Την εκτίμηση ότι το 2021 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης κατά πολύ υψηλότερο και των τελευταίων προβλέψεων, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τίτλο «Το Green Deal στο επίκεντρο των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του καθιερωμένου Πρωτοχρονιάτικου δείπνου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Στην ίδια εκδήλωση ο Επικεφαλής της Καγκελαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων, Wolfgang Schmidt, σε μήνυμά του επισήμανε τη δέσμευση της νέας Γερμανικής κυβέρνησης ότι θα επιμείνει στη στενή σχέση συνεργασίας με την Ελλάδα.
Σε σχετικό πάνελ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ», το οποίο συντόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), Dr. Volker Treier και ο Πρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας (Cefic) και Πρόεδρος του Δ.Σ. της BASF SE, Dr. Martin Brudermüller, ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα για την πορεία της οικονομίας δηλώνοντας: «Είμαι απολύτως σίγουρος ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά αισιόδοξο. Η χώρα μπόρεσε και ανέκαμψε από την κρίση του κορονοϊού με ρυθμούς ανάπτυξης που πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που μπορεί να κάναμε πριν από έναν χρόνο».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει στο επενδυτικό της πρόγραμμα για την «πράσινη» μετάβαση της οικονομίας τόνισε ότι οι ΑΠΕ θα μειώσουν σημαντικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι «αν σήμερα το ποσοστό των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν στο 70%, εκεί δηλαδή που θέλουμε να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας, τότε θα είχαμε πολύ πιο χαμηλές και σταθερές τιμές ενέργειας». Όπως εξήγησε, «το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας που παράγεται από υδρογόνο -που προέρχεται από τον ήλιο- κοστίζει σήμερα 72 ευρώ, ενώ το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας από φυσικό αέριο είναι στα 74 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πράσινο υδρογόνο θα έρθει στη ζωή μας πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Έχουμε ένα εμβληματικό project, το «Λευκό Δράκο» και μικρότερα πιλοτικά έργα στα διυλιστήρια και την τσιμεντοβιομηχανία» συμπλήρωσε.
(διαβάστε αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ εδώ)