Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κων/νο Στεργίου Αντιπρόεδρο του ΟΕΝΕΦ (Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας) και Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος και συμμετείχε ως ομιλητής στο Παγκόσμιο Φόρουμ στην Ν. Κορέα με τίτλο «Global HR Forum 2023 ‘New Wave: Talent Revolution in the Era of AI and Big Blur» που διεξήχθη 1-2 Νοεμβρίου στη Σεούλ της Ν. Κορέας.
Το Global HR Forum εδώ και 18 χρόνια (από το 2006) διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας της Κορέας, την μεγαλύτερη καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα της Κορέας, την Korea Economic Daily και το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση της Κορέας.
Το Παγκόσμιο Φόρουμ κάθε χρόνο συγκεντρώνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους από διάφορες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, CEO παγκόσμιων εταιρειών, μελετητές και ειδικούς από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως. Η παρουσία του κ. Στεργίου εκεί είχε να κάνει με τη δραστηριοποίησή του την επαγγελματική αλλά και τη δράση του ΟΕΝΕΦ, τονίζοντας ότι «δεχόμαστε πολλές φορές προκλήσεις και προσκλήσεις σε τέτοια συνέδρια. Έχουμε βρεθεί εκ νέου με τον κ. Φιλιππίδη στη Ν. Κορέα, με τη θεματική εφέτος να είναι πολύ προηγμένη και παρουσιάζουμε πως η εργασία στον τομέα της νεολαίας μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες των νέων και να μικρύνει το χάσμα μεταξύ δεξιοτήτων και αγοράς εργασίας».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο χάσμα δεξιοτήτων στους εργαζόμενους και πόσο δυσκολία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό με συγκεκριμένα προσόντα. Επίσης σε λίγα χρόνια από σήμερα θα απαιτούνται skills για επαγγέλματα που δεν υπάρχουν, για αυτό και ο κ. Στεργίου έκανε ανάγκη κατάρτισης σε συγκεκριμένα αντικείμενα που να σπάσουν ταμπού.
«Οι γενιές των γονιών μας σπούδασε και το άσκησε επάγγελμα. Αυτό ανατρέπεται συνεχώς και παιδιά δεν ασκούν επάγγελμα ότι σπούδασαν, αλλά αποκτούν συνεχώς πτυχία και αλλάζουν συνεχώς εξειδίκευση γιατί αλλάζουν οι απαιτήσεις», σημείωσε.
Ακόμη προσέθεσε πως απαιτούνται δεξιότητες στην αγορά εργασίας που δεν διδάσκονται στο σχολείο, αναφέροντας κορυφαίες δεξιότητες που πρέπει να έχει κανείς (κριτική σκέψη, αναλυτική σκέψη, αυτοπεποίθηση κ.α.), όπως επίσης και πόσο σημαντική είναι η κατάρτιση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του έμψυχου δυναμικού.
Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, με τον κ. Στεργίου να δίνει παραδείγματα εκπαιδευτικών και μη εργαλείων που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το κομμάτι της εκπαίδευσης.
«Παιδιά της περιφέρειας, χωρίς πολλές ευκαιρίες στη ζωή τους, μέσα από τα προγράμματα μας ανέκτησαν αυτοπεποίθηση, εξάσκησαν ξένες γλώσσες και πλέον βρίσκονται σε πολύ υψηλές θέσεις στην Ευρώπη, ή είναι ψηφιακοί νομάδες και όταν ανοίξει το Κέντρο νεολαίας θα δοθεί χώρος σε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές προς όφελος των νέων», κατέληξε.