Σήμερα ξαναδηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας σαν λαός, τη θέλησή μας να ακολουθούμε τις ανθρώπινες αξίες, τις αξίες της δημοκρατίας, την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Δήλωσε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου και παρακολούθησε την μεγαλειώδη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση στην Κοζάνη. Μια παρέλαση που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ηλιόλουστη ημέρα και καταχειροκρότησε τα στρατευμένα νιάτα και την μαθητιώσα νεολαία.
Μετά την παρέλαση και αφού κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι «σε μια περιοχή πολύ ασταθή, σε μια περιοχή με πολέμους και φτώχεια, η Ελλάδα μπορεί και προσπαθεί να γίνει ένας πόλος σταθερότητας, ένας πόλος δημοκρατίας, σε μια περίοδο που ξανασηκώνει κεφάλι το φίδι του φασισμού και του ναζισμού. Η Ελλάδα μπορεί να είναι και είναι ο χώρος όπου ανθεί όχι μόνο η πορτοκαλέα, αλλά ανθεί και η δημοκρατία.
Κι’ αυτό είναι καθήκον και δικό μας και της κυβέρνησης και όλων των δημοκρατικών κομμάτων και κύρια είναι καθήκον του λαού, ο οποίος πάντοτε ξεπερνά οποιοσδήποτε καταστάσεις και δίνει το δικό του στίγμα».
ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις σχετικά με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επανέλαβε ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, αλλά κρίνονται, ενώ τόνισε με νόημα ότι αυτοί που σήμερα χαμογελούν, σύντομα θα αντιληφθούν ότι το χαμόγελό τους είναι πικρό. Ειδικότερα ο Δ. Βίτσας, τόνισε:
«Η μάχη ενάντια στη διαπλοκή και στη διαφθορά δεν είναι μια μάχη στιγμής. Είναι μια μάχη που έχει πολλά στάδια και αυτό θα πρέπει να το έχει κανείς μόνιμα στο νου του. Είναι αναγκαίο σ’ αυτή τη μάχη να υπάρχει μια βάση νομιμότητας. Ο νόμος για το τηλεοπτικό τοπίο είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει και ο λαός μας και η κυβέρνησή μας να χτυπηθεί, να κοντραριστεί με τη διαπλοκή και με τη διαφθορά. Αυτή τη στιγμή ζούμε ένα επεισόδιο. Τη Δευτέρα θα πρέπει να λύσουμε το ζήτημα, μετά την απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας, τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία και το είχαμε επισημάνει και προβλέψει αυτό από πέρσι τον Φεβρουάριο. Είναι μεγάλο πρόβλημα δημοκρατίας αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συναινέσουν, ώστε να βρεθεί μια λύση για να γίνει ο διαγωνισμός με βάση την απόφαση και με βάση τη σύνταγμα.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, όμως και αυτές κρίνονται σε όλα τα επίπεδα. Αυτή την κρίση εμείς εκδηλώσαμε. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να κοιτάμε μπροστά με βάση το τι έχουμε. Και είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί που χαμογελάνε σήμερα, επειδή θεωρούν ότι μπορούν να λένε αυτά που λένε, πολύ σύντομα θα δουν ότι το χαμόγελό τους είναι πικρό. Και μιλάω πρώτα και κύρια γι’ αυτούς που είναι στη βάση της διαφθοράς και της διαπλοκής».