Να μην είμαστε αδιάφοροι στις αλλαγές συμπεριφοράς των ηλικιωμένων γιατί μπορεί να είναι τα πρώτα δείγματα εκδήλωσης της νόσου Alzheimer (Αλτσχάιμερ), τόνισε ο Ψυχίατρος Βασίλης Αθανασιάδης, μιλώντας σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν η διοίκηση και η Κοινωνική Υπηρεσία του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, με θέμα «Μη με ξεχνάς έχω Alzheimer»,
«Όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τόσο αυξάνεται η εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ κι επειδή ζούμε πλέον περισσότερα χρόνια λογικό είναι να αυξάνονται και τα κρούσματα του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο ομιλητής. Ανέφερε ειδικότερα ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στις ηλικίες 65 ετών ανέρχεται στο 5% ενώ στις ηλικίες 85 ετών και άνω το ποσοστό των κρουσμάτων ανέρχεται στο 20%-25%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «δεν εκδηλώνονται κρούσματα σε ηλικίες γύρω στα 40 αλλά είναι πιο σπάνια.»
Η νόσος του Αλτσχάιμερ, είπε ο κ. Αθανασιάδης, είναι ένα θέμα που απασχολεί πλέον όλο και περισσότερο τόσο από ιατρική όσο και από κοινωνικο- οικονομική σκοπιά, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα Αλτσχάιμερ τα οποία επιβαρύνουν δυστυχώς το περιβάλλον. Διότι οι πάσχοντες χρειάζονται επίβλεψη, ολική μάλιστα στα τελευταία στάδια, δεσμεύουν άτομα για την φροντίδα τους και πέρα από το ψυχολογικό φορτίο των φροντιστών των παθόντων, έχουν μεγάλο κόστος στο ασφαλιστικό σύστημα.
Τα αίτια εκδήλωσης της νόσου δεν έχουν εξακριβωθεί επακριβώς, σημείωσε ο ομιλητής. Υπάρχουν, είπε, πολλές θεωρίες, αν και είναι γνωστό ότι γίνονται αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και η νόσος διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες άνοιες, αν και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι το 50%-60% των ανοιών οφείλεται στο Αλτσχάιμερ.
Ο κ. Αθανασιάδης επέστησε την προσοχή σε ύποπτες εκδηλώσεις αλλαγής συμπεριφοράς ατόμων άνω των 40 ετών στο οικείο περιβάλλον μας, όπως: διαταραχές- απώλεια μνήμης, αλλαγή της προσωπικότητας, υπερβολική τάξη, κοινωνική απόσυρση, αδιαφορία ακόμα και για τα παιδιά τους, εμμονές π.χ. ότι τούς κλέβουν, έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών, λεπτομερής διήγηση, εκρήξεις θυμού- σαρκασμού, συναισθηματική αστάθεια, έκπτωση της συνείδησης, απαθής έκφραση- συμπεριφορά και τόνισε ότι σε προχωρημένα στάδια ο ασθενής αδυνατεί να εκτελέσει ακόμα και καθημερινές λειτουργίες όπως ψώνια, προσωπική υγιεινή κ.α. «Εάν μια νοικοκυρά που μαγείρευε 30-40 χρόνια δεν ξέρει πώς να μαγειρέψει είναι ύποπτο στοιχείο κι εάν συντρέχουν κι άλλα συμπτώματα πρέπει να μάς κινητοποιήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Π».
Ο ψυχίατρος σημείωσε ότι η διάγνωση του Αλτσχάιμερ γίνεται δια του αποκλεισμού άλλων μορφών άνοιας και επισήμανε ότι νόσος δεν αντιμετωπίζεται ριζικά, αλλά σε πρώιμα στάδια και με κλινική αγωγή μπορεί να μπει φρένο στην εξέλιξη της νόσου για κάποια χρόνια.
Έκανε ειδική αναφορά στην ψυχολογική εξόντωση των φροντιστών ατόμων με Αλτσχάιμερ και τούς συνέστησε υπομονή, τονίζοντας ότι: «Δεν πρέπει να νοιώθουν ενοχές διότι δεν φταίνε εκείνοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το οικείο τους πρόσωπο και πρέπει να ζητάνε βοήθεια. Δεν χρειάζεται να εξαντλούνται, να πέφτουν με τα μούτρα για να ξεπλύνουν ενοχές, γιατί το 80% των φροντιστών έχουν μετά οι ίδιοι ψυχολογικά προβλήματα».
Την ανάγκη συστράτευσης όλων στον αγώνα της προάσπισης των δικαιωμάτων ασθενών με Αλτσχάιμερ αλλά και των συγγενών τους υπογράμμισε η Κοινωνική Λειτουργός του Μποδοσάκειου Ιωάννα Λαζαρίδου, ανοίγοντας την εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την δεύτερη πιο συχνή πάθηση στην ηλικία των 80 ετών και διότι «στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με άνοια και οι προβλέψεις για 30 χρόνια μετά είναι να φτάσουν στα 354.000 άτομα.»
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Μποδοσάκειου Χρήστος Κατσίνας, ο οποίος ανέφερε χαριτολογώντας ότι «από Αλτσχάιμερ πάσχουν και οι πολιτικοί», που συχνά ξεχνούν τις υποσχέσεις τους για αντιμετώπιση των προβλημάτων και της ανεπάρκειας του συστήματος υγείας.