Αξιόλογο έργο επιτελούν οι ορθοπεδικές κλινικές των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, εξέχουσα θέση ωστόσο κατέχει η Ορθοπεδική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς μαζί με την Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου του Κιλκίς είναι οι χώροι στους οποίους πραγματοποιούνται υψηλού επιπέδου ορθοπεδικές παρεμβάσεις καθώς έχουν μακρά παράδοση στον ορθοπεδικό χώρο.
Αυτό τονίστηκε στη Διανοσοκομειακή ημερίδα των Ορθοπεδικών κλινικών Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αμφιθέατρο του Μποδοσάκειου, όπου και παρουσιάστηκε το έργο των ορθοπεδικών κλινικών τους πάνω σε μείζονα θέματα ορθοπεδικής παθολογίας, αρθροπλαστικής και τραύματος.
Τον ιατρικό κόσμο από τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία που έδωσε το παρών στην ημερίδα καλωσόρισε ο Συντονιστής Διευθυντής της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου, Αναστάσιος Κουντούδης. Επισήμανε ότι η ημερίδα αυτή διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ορθοπεδικής Εταιρείας Μακεδονίας –Θράκης «επ’ ωφελεία των γιατρών αλλά και του κόσμου, διότι ανταλλάσσονται απόψεις και ενημερωνόμαστε πάνω στην επιστήμη μας» και σημείωσε ότι η ημερίδα αυτή είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο διευθυντή και ιδρυτή της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου, Κώστα Θεοδωρίδη.
«Είναι ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός για την περιοχή μας αυτή η επιστημονική διανοσοκομειακή ημερίδα που γίνεται στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Είναι ουσιαστικά η αναβίωση των παλιών ορθοπεδικών σεμιναρίων Κεντροδυτικής Μακεδονίας που ατόνησαν με την κρίση και με αυτό που βιώνει η Ελλάδα σήμερα», δήλωσε ο διευθυντής της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου, Νικόλαος Σαμαράς, και πρόσθεσε: “Είναι ένα σημαντικό γεγονός με μεγάλη συμμετοχή. Είναι μια ημερίδα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα μεγάλο ορθοπεδικό συνέδριο».
«Είναι σημαντικό που κάποιοι άνθρωποι- παρά το γεγονός ότι σε ένα σύστημα που έχει προβλήματα, εργάζονται διεξοδικά και βρίσκουν χρόνο να διοργανώσουν επιστημονικές ημερίδες, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της επιστημονικής γνώσης, μεταφέροντας κλινικές εμπειρίες και αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών», ανέφερε ο διοικητής των νοσοκομείων Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο Γιώργος Χιωτίδης. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην Ορθοπεδική κλινική της Πτολεμαΐδας, λέγοντας πως «έχει μεγάλη παράδοση και συνεχίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ένας χώρος που πραγματικά παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και η διοίκηση από τη δική της σκοπιά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στηρίξει τα καλά πράγματα και στα δύο νοσοκομεία του Ν. Κοζάνης και να συμβάλλει ώστε τα όποια προβλήματα να αρθούν.»
Την χαρά του που παραβρέθηκε στην ημερίδα αυτή που οργανώθηκε από τις ορθοπεδικές κλινικές των νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κιλκίς, «δύο χώροι οι οποίοι έχουν μακρά παράδοση στον ορθοπεδικό χώρο και εξέχοντα στελέχη που πραγματικά θεμελίωσαν την ορθοπεδική στο χώρο», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ορθοπεδικής Εταιρείας Μακεδονίας – Θράκης (ΟΤΕΜΑΘ), Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΑΠΘ, Νίκος Λαλιώτης. «Στη Δυτική Μακεδονία οι ορθοπεδικές κλινικές έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο», είπε. Σημείωσε ωστόσο ότι «το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και το νοσοκομείο του Κιλκίς διατηρούν μια μακρά παράδοση και πραγματοποιούν υψηλού επιπέδου ορθοπεδικές παρεμβάσεις και θεραπείες, οι οποίες παρουσιάζονται και καταξιώνονται στα διάφορα πανελλήνια συνέδρια και είναι σημαντικό να προβάλλεται αυτό το έργο. Και θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της περιοχής ότι εδώ θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν την καλύτερη ιατρική φροντίδα μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.»
Ο κ. Λαλιώτης έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον αείμνηστο διευθυντή της Ορθοπεδικής κλινικής του Μποδοσάκειου, Κώστα Θεοδωρίδη, λέγοντας πως «ήταν από τους πιο προβεβλημένους ορθοπεδικούς σε όλο τον ορθοπεδικο χώρο, με ιδιαίτερη αναφορά στο όνομά του στις εκδηλώσεις που κάνει η εταιρεία μας και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα». Επισήμανε επίσης την εξαιρετική πρόοδο της τεχνολογίας στην ορθοπεδική η οποία παρέχει σήμερα τη δυνατότητα αντικατάστασης όλων των αρθρώσεων των ανθρώπων, την ποικιλία επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη και την αναγέννηση των άκρων στο χώρο της ορθοπεδικής παίδων, το μεγάλωμα των άκρων και τη γονιδιακή θεραπεία που υπόσχεται μεγάλες λύσεις.
Ο πρόεδρος της ΟΤΕΜΑΘ δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επιστημονικός κόσμος στην Ελλάδα και είναι «η μαζική φυγή όλων των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», πρόβλημα που όπως είπε «θα το βρούμε μπροστά μας σε λιγότερο από μια δεκαετία. Δεν θα υπάρχουν γιατροί να υπηρετήσουν τον χώρο της υγείας.»
Την χαρά του για το επίπεδο των ορθοπεδικών κλινικών της περιοχής εξέφρασε ο ομότιμος Καθηγητής Ορθοπεδικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Καπετάνος ο οποίος κατάγεται από το Ν. Κοζάνης, τονίζοντας μάλιστα ότι «στην Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου γίνεται εξαιρετική δουλειά». Πραγματοποιώντας εξάλλου ομιλία αναφορικά με τις μεταστάσεις του καρκίνου στα οστά είπε ότι, «δυστυχώς η περιοχή μας πληρώνει το τίμημα της βιομηχανικής ανάπτυξης καθώς πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό καρκίνων», διευκρινίζοντας ότι μπορεί να μην υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες αλλά αυτή είναι η εντύπωση τόσο η δική του όσο και των παλαιότερων γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα.