Με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική Μακεδονία τις πρωινές ώρες της Δευτέρας έκανε την αρχή της η κακοκαιρία Elias η οποία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, θα επηρέασει μέχρι και την Πέμπτη αρκετές περιοχές της επικράτειας.
Για σήμερα Δευτέρα το μεγαλύτερο «χτύπημα» αναμένεται να δεχθούν περιοχές κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα όπου από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά οι βροχές και οι καταιγίδες καθώς θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).
Δείτε σε χάρτη την εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το βράδυ της Τρίτης.
Ειδικά για τη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το βράδυ της Τρίτης αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.
Για αύριο Τρίτη, σύμφωνα με το meteo.gr, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Για μεθαύριο Τετάρτη τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η κακοκαιρία Elias θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).
Βροχές και σήμερα στην Αττική
Σε πέντε περιοχές προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ότι θα «χτυπήσει» σήμερα, Δευτέρα, η κακοκαιρία Elias, η οποία αναμένεται να παραμείνει στη χώρα μας μέχρι και την Πέμπτη.
Από νωρίς το πρωί βρέχει σε περιοχές της βόρειας και βορειοδυτικής Ελλάδας με την μετεωρόλογο της ΕΡΤ, Ερμιόνη Κατιρτζόγλου, να σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ώρες σε Καρδίτσα, Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα και δυτική Στερεά.
Ειδικά για την Αττική τα στοιχεία των μετεωρολόγουν δείχνουν ότι σήμερα θα υπάρξουν καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού από το μεσημέρι και μετά.
⚠️ #κακοκαιρία #Elias 👉🏻 Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της 22/9 αναβαθμίστηκε σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων #ΕΔΕΚΦ
⛈️ Από σήμερα: Ισχυρές βροχές & καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις & μεγάλη συχνότητα κεραυνών
Αναλυτικά 👉🏻 https://t.co/PDMcWULEAx
ℹ️… pic.twitter.com/4pYHXKhx1E
— Civil Protection GR (@GSCP_GR) September 25, 2023
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου στη Θεσσαλία και στη βόρεια-βορειοανατολική Στερεά αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Σε ανάρτησή του ο προγνώστης της ΕΡΤ3 αναφέρει ότι το επόμενο τριήμερο θα πέσει στη Θεσσαλία γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που «έδωσε» στην περιοχή η κακοκαιρία Daniel. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που έπεσε από το βαρομετρικό χαμηλό Daniel θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να σημειώνεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά!
Το ερώτημα σχετικά με το αν αυτά τα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά πλημμυρικά επεισόδια και σε ποιες περιοχές κατά την ταπεινή μου άποψη δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο απλά.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ευρεία ποικιλία γεωμορφολογικών και υδρολογικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ιδιότητες του εδάφους καθορίζουν τελικά το πόσο “ευάλωτη” θα είναι μια συγκεκριμένη περιοχή στις πλημμύρες.
Η σοβαρότητα των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις μπορεί επομένως να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την “ευπάθεια” και το βαθμό κορεσμού του εδάφους από το πολύ νερό μιας περιοχής καθώς όπως παρατηρήσαμε άλλωστε στη Θεσσαλική πεδιάδα τις τελευταίες ημέρες, αν και μέρος του νερού απελευθερώθηκε πίσω στην ατμόσφαιρα μέσω της εξάτμισης, σε αρκετές ακόμα περιοχές κατάφερε να κατακρατηθεί.
Είναι γνωστό ότι διήθηση του νερού στο έδαφος εξαρτάται από τη σύστασή του. Η αποθήκευση ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χούμο, τον τύπο, το πάχος και την πυκνότητα του εδάφους. Το μέγεθος και το σχήμα των κοιλοτήτων στο έδαφος καθορίζουν επίσης τις ιδιότητες αποθήκευσης. Εάν το έδαφος είναι κορεσμένο, το νερό δεν μπορεί να διηθηθεί και ρέει απευθείας σε υδάτινους αποδέκτες.
Ισχυρές βροχοπτώσες σε κορεσμένα από το νερό εδάφη καθώς και η εισροή από πολλούς παραπόταμους και ρέματα οδηγούν όπως είναι φυσικό σε ευκολότερη άνοδο της στάθμης των υδάτων. Εάν το υδατόρευμα δεν έχει χώρο για να υπερχειλίσει και δεν υπάρχουν φυσικές δυνατότητες συγκράτησης, όπως βλάστηση στις όχθες, στενώσεις ή μαιάνδρους για να επιβραδύνουν τη ροή, τότε αυτό μπορεί να υπερχειλίσει στις όχθες του και να προκληθούν πλημμύρες.
Σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας- βορειοανατολικής Στερεάς όπου φαίνεται να δέχονται και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο, η μεγάλη κλίση προκαλεί συχνά ταχεία αποστράγγιση και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες στα χαμηλότερα υψομετρα και στις πεδινές περιοχές!»
Πηγή: Πρώτο Θέμα