Λάβρος για το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, για την παλαιότητα των ιατρικών εργαλείων και την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μηχανημάτων στο νοσοκομείο όπως γαστροσκόπιο και κολονοσκόπιο, καθώς και για τη συνολικότερη υποβάθμιση της υγείας στην περιοχή εμφανίστηκε ο Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του Μποδοσάκειου και πρ. Νομάρχης Κοζάνης, Ιορδάνης Ανδρεάδης, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας της Κυριακής με θέμα τον κίνδυνο κατάρρευσης του συνόλου των κλινικών και τμημάτων του Μποδοσάκειου λόγω της μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Ταυτόχρονα υπερθεμάτισε στο αίτημα για αυτονόμηση της διοίκησης του Μποδοσάκειου, διότι όπως είπε, αυτό που επιτεύχθηκε με τη διοικητική συγχώνευσή του με το νοσοκομείο Κοζάνης πριν λίγα χρόνια ήταν η συγχώνευση της μιζέριας, η οποία αδίκησε το Μποδοσάκειο, καθώς μεταφέρθηκαν τα αποθεματικά του στο νοσοκομείο Κοζάνης.
«Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία», είπε ο κ. Ανδρεάδης, σημειώνοντας ότι για τα σημερινά προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας φταίνε οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια και πρόσθεσε: «Συζητάμε σήμερα την ανακύκλωση της μιζέριας. Κατάντησε κουραστικό κάθε τόσο να ακούμε πως δεν υπάρχει παιδίατρος, παθολόγος κλπ. και δημιουργείται μια αβεβαιότητα και ανασφάλεια στον κόσμο και ακυρώνεται η προσπάθεια που γίνεται στα νοσοκομεία γιατί ακούει ο κόσμος ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, δεν έχουν αναλώσιμα υλικά».
Δήλωσε ότι πονάει και τα δύο νοσοκομεία, και της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης αλλά και συνολικά τον κλάδο της Υγείας, τόνισε ωστόσο ότι «με τη συγχώνευση των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας συγχωνεύσαμε τη μιζέρια μας και η μιζέρια αυτή από τη συγχώνευση έγινε πιο έντονη». Υπογράμμισε δε ότι «αυτή η συγχώνευση αδίκησε την Πτολεμαΐδα» καθώς «μετακινούνται εύκολα διευθυντές Καρδιολογικής κλινικής, αναισθησιολόγοι στην Κοζάνη αλλά από την Κοζάνη δεν μπορεί να έρθει ειδικευόμενος στην Πτολεμαΐδα να καλύψει μια εφημερία». Κατήγγειλε ταυτόχρονα ότι η συγχώνευση οδήγησε και σε οικονομικό στραγγαλισμό του Μποδοσάκειου καθώς μεταφέρθηκαν τα αποθεματικά του ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν τρύπες του Μαμάτσειου νοσοκομείου: «Καλύπτουμε τις μαύρες τρύπες του νοσοκομείου Κοζάνης κι εδώ δεν έχουμε ένα κιλό μπογιά όταν το κτήριο καταρρέει», είπε κι ανέφερε χαρακτηριστικά πως έπεσε η οροφή στο Ενδοσκοπικό κι ότι είναι πολυτέλεια μια βρύση στα Επείγοντα ή στα χειρουργεία για να πλένονται οι γιατροί, για να σημειώσει: «Εάν λειτουργούνε κάποια τμήματα λειτουργούν γιατί βάζουμε πλάτες και βοηθάμε χωρίς να παίρνουμε την κανονική μας άδεια, με ατέλειωτες ώρες υπερωρίας. Έτσι λειτουργούν τα περισσότερα τμήματα σε όλα τα νοσοκομεία, αυτή είναι η πραγματικότητα».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιτική για την υγεία και ότι με την περικοπή του 5ευρου στα νοσοκομεία περικόπηκαν από το Μποδοσάκειο έσοδα ύψους 350.000 € το χρόνο: «Μ’ αυτά παίρναμε και 5 κιλά μπογιά και κάναμε τα μερεμέτια στο νοσοκομείο», όπως είπε, ενώ απευθυνόμενος στον μοναδικό βουλευτή που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, Μίμη Δημητριάδη, είπε ότι «για να γίνει η αυτονόμηση της διοίκησης του Μποδοσάκειου δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ».
Ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε μάλιστα την αρωγή της Περιφέρειας για τον εξοπλισμό του Μποδοσάκειου, διότι δεν διαθέτει καν γαστροσκόπιο ή κολονοσκόπιο και τα ιατρικά εργαλεία είναι 20ετίας: «Προχθές άφησα τον άρρωστο με ανοιχτή κοιλιά στο χειρουργείο περιμένοντας ιδιώτη γαστρεντερολόγο για να κάνει κολονοσκόπηση, γιατί εδώ και δύο χρόνια τώρα δεν έχουμε γαστροσκόπιο ούτε κολονοσκόπιο και μας έχει δέσει τα χέρια σε τέτοιες καταστάσεις, σε περιπτώσεις με αιμορραγία από το πεπτικό. Να μην πω ότι τα εργαλεία είναι 20ετίας. Αν γίνεται να βάλουμε θέμα εξοπλισμού και για τα δύο νοσοκομεία, γιατί είναι ζήτημα αμέσου ανάγκης, είναι θέματα ζωής αυτά».
Το σύστημα υγείας χρειάζεται δομικές αλλαγές, τόνισε ο κ. Ανδρεάδης και κατήγγειλε το μοντέλο διοίκησης των δομών υγείας, διερωτώμενος: «Ως πότε θα διοικείται το σύστημα υγείας από πρώην βουλευτές, πολιτευτές και από παιδιά του κομματικού σωλήνα; Ως πότε; Υπάρχει πολιτική βούληση να αλλάξει κάτι;» «Μπορούμε», πρόσθεσε, «να κάνουμε οικονομία κλίμακος και δεν χρειάζονται λεφτά, γιατί είναι ποιοτικό θέμα το να έχουμε οργανωμένες κλινικές» και δήλωσε πως «κανείς δεν υπολογίζει τα χρήματα που δαπανώνται για διακομιδές στη Θεσσαλονίκη, που σημαίνει ασθενοφόρο, συνοδό γιατρό», όπως και το γεγονός ότι υπάρχει παροπλισμένος εξοπλισμός στα νοσοκομεία, όπως 7 επιταχυντές για ακτινοβολίες σε καρκινοπαθείς που δώρισε το Ίδρυμα Νιάρχου και χρειάζονται 40 ακόμα προσλήψεις για να λειτουργήσουν και να εξυπηρετηθούν 5.000 ακόμα καρκινοπαθείς που χρειάζονται ακτινοβολία.
«Δεν μπορεί το κράτος να πληρώνει 7-8 δις ευρώ και το σύστημα υγείας να μην ξέρει που πάει, εάν πάει στις τσέπες των γιατρών ή εάν φτάνει στους χρήστες υγείας που είναι το ζητούμενο», κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.