Τρία παιδιά περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των νεφροπαθών του Ιπποκράτειου, οι οποίοι λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων παραμένουν στην αναμονή για μεταμόσχευση, παρότι έχουν βρει συμβατό δότη.
Πρόκειται για δύο εφήβους 13 ετών κι ένα παιδί ηλικίας μόλις πέντε χρόνων, που βρίσκονται για πολύ καιρό στη λίστα αναμονής των μεταμοσχεύσεων από ζώντα δότη, στο μοναδικό στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία κι ένα στα μόλις τέσσερα νοσοκομεία της χώρας που πραγματοποιεί τέτοιου είδους επεμβάσεις.
Αυτό ανέφερε η διευθύντρια της Νεφρολογικής κλινικής του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, καθηγήτρια Νεφρολογίας, Αικατερίνη Παπαγιάννη, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για τη δωρεά οργάνων και ιστών που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: δεν γίνονται σε κανένα άλλο νοσοκομείο. Έχουμε 35 ζευγάρια έτοιμα που περιμένουν ημερομηνία εδώ και χρόνια. Τέσσερις εντάχθηκαν στην αιμοκάθαρση τον Ιούνιο του 2022, επειδή δεν άντεχαν άλλο να περιμένουν να γίνει, εκ των οποίων τρία παιδιά, δύο 13 ετών και ένα πέντε», σημείωσε.
Αναφερόμενη στην έλλειψη αναισθησιολόγων, η κ. Παπαγιάννη επισήμανε πως είναι μία κατάσταση που διαμορφώθηκε σταδιακά τα τελευταία δέκα χρόνια, τονίζοντας πως οι ελάχιστοι αναισθησιολόγοι που απέμειναν είναι υπεράνθρωποι. Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα προκηρύχθηκαν 14 θέσεις ειδικών, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση, ενώ χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι και οι ειδικευόμενοι αποφεύγουν το Ιπποκράτειο, με αποτέλεσμα να μένουν κενές οι θέσεις. Η καθηγήτρια τόνισε πως βραχυπρόθεσμα πρέπει να ζητηθεί βοήθεια από ιδιώτες να έρθουν κατ’ αποκοπή για τις μεταμοσχεύσεις και μακροπρόθεσμα να δοθούν κίνητρα -κυρίως οικονομικά- στους αναισθησιολόγους, ώστε να μπουν στο εθνικό σύστημα υγείας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ στην πανεπιστημιακή κλινική του Ιπποκράτειου, Νίκος Αντωνιάδης, επισήμανε πως δεν μπορούσαν να προγραμματιστούν μεταμοσχεύσεις ακόμα και προ covid, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί από την πανδημία και μετά. Ο ίδιος σημείωσε πως οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες σε ένα μεγάλο νοσοκομείο που έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις, με βαριά τμήματα που έχουν απαιτήσεις. Τόνισε, δε, πως πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι μόνο τοπικό αλλά πανευρωπαϊκό.
Πνοή ζωής η δωρεά οργάνων
Οι ομιλητές της εκδήλωσης τόνισαν την ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος στη δωρεά οργάνων, η οποία σώζει ζωές. Ο διευθυντής της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Οφθαλμολογίας, Νικόλαος Ζιάκας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως 200 άτομα τον χρόνο είναι σε αναμονή για μεταμόσχευση στη Βόρεια Ελλάδα, παρότι το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους, «γιατί ο Έλληνας δεν έχει μάθει να δωρίζει». Ο κ. Ζιάκας τόνισε πως πάσχει η ενημέρωση, ενώ υπάρχει έλλειψη συντονιστών των μεταμοσχεύσεων, με μόλις τέσσερις να υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, όταν στο εξωτερικό υπάρχει ένας σε κάθε νοσοκομείο. «Οι εντατικολόγοι δεν έχουν την πολυτέλεια να μιλήσουν με τις οικογένειες των πιθανών δοτών, έτσι δεν αξιοποιούνται πιθανοί δότες», ανέφερε, σημειώνοντας πως στη μεταμόσχευση κερατοειδούς, δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός, ενώ η λήψη του μοσχεύματος μπορεί να γίνει και μετά θάνατον.
Στον αντίποδα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. «Πλέον έχουμε ευαισθητοποιηθεί», ανέφερε η συντονίστρια διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ιωάννα Σακελλάρη, η οποία ανέφερε πως στις δύο λίστες της χώρας υπάρχουν συνολικά 140.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων.
Στους προβληματισμούς που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί και από την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη δωρεά οργάνων, αναφέρθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Κοινωνικής – Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής του ΑΠΘ, Θόδωρος Δαρδαβέσης, αναφέροντας ενδεικτικά επιφυλάξεις που έχουν ακουστεί για τη μεταμόσχευση εγκεφάλου και των γεννητικών οργάνων. «Είναι ζητήματα που προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα και τους επιστήμονες που αναζητούν λύσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η ηθική και η δεοντολογία μπορούν να λυθούν με διάλογο, αυτό που πρέπει να αναδειχθεί είναι το αποτέλεσμα της δωρεάς οργάνων, που είναι πνοή ζωής».
Πηγή: https://www.voria.gr