Για ένα έργο σταθμός, στη νέα εποχή της ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για όλους, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου από τα Ελληνικά Πετρέλαια στα Λιβερά Κοζάνης. Το «παρών» έδωσαν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, δήμαρχοι και βουλευτές από τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στελέχη των ΕΛΠΕ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, συνολικής ισχύος 204 MW. Ο Πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως: «Ένα έργο σταθμός στη νέα εποχή της ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για όλους», τονίζοντας ότι:
- Το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα: Το μεγαλύτερο Φ/Β έργο στην Ευρώπη με πλαίσια διπλής όψης, από τα μεγαλύτερα Φ/Β στην Ευρώπη
- Επένδυση 130 εκ. ευρώ, με 35% ελληνική συμμετοχή (υλικά και εργασία)
- Δημιουργία έως και 350 θέσεων εργασίας (κατά τη διάρκεια της κατασκευής, το 60% από την τοπική κοινωνία
- Ανάπτυξη (Συνεισφορά στη Μετάβαση στη Μεταλιγνιτική Εποχή και την ανάπτυξη της Δ. Μακεδονίας)
- Κοινωνική συνεισφορά (600.000 ευρώ ετησίων σε όμορους δήμους και οικιακούς καταναλωτές, έργα αξίας 1.5 εκ. ευρώ καθ υπόδειξη του Δασαρχείου, Δημιουργία – συντήρηση δρόμων και υποδομών, Αρμονική συνύπαρξη κτηνοτροφίας ενδημικής πανίδας και ΑΠΕ
Επίσης, το έργο παράγει 350 GWh/έτος ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικών εκπομπών, αρκετή για 75.000 νοικοκυριά και συμβάλει στην αποφυγή εκπομπής 300.000 τόνων CO2 ανά έτος, που αντιστοιχεί σε 1.1 εκ. στρέμματα δάσους.
Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στους στόχους για «φθηνή και καθαρή ενέργεια», ενώ συνεχάρη και την τοπική κοινωνία για τη στήριξη που παρείχε στην «εντυπωσιακή επένδυση» του Φ/Β πάρκου στα Λιβερά, απαριθμώντας τα οφέλη από την επένδυση και τονίζοντας ότι συμβολίζει την πράσινη μετάβαση.
Αναφέρθηκε στα ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ ύψους 60 εκ ευρώ για να προσλάβουν 5.500 εργαζόμενους σε τοπικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καλόπιστα το σχέδιο, αλλά έχουν δισταγμούς.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση των διαδικασιών, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για έναν επενδυτή να εγκατασταθεί στη Δ. Μακεδονία, λέγοντας ότι οι εν λόγω επενδύσεις θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας.
Σημείωσε, επίσης, ότι είναι μύθος η βίαιη απολιγνιτοποίηση και ο για πάντα διαθέσιμος φθηνός λιγνίτης, λέγοντας ότι είναι «υποκριτικό να χύνουν κάποιοι κροκοδείλια δάκρια, όταν δεν έκαναν τίποτα για να προετοιμάσουν την περιοχή για μετά τον λιγνίτη», υπερασπίζοντας την απόφαση του για τον λιγνίτη για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους. «Ο λιγνίτης είναι λύση ανάγκης τη δεδομένη χρονική στιγμή», τόνισε, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευελιξίας, χωρίς να χαθεί ο προγραμματισμός και οι φιλόδοξοι στόχοι που υπάρχουν.
Για Πτολεμαΐδα 5, Μελίτη και Άγιο Δημήτριο 5
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κυβερνητική απόφαση να αυξηθεί η παραγωγή λιγνίτη αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Επίσης, τόνισε ότι η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» θα λειτουργεί ως λιγνιτική για τα επόμενα χρόνια ως το 2028 το πιο πιθανό και αν χρειάζεται είναι να παραμείνουν σε λειτουργία κάποιες από τις πιο σύγχρονες παλιές μονάδες της ΔΕΗ (όπως η Μελίτη ή ο Άγιος Δημήτριος 5), αυτό θα εξερευνηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής και τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου. Ξεκαθάρισε ότι η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου, δεν «καθυστερεί και δεν αναβάλει» τις δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση, κάνοντας λόγο για «αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή», με στόχο το μέλλον της Δ. Μακεδονίας την επόμενη ημέρα να είναι καλύτερο.
Μουσουρούλης για Τ/Θ και ΣΗΘΥΑ
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ, Κωστής Μουσουρούλης, επεσήμανε ότι το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης είναι μια αναπτυξιακή πράξη, τονίζοντας ότι είναι το πρώτο πρόγραμμα που κατατέθηκε στην ΕΕ και είναι το πρώτο πρόγραμμα που θα εγκριθεί. Σημείωσε ότι υλοποιούνται έργα που ενισχύουν τις θερμικές ανάγκες των τηλεθερμάνσεων, η ΔΕΗ προχωράει τη ΣΗΘΥΑ και ο ΟΑΕΔ υλοποιεί πρόγραμμα 9.000 θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα οικοσύστημα ιδιωτικών επενδύσεων.
Ερωτηθείς για την Τ/Θ Κοζάνης και αν προχωράει η ΣΗΘΥΑ, ο κ. Μουσουρούλης απάντησε πως η λύση δόθηκε ήδη στην Πτολεμαΐδα και σε αυτή τη λογική θα δημιουργηθούν οι συνθήκες από τη ΔΕΗ ώστε να λειτουργήσουν ανάλογες λύσεις στον Άγιο Δημήτριο ως εφεδρεία. «Αν δεν είχαμε αποφασίσει εγκαίρως όλοι οι δήμοι και η ΔΕΗ να ενεργοποιήσουμε τα σημεία παραγωγής, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική. Θα ήταν ευχής έργων να ξεκινήσουν τα έργα από το ’10 ή το ’13», προσέθεσε, λέγοντας ότι έχουν κλείσει έκτοτε 12 μονάδες, όχι από πολιτική απόφαση, αλλά για συστημικούς λόγους.
Παπαθανάσης για επενδύσεις – κίνητρα
Από την πλευρά του ο Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι για πρώτη φορά η πολιτεία κάνει έργα για τη δίκαιη μετάβαση, τονίζοντας πως «είμαστε σε δίλλημα για το πώς θα τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου». Το πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 1.6 εκ. ευρώ, απλώνεται σε τομείς ενίσχυσης έρευνας –καινοτομίας, κλιματικής ουδετερότητας, δράσεις επανάκτησης λιγνιτικών εδαφών και δράσεις ενδυνάμωσης του εργασιακού δυναμικού αλλά και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. Αναφέρθηκε στην προσέλκυση επενδύσεων και τα κίνητρα που έχουν προβλεφθεί για επιχειρήσεις, ώστε να διοχετευθούν 7 δις ευρώ σε ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους, με στόχο να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο σε πιο πράσινο, προς τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Σκρέκας: Η Δ. Μακεδονία παραμένει ισχυρό ενεργειακό κέντρο
Για ένα ορατό παράθυρο αισιοδοξίας που ανοίγει από την Κοζάνη, έκανε λόγο ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας, κάνοντας λόγο για «ορόσημο» στην πράσινη μετάβαση, λέγοντας ότι η Κοζάνη γίνεται βέλτιστο σημείο αναφοράς, για τη μετάβαση στην οικονομία με μηδενικό άνθρακα, σημειώνοντας ότι η Κοζάνη και η Δ. Μακεδονία παραμένει ισχυρό ενεργειακό κέντρο, πρωταγωνιστώντας στην παραγωγή ΑΠΕ, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων, με την περιοχή να αλλάζει πορεία, παραμένοντας ισχυρός ενεργειακός πυλώνας στη χώρα.
«Ο δρόμος της ενεργειακής αυτονομίας ταυτίζεται στην πράσινη μετάβαση», τόνισε, αναφερόμενος στη μετάβαση στη Δ. Μακεδονία και την ανάγκη προσέλκυσης έργων ηλεκτροκίνησης στην περιοχή, έργα μπαταριών, έργων κυκλικής οικονομίας, Φ/Β στις στέγες, δράσεις κυκλικής οικονομίας, διαχείριση αποβλήτων και το «Νέο εξοικονομώ», όπου τόνισε ότι περισσότερα από 4.000 νοικοκυριά στη Δ. Μακεδονία υπέβαλαν αίτηση.
Στις δηλώσεις του, ο Υφ. Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «για σήμερα και για αύριο ο λιγνίτης αποτελεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και μεθαύριο είναι όλα όσα δημιουργούνται σήμερα», προσθέτοντας ότι έρχονται έργα που θα δείξουν στην πράξη ότι η αλλαγή είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε και στην «ψυχρή εφεδρεία» των μονάδων.
Η Π. Βρυζίδου τόνισε πως «σήμερα σηματοδοτείται πως ότι έχει προγραμματιστεί γίνεται στην πράξη», ενώ ο Γ. Αμανατίδης μεταξύ άλλων πως η ενέργεια από λιγνίτη σήμερα είναι πιο φθηνή και πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα. Ο Στ. Κωνσταντινίδης τόνισε πως «σηματοδοτείται η στροφή στην καθαρή ενέργεια που προστατεύει το περιβάλλον και την εθνική οικονομία», ενώ για σημαντική και ουσιαστική μέρα για την περιοχή έκανε λόγο ο Γ. Αντωνιάδης. Ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης ζήτησε την «επιβεβλημένη» παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, ενώ για μια «απολύτως προσδιορισμένη κατεύθυνση, πανευρωπαϊκά και εθνικά», έκανε λόγο ο Λ. Μαλούτας. Για το έργο μίλησαν στελέχη των ΕΛΠΕ, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του.