασία στα πρώιμα συμπτώματα. Το πρώτο σύμπτωμα συνήθως είναι η αιματουρία, το να δούμε αίμα στα ούρα μας πρέπει να μας κινητοποιήσει», τόνισε στην ομιλία του ο Ουρολόγος Ανδρολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης, σημειώνοντας ότι και η επιτακτική ανάγκη για ούρηση είναι από τα σημάδια που δηλώνουν ότι πρέπει αμέσως να μας δει ουρολόγος. Ανέφερε ότι πολύ συχνά το εύρημα είναι τυχαίο σε έναν υπέρηχο, ενώ η βιοψία είναι αυτή που καθορίζει την πορεία της νόσου, από το αν δηλαδή είναι επιφανειακός καρκίνος ή εάν είναι διηθητικός. Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καρκίνων της ουροδόχου κύστης είναι επιφανειακοί, ωστόσο είναι ο καρκίνος που ταλαιπωρεί τον ασθενή και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο, γιατί είναι ο καρκίνος με τις πιο πολλές υποτροπές, ενώ σε περίπτωση που είναι διηθητικός καρκίνος τότε η θεραπεία συνιστά αφαίρεση της κύστης και συνδυάζεται είτε με χημειοθεραπεία είτε με ακτινοβολίες.
Την άμεση παραπομπή στον ουρολόγο με το που εντοπίσει κάποιος τα παραπάνω συμπτώματα συνέστησαν στις εισηγήσεις τους οι διακεκριμένοι ουρολόγοι που συμμετείχαν στην διημερίδα Ουρολογίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον 7ο σε συχνότητα καρκίνο ο οποίος δείχνει προτίμηση στους άντρες. Υπογραμμίστηκε μάλιστα ότι το πρώτο κομμάτι της θεραπείας είναι η διακοπή του καπνίσματος, αυτό είναι τουλάχιστον το πρώτο που συστήνουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες στον ασθενή με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
«Η Ουρολογική Εταιρεία συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια λειτουργίας στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας και τα τελευταία χρόνια κάνει τα μαθήματα των ειδικευομένων στην περιφέρεια, γιατί πρέπει η περιφέρεια να έχει ισότιμο δικαίωμα στη γνώση και στα διαλαμβανόμενα και τις αντιπαλότητες με τα της διάγνωσης», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο Πρόεδρος Ουρολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδας, Χάρης Αηδονόπουλος (αλλά και αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας). «Δεν επιδιώξαμε να γίνει το μετεκπαιδευτικό μάθημα 3ου τριμήνου για τον “Καρκίνο Ουροδόχου Κύστης” με τηλεδιάσκεψη, γιατί θέλαμε φυσική παρουσία, για να υπάρχει ανταλλαγή εμπειριών αλλά και για να ενισχύεται η περιφέρεια και οι γιατροί των νοσοκομείων της περιφέρειας», όπως είπε.
Το πόσο σημαντικό είναι να διοργανώνονται τέτοιες επιστημονικές διημερίδες σε πόλεις όπως η Πτολεμαΐδα επισήμανε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» κι ο Καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, Βαγγέλης Ιωαννίδης. «Η πρόοδος στην ιατρική και την ουρολογία είναι πολύ μεγάλη και είναι σημαντικό να παρουσιάζονται στην Πτολεμαΐδα οι καινούριες εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του καρκίνου του προστάτη.» Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι οι παθήσεις του ουροποιητικού αφορούν κυρίως των ουρολόγο και όχι άλλες ειδικότητες και μια γυναίκα π.χ. με συχνουρία ή ακράτεια δεν πρέπει να απευθύνεται σε άλλες ειδικότητες, αφού ο ουρολόγος είναι ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτά τα θέματα.»
Την ικανοποίησή του για τις σημαντικές ομιλίες και τα εξειδικευμένα θέματα που παρουσιάστηκαν στη διημερίδα από ιδιαίτερα αξιόλογους ομιλητές, όπως η εισήγηση του Αθ. Μπέκου για την Ρομποτική ριζική κυστεοπροστατεκτομή αλλά και για τα νέα φάρμακα που είναι πιο αποτελεσματικά που παρουσίασε ο Ι. Βακαλόπουλος, εξέφρασε στο «e-ptolemeos.gr» το μέλος της διοίκησης της Ουρολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδας, Γιώργος Γιώβης.
Ο κ. Γιώβης παρουσιάζοντας μάλιστα τις Οδηγίες των αμερικανικών, καναδικών και ευρωπαϊκών εταιρειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης έκανε μνεία στο διευρυμένο πεδίο απεικονιστικών εξετάσεων στην παρακολούθηση του επιφανειακού καρκίνου ουροδόχου κύστης και τόνισε ότι: καμία νέα τεχνική δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κυστεοσκόπηση και την κυτταρολογική ούρων. Σημείωσε επίσης ότι η ενδοκυστική έγχυση χημειοθεραπευτικού το πρώτο 24ωρο μετά το χειρουργείο είναι απαραίτητη για την πρόληψη υποτροπών και ότι η κυστεκτομή έχει ένδειξη ακόμη και σε επιφανειακούς καρκίνους ουροδόχου κύστης που υποτροπιάζουν ή είναι υψηλής επικινδυνότητας.