Τη λύπη του «για την κατάντια», όπως τη χαρακτηρίζει του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, του πλέον σύγχρονου και με υποδομές νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, που υπολειτουργεί λόγω μεγάλης έλλειψης γιατρών, εκφράζει ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Επαρχίας Εορδαίας, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, μιλώντας στον «Π», εκφράζοντας μάλιστα τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα της κάλυψης των κενών κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου σε γιατρούς, εκτός κι αν ξεσηκωθούν σύσσωμοι δήμος, φορείς και ο λαός της περιοχής.»
«Δεν έχω πλέον εμπιστοσύνη σε κανέναν και κυρίως στη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας που έλαμψε δια της απουσίας της από το έκτακτο δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας για το Μποδοσάκειο. Το Μποδοσάκειο και ειδικότερα κλινικές και τμήματά του υπολειτουργούν εδώ και καιρό και μήνες τώρα μας τάζουν ότι έρχονται έστω επικουρικοί- συμβασιούχοι γιατροί για να λειτουργήσει, αλλά θα περιμένουμε πολύ ακόμα για να έρθουν», ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.
Διότι, όπως εξήγησε, «σε επίσκεψη του προεδρείου του σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ πριν λίγο διάστημα στο υπουργείο Υγείας λάβαμε την απάντηση ότι για να προσληφθούν νέοι επικουρικοί γιατροί πρέπει να ολοκληρωθεί όλη η λίστα των υπαρχόντων, είτε δέχονται είτε απορρίπτουν το διορισμό.»
Ανέφερε επίσης ότι αυτό που επισημάνθηκε στο προεδρείο του σωματείου είναι ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του νόμου ώστε οι συμβάσεις των επικουρικών από 12μηνες να μετατραπούν σε διετείς. Όσο γι’ αυτά που ακούμε για μετατροπή των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών σε τριετείς δεν μπορούν να γίνουν επειδή η περιοχή μας δεν είναι χαρακτηρισμένη ως “άγονη”. Και για να γίνουν οι προσλήψεις πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, να γίνει νέα προκήρυξη και εν συνεχεία να γίνουν οι τοποθετήσεις, άρα θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για την τοποθέτηση των επικουρικών.»
Ο κ. Ανδρεάδης επισήμανε ότι «πρόβλημα υπάρχει και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας από τον Τοπικό Πόρο για την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, γιατί οι επικουρικοί προβλέπεται να πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, άρα υπάρχει πρόβλημα να πληρώνονται από τον Τοπικό Πόρο.»
Όσο για το ότι δήθεν προχωρά το θέμα πρόσληψης μόνιμων γιατρών, «αυτό που μας είπαν από το υπουργείο είναι ότι για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μονίμων χρειάζεται πάνω από 18 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι θα καθυστερήσουν πάρα πολύ. Γι’ αυτό ας σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν.»
Ο Ανδρεάδης ανέφερε ακόμη ότι δόθηκε διαβεβαίωση από τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Γαβριηλίδη ότι θα γίνει πρόσληψη 9 γιατρών στο Μποδοσάκειο και 8 για το ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας διαφόρων ειδικοτήτων, «αλλά καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί προσλήψεις ακούμε αλλά το νοσοκομείο υπολειτουργεί.»
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και αγάπη μεταξύ των γιατρών του Μποδοσάκειου νοσοκομείου και να μην κοιτάζει ο καθένας πως θα σώσει τη δική του κλινική. Διότι, ακούγεται ότι βάζουν τους επικουρικούς γιατρούς να κάνουν ένα σωρό δουλειά, τους εξαντλούν καλώντας τους να μπαλώνουν όποια τρύπα υπάρχει και γι’ αυτό φεύγουν.»
Ο κ. Ανδρεάδης και με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου Εορδαίας, κατήγγειλε την απουσία της 3ης ΥΠΕ από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας την Καθαρά Δευτέρα για το Μποδοσάκειο, λέγοντας: «Καλά έκανε και απουσίαζε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ. Γιατί δεν είχε να πει τίποτε θετικό για το Μποδοσάκειο. Όσες φορές ήρθε ψέματα είπε. Έχει και ο ίδιος μερίδιο για την κατάντια του Μποδοσάκειου και όλων των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας.»
Δεν παρέλειψε τέλος να στείλει μήνυμα στη δημοτική αρχή Εορδαίας: «Αυτό που πρέπει να κάνει ο δήμος Εορδαίας είναι αγώνες με όλους τους φορείς. Ίσως τότε καταλάβει η πολιτεία ότι υπάρχει στην Πτολεμαΐδα, σε μια περιοχή με ορυχεία και συχνά εργατικά ατυχήματα, ένα νοσοκομείο και δείξει το ενδιαφέρον του. Γιατί χωρίς πίεση δεν πρόκειται να έρθουν γιατροί. Διότι, όσες επισκέψεις και συσκέψεις έγιναν στο Υπουργείο Υγείας δεν είχαν αποτέλεσμα στο θέμα της πρόσληψης γιατρών για να μπορέσει επιτέλους να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Ποιος φταίει για όλα αυτά; Πως θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα του Μποδοσάκειου που όπου να ’ναι τελειώνει. Θα λειτουργήσει ή θα μείνει περιστερώνας, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο;»