Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με θέμα «Μέτρα στήριξης για τoν Νομό Κοζάνης».
Στην ερώτηση γίνεται μνεία στις αναφορές και τα υπομνήματα των επιμελητηρίων της Κοζάνης, αλλά και της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα, τα οποία αναδεικνύουν τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών για την δραματική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στην οικονομία της περιοχής
Με την ερώτηση της, η κ. Βέττα ζητά την λήψη μέτρων για την στήριξη της οικονομίας της Κοζάνης – η οποία έχει να αντιμετωπίσει και την δίνη της βεβιασμένης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης- , την ένταξη όλων των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο καθεστώς ενίσχυσης και την επίσπευση των μέτρων που θα βοηθήσουν τους άνεργους, ιδιαιτέρα τους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια άνεργους.
Παράλληλα, με αφορμή την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για το κλείσιμο του εργοταξίου της Πτολεμαΐδας V, η κ. Βέττα δήλωσε: « Η παύση λειτουργίας του εργοταξίου της Πτολεμαΐδας V είναι ένα μέτρο το οποίο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και λήφθηκε αρκετά καθυστερημένα. Ήδη, με κοινοβουλευτική μου ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα, ζητούσα την υιοθέτηση κάθε πρόσφορου μέτρου που θα διασφαλίζει την υγεία των εργαζομένων και επακόλουθα της δημόσιας υγείας. Ελπίζω, τέλος, να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ΔΕΗ και του δημόσιου συμφέροντος από τυχόν απαιτήσεις τρίτων, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από αυτή την απόφαση».
Η ερώτηση έχει ως εξής:
Η πανδημία του κορονοϊού που έχει ενσκήψει στην χώρα μας, έχει δημιουργήσει πλείστα προβλήματα που απαιτούν την άμεση και δυναμική παρέμβαση του κράτους, τόσο για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Ιδιαίτερα, απαιτούνται μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρηματιών που έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω του κλεισίματος των εταιριών ή της μεγάλης μείωσης του τζίρου τους. Η αναχαίτιση της ανεργίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα, ώστε να επανέλθουμε σύντομα στους ρυθμούς μείωσης του δείκτη ανεργίας που είχαμε πετύχει τo διάστημα 2015-2019.
Στην Δυτική Μακεδονία, και ιδιαίτερα στον Νομό Κοζάνης, η κρίση των τελευταίων εβδομάδων έρχεται να προστεθεί σε μια οξυμένη κατάσταση. Η ανεργία στην Κοζάνη προσέγγιζε, ακόμη και πριν την πανδημία, το 25-27%, αριθμός που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και την οικονομική άνθηση.
Οι κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης με την βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση, η οποία σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του Ε.Σ.Ε.Κ. θα επέλθει το 2023, πλην μιας μονάδας που θα λειτουργήσει έως το 2028, ενέτεινε το κλίμα αποεπένδυσης στην περιοχή. Ήδη, οι πρώτες ενδείξεις για μια σειρά από τομείς, όπως για παράδειγμα η κατασκευή και η πώληση ακινήτων, η έναρξη επιχειρήσεων, η αγορά πάγιου και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, η κίνηση στα καταστήματα λιανικής δείχνουν ότι η αγορά, προεξοφλώντας τον οικονομικό μαρασμό, έχει σταματήσει να κινείται.
Επίσης, αρνητικά λειτούργησε και η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των έξι πανεπιστημιακών τμημάτων που είχαν δρομολογηθεί για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μεγεθύνει τα υφιστάμενα προβλήματα, γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα στην κοινωνία και την οικονομία της περιοχής.
Ήδη, όλα τα επαγγελματικά επιμελητήρια της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, έχουν ζητήσει με επίσημα έγγραφά προς τα αρμόδια Υπουργεία (με το τελευταίο, κοινό αίτημα να χρονολογείται στις 24.3.20), την ένταξη των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στο καθεστώς στήριξης.
Επειδή η κατάσταση στο Νομό Κοζάνης λόγω των πρόσφατων κεντρικών πολιτικών επιλογών, αλλά και της πανδημίας, έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στον παραγωγικό ιστό της περιοχής,
Ερωτάσθε:
- Θα προχωρήσετε άμεσα σε ένταξη όλων των ΚΑΔ που δραστηριοποιούνται στο νομό Κοζάνης -και ιδιαίτερα αυτών που αναγράφονται στην τελευταία επιστολή του περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου και αφορούν τη μεταποίηση και τις βιοτεχνίες που ασχολούνται με οικοδομική δραστηριότητα (παραγωγή αδρανών υλικών, παραγωγής ξυλείας, μαρμάρων, τσιμέντων, κόλλας, κ.λπ.) αλλά και το χονδρικό εμπόριο τροφίμων- στα μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν στο μέλλον;
- Αν όχι, με ποιο τρόπο προτίθεστε να αναπληρώσετε τις απώλειες των εργαζομένων και των επιχειρηματιών της περιοχής;
- Ποια μέτρα έχετε πάρει ή προτίθεστε να υλοποιήσετε για τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή; Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για νέους, γυναίκες ή μακροχρόνια άνεργους;
Η ερωτώσα βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη