Έρχεται βαρύς χειμώνας και με τις τσουχτερές τιμές που προβλέπονται για την κατανάλωση του ρεύματος δεν έχετε παρά να σκεφτείτε το ενδεχόμενο χρήσης της ξυλοκοπάς ή ακόμη και το τζάκι που δεν αναβατέ μέχρι σήμερα.
Αρχικά, εάν φέτος πάρετε αυτή την απόφαση θα πρέπει να επιλέξετε το είδος ξύλου που θα προμηθευτείτε. Τα καυσόξυλα ποικίλλουν και είναι καθοριστικής σημασίας η κατηγορία που θα αγοράσετε προκειμένου να ζεσταθείτε σε επιθυμητό επίπεδο αλλά και για να επιτευχθεί η σωστή λειτουργία και η καλύτερη δυνατή απόδοση της σόμπας. Τα πιο συνηθισμένα είδη ξύλων για καύση στην Ελλάδα είναι, δρυς, ελιά, οξιά και το πεύκο. Ποιο είναι όμως τα ιδανικά καυσόξυλα για τις κρύες μέρες του χειμώνα;
Το ξύλο της δρυός, συνηθίζεται να επιλέγεται από τους καταναλωτές αρκετά συχνά, καθώς προσφέρει αρκετά μεγάλη φλόγα και επιθυμητή διάρκεια καύσης είναι ένας είδος μεσαίου μεγέθους, αειθαλούς βελανιδιάς. Ο δρυς είναι ένα σκληρό ξύλο για τζάκι, με μεγάλη θερμική απόδοση και διάρκεια καύσης. Είναι ιδανική επιλογή για τζάκια, καθώς και για ξυλολέβητες, αποτελώντας ίσως μια από τις πιο οικονομικές λύσεις για φέτος τον χειμώνα.
Η οξιά επίσης, είναι ένα σκληρό ξύλο με πυκνότητα και βάρος, που ανάβει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και η καύση του διαρκεί λιγότερο σε σχέση με άλλες κατηγορίες ξύλου, όπως για παράδειγμα της δρυός ή της ελιάς. Ωστόσο, η οξιά έχει την ιδιότητα να μην πετάει σπίθες και είναι ιδανική επιλογή για τις ξυλόσομπες.
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ανήκει στα σκληρά ξύλα βραδείας καύσης, υψηλής διάρκειας αλλά και θερμότητας. Τα ξύλα για τζάκι από ελιά, αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή για την καύση στο τζάκι. Αν τα επιλέξετε, θα σας προσφέρουν δυνατή φλόγα, χωρίς σπίθες. Η ελιά προσφέρει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Οι καταναλωτές συνηθίζουν να το επιλέγουν και να αναφέρουν πως είναι το καλύτερο ξύλο, που μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες τον φετινό χειμώνα για το τζάκι ή τη σόμπα τους. Η βραδεία καύση του ξύλου από ελιά παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς, προσφέροντας οικονομική θέρμανση στο χώρο
Το πεύκο όπως και τα υπόλοιπα κωνοφόρα, ανάβουν φωτιά πολύ εύκολα και προσφέρουν γρήγορη και μεγάλη φλόγα. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα τους σε ρετσίνι, γεγονός που τα καθιστά από τις πρώτες επιλογές για το άναμμα του τζακιού. Τα ξύλα για τζάκι από πεύκο θέλουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς παράγουν πολλές σπίθες.
Όμως το ξύλο από πεύκο καίγεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα ειδής, χαρακτηριστικό που έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά ίσως τη λιγότερο οικονομική επιλογή.
Μια ακόμη επιλογή είναι οι μπρικέτες, καυσόξυλα για θέρμανση σε συμπιεσμένη ξυλώδη μορφή. Αποτελούν καλή εναλλακτική λύση για όσους ενδιαφέρονται να πρωτεύσουν το περιβάλλον και πρόκειται για καυσόξυλα από 100% ύλη αποτελούμενη από ξύλο ή υπολείμματα κατεργασίας του ή ξύλο ανακύκλωσης.
Οι μπρικέτες παράγουν χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά την καύση, γεγονός που τους δίνουν αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων κατηγοριών από καυσόξυλα. Καίγονται πολύ αργά και η καύση τους διαρκεί μέχρι 12 ώρες, ενώ δεν «σκάνε» και δεν πετάνε σπίθες. Είναι μια έξυπνη λύση για όσους δεν διαθέτουν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και παράλληλα διαθέτουν μεγάλη θερμική απόδοση λόγω της σταθερής τους καύσης. Λόγω του χαμηλού ποσοστού υγρασίας αυτών, παράγουν λιγότερο καπνό και δεν περιέχουν χημικές ουσίες ή άλλα πρόσθετα. Ενδείκνυνται για ενεργειακά τζάκια και σόμπες.
Οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμάσουν τα παραδοσιακά τζάκια και τις σόμπες, να τα καθαρίσουν εσωτερικά αλλα και την καμινάδα. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και ο προβληματισμός για το πως θα ζεσταθούν φέτος τα νοικοκυριά είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Οι πολίτες θα πρέπει, αφού πραγματοποιήσουν μια ερευνά αγοράς να προμηθευτούν τη ποσότητα και το είδος του ξύλου που επιθυμούν, για να ζεστάνουν το σπίτι τους.