Η πανδημία του κορωνοϊού χάρη στην υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας αλλά και στην αυτοθυσία των εργαζομένων στο σύστημα υγείας αντιμετωπίζεται, προς το παρόν, με έναν τρόπο που είναι παραπλήσιος με την μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. Πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι αρμόδιοι επιστήμονες ώστε, σύντομα, να βγούμε δυνατοί και υγιείς από αυτή την κρίση χωρίς μεγάλες απώλειες.
Μόλις βγούμε από τα σπίτια μας, θα αντιληφθούμε ότι η παραγωγική βάση είναι κατεδαφισμένη. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει υποστεί μεγάλη πτώση τζίρου ή έχει κλείσει λόγω των προστατευτικών μέτρων, ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν γίνει άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.
Η οικονομία θα χρειαστεί μεγάλες τομές και αλλαγές για να επανεκκινήσει .
Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να την αλλάξουμε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Μπορεί να κατευθυνθούμε στην συσσώρευση κερδών προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και το κλείσιμο ή την ασφυξία των μεσαίων και των μικρών, την κατακρήμνιση της ελληνικής παραγωγής με μεγάλη αύξηση εισαγωγών, την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, την κατεδάφιση της πρωτογενούς παραγωγής.
Μπορεί, ωστόσο, να κάνουμε άλμα προς την αντίθετη κατεύθυνση: την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων που πρέπει να περάσουν τη κρίση χωρίς απώλειες, τη μέριμνα για τη πρωτογενή παραγωγή, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους.
Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε με απολύτως στοιχειοθετημένο τρόπο ότι ο δεύτερος δρόμος είναι εφικτός. Αφήνοντας στην άκρη τα ιδιωτικά κανάλια που δεν παρουσίασαν καν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και ήδη εξοφλούν τα γραμμάτια από την έκτακτη ενίσχυση των έντεκα εκατομμυρίων ευρώ -σε πρώτη φάση, μιας και έρχονται και άλλα χρήματα για να φιμώσουν τα ΜΜΕ- κανείς δεν μπόρεσε να ασκήσει κριτική στην ουσία των προτάσεων, μιας και είναι πλήρως κοστολογημένες και βιώσιμες.
Είναι ώρα να αξιοποιήσουμε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισεκατομμυρίων, το οποίο εξασφαλίσαμε με την στήριξη και τις θυσίες του ελληνικού λαού, και να επιστραφεί στην κοινωνία ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.
Περιληπτικά, οι άξονες για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας συνοψίζονται στις κάτωθι παρεμβάσεις:
- Στήριξη του ΕΣΥ με επιπλέον χρηματοδότηση 1 δις ευρώ, 4.000 μόνιμες προσλήψεις, απόλυτη προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η υγεία κάθε ανθρώπου δεν είναι εμπόρευμα, όλοι πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή πρόσβαση σε στελεχωμένες και αξιοπρεπείς δομές υγείας.
- Μέτρα 8,5 δις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με πλήρη κάλυψη μισθολογικών απαιτήσεων, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα. Η επιδότηση θα ανέλθει, για κάθε μήνα της κρίσης μέχρι το τέλος Μάιου, στο 1/12 της περσινής φορολογικής τους δήλωσης. Το κράτος οφείλει να ενισχύσει τη μεσαία τάξη για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, ώστε την επόμενη ημέρα να σηκώσουν την ελληνική οικονομία στα πόδια της.
- Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους. Κανείς δανειολήπτης πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να μείνει εκτός της αναγκαίας προστασίας.
- Μέτρα για την κοινωνική πρόνοια ύψους 300 εκ. ευρώ και αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (πρώην Κ.Ε.Α.) κατά 50%. Η αλληλεγγύη και η κοινωνική μέριμνα πρέπει να ενισχυθούν σε μια περίοδο που είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.
- Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 1,5 δις για εργαζόμενους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, με μπλοκάκια, εργόσημο και μη επιδοτούμενους ανέργους (σύνολο 1,7 εκ. δικαιούχοι). Η βάση της οικονομίας πρέπει να στηριχθεί αποτελεσματικά για όσο διαρκεί η κρίση.
- Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες. Η καταβολή πρέπει να ξεκινήσει όταν ορθοποδήσει η οικονομία.
- Πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων και εξόφλησης επιταγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Η κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει αυτή την στιγμή αυξημένα βάρη, τα δάνεια πρέπει να παγώσουν
- Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με κριτήριο τον τζίρο αλλά και τους εργαζόμενους. Η έλλειψη πρόσβασης σε ταμειακές διευκολύνσεις πρέπει να αντιμετωπιστεί με εναλλακτικούς τρόπους.
- Επιτάχυνση εκταμίευσης πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις.
- Σχέδιο δανεισμού με εγγύησεις από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ. Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί για τους πολίτες του με κεντρικό, συγκροτημένο και βιώσιμο τρόπο για όλους
Οι προτάσεις συμπεριλαμβάνουν και άλλες πτυχές, όπως η απαγόρευση διακοπής ρεύματος για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, η στήριξη των αγροτών με 300 εκατομμύρια, η αναστολή πληρωμής του αγροτικού ρεύματος και του αρδευτικού νερού, η απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων, η επέκταση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους.
Η συνολική δαπάνη των παραπάνω μέτρων ανέρχεται στα 26 δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2020 (1 δις για την Υγεία, 13 δις για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών και 12 δις ενέσεις ρευστότητας, όπως εγγυήσεις δανείων), δηλαδή φτάνει στο 14% του ΑΕΠ.
Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει όλους δυνατούς και υγιείς. Η στήριξη του κοινωνικού κράτους, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί με ασφάλεια, ισότητα και δικαιοσύνη να παρέχει τα στοιχειώδη αγαθά στους Έλληνες πολίτες αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Την επόμενη ήμερα οφείλουμε να αλλάξουμε πολλά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις ζωές μας. Η Υγεία, η Παιδεία, το νερό, το ρεύμα, κάθε ζωτικό αγαθό πρέπει να προστατεύεται από το κράτος με στήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Με την πανδημία, πρέπει να παραμεριστεί κάθε σκέψη για αποψίλωση, απαξίωση, υποβάθμιση και εγκατάλειψη στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να στηρίξει το σύνολο των πολιτών, έχει παιδιά και αποπαίδια, ευνοούμενους και εξοβελιστέους.
Στην αφετηρία της επόμενης περιόδου, οφείλουμε να κινηθούμε δραστικά, συντονισμένα και με σχέδιο. Ας μην αναβάλλουμε για αύριο, αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα.
Η λογική του ΄΄βλέποντας και κάνοντας΄΄ και της ανακοίνωσης μέτρων με το σταγονόμετρο είναι κοντόφθαλμη, βαθαίνει την ύφεση και εξουθενώνει κάθε παραγωγικό τομέα που λυγίζει κάτω από την οικονομική κρίση.
Η ελληνική οικονομία, οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι άνεργοι πρέπει να σταθούν στα πόδια τους άμεσα.
Την επόμενη ημέρα κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω.
Είναι ευθύνη όλων μας να βγούμε υγιείς, δυνατοί και αλληλέγγυοι.
Η Ελλάδα πρέπει να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει.