Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κτηματολόγιο, για την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής (η προθεσμία έληξε στις 14 Οκτωβρίου) το συνολικό ποσοστό δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης», ξεπέρασε το 68%.
Αναφορικά με τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, από τις περιφερειακές ενότητες που η προθεσμία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, τα ποσοστά συλλογής συνεχώς βελτιώνονται.
Μέχρι στιγμής, το συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων από το Κτηματολόγιο, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης» φτάνει στο 68% με ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες.
Το Κτηματολόγιο επισημαίνει ότι «στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος το συνολικό ποσοστό δηλώσεων αγγίζει το 97% ενώ στη Λάρισα ξεπέρασε το 78%».
Τον Σεπτέμβριο επίσης σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή δικαιωμάτων για το 2019, ξεπερνώντας τις 700.000. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ικανοποιητικός κρίνεται από τη διοίκηση του Κτηματολογίου ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες όπου η προθεσμία λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Για ποιες περιοχές «κλείνει» το Κτηματολόγιο στις 31 Οκτωβρίου
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις, για τις εν λόγω περιοχές (προθεσμία 31 Οκτωβρίου) οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο αναμένεται να ξεπεράσουν τον συμβατικό στόχο του 55% μέχρι το τέλος του μήνα, που είναι και προϋπόθεση για την ασφαλή μετάβαση στα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης.
Η διαδικασία κτηματογράφησης συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως.
Οι περιφερειακές ενότητες στις οποίες λήγει η διορία εμπρόθεσμων δηλώσεων στο Κτηματολόγιο στις 31 Οκτωβρίου 2019 είναι οι εξής:
Κτηματολόγιο: Δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω παράταση
Το Κτηματολόγιο καλεί τους πολίτες «να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας».
Η διοίκηση του φορέα διευκρινίζει ότι η «καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων».
Οπως υπογραμμίζει ο φορέας, έγκαιρη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο σημαίνει:
• Οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών
• Ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.
• Διαφάνεια και ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων
• Αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων και αύξηση της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας με συνέπεια την προσέλκυση επενδύσεων
• Πλήρη διασφάλιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας
• Αποτελεσματική προστασία του Περιβάλλοντος. Η αμετάκλητη οριοθέτηση των δασών και του αιγιαλού θα αποτελέσει το σοβαρότερο εμπόδιο ενάντια στις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία.
• Ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και διευκόλυνση των επενδύσεων.
Πηγή: iefimerida.gr