Ο Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ανεβάζει την Ποντιακή Ηθογραφία -Κωμωδία
΄΄ Ήντιαν λέει η Μάνα μ’ ΄΄ (Γιάννη Κυριακίδη)
Στις 14-12-1972 Ημέρα Πέμπτη και ώρα 11π.μ.
Κιν/φος REX Πτολεμαΐδα
Κάπως έτσι θα ήταν φιλοτεχνημένη η ανακοίνωσή μας για την παράσταση.
Ο θεατρικός όμιλος Ανατολικού, αποτελούμενος από ερασιτέχνες ηθοποιούς, ανέστειλε τη θεατρική του δραστηριότητα αμέσως μετά την επιτυχία του θεατρικού έργου Τη Τρίχας το Γεφύρ, που είχε ανεβάσει το 1969 στον κιν/φο REX της Πτολεμαΐδας. Ύστερα από διακοπή τριών χρόνων τον Οκτώβρη του 1972 με πρωτοβουλία του Ε. Ευθυμιάδη και του Θ. Παπαπαυλίδη, παλιού ηθοποιού ,αποφασίστηκε να ανεβεί μια ποντιακή κωμωδία σε τέσσερεις πράξεις με τίτλο: ΄΄ Ήντιαν λέει η μάνα μ’ ΄΄, του θεατρικού συγγραφέα (Γιάννη Κυριακίδη), από τη Δράμα. Θα μπορούσε να χαρακτήριστεί και τραγωδία, αφού το σενάριο διαπραγματεύονταν τα καθημερινά ηθικά και ρατσιστικά προβλήματα, που αντιμετώπιζαν οι πόντιοι πρόσφυγες, προκειμένου να ενταχθούν σε μια νέα πραγματικότητα..
Οι ρόλοι κατανεμήθηκαν εύκολα και άρχισαν οι πρόβες χωρίς χρονοτριβή στην αποθήκη του Γιάννη Σ. Σπυρίδη. Η Θεατρική εμπειρία ήταν δεδομένη και διάχυτη, πράγμα που διευκόλυνε τη θετική έκβαση στις πρόβες . Το ρόλο του σκηνοθέτη ανέλαβε ο Θόδωρος Παπαπαυλίδης με υπευθυνότητα και συνέπεια ώστε όλα να εξελιχθούν ευχάριστα, με περίσσια διάθεση και ενέργεια που εξέπεμπε το ίδιο το σενάριο του έργου .. Στα μέσα του Δεκέμβρη το έργο ήταν έτοιμο από κάθε άποψη. Το ανεβάσαμε πρώτα στο Ανατολικό και στη συνέχεια στην Πτολεμαΐδα, στην πανέμορφη αίθουσα του κιν/φου REX ,που πρόθυμα μας την παραχώρησε ο αείμνηστος Αριστείδης Λευκόπουλος.
Αυτό, που παρέμεινε ως ανάμνηση της παράστασης, ήταν η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του REX, κάτι που σηματοδοτούσε την ανάγκη των ανθρώπων της πρώτης και δεύτερης προσφυγικής γενιάς να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα και την ποντιακή ψυχή…
Φίλες και φίλοι, από την αξέχαστη εκείνη παράσταση διασώθηκαν τρεις έγχρωμες φωτογραφίες, τις οποίες αναρτώ ως ανάμνηση μιας εποχής, που οι άνθρωποι χαίρονταν να παίζουν θέατρο, να δημιουργούν με συλλογική διάθεση προβάλλοντας αξίες και ήθη αφιλοκερδώς χωρίς σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες….
Τα πρόσωπα του Έργου:
1ος Λάζαρος, πρόσφυγας από τον Πόντο : (Θόδωρος Παπαπαυλίδης.)
2η Ανατολή, σύζυγος του Λάζαρου: ( Δέσποινα Ευθυμιάδου)
3ος Μήτος, γιος του Λάζαρου: ( Ευθύμης Ευθυμιάδης)
4ος Χαράλαμπος ,φίλος του Μήτου ( Σάββας Ακριτίδης )
5η Ευγενία ,νοικοκυρά : (Σοφία Παυλίδου)
6η Κατίνα, κόρη της Ευγενίας: ( Τασούλα Ασλανίδου)
7ος Πρόεδρος δικαστηρίου: (Σωκράτης Ξαντινίδης -Τούλης)
8ος Πετράκιας ,πειραιώτης μάγκας : ( Στέφανος Στεφανίδης)
9ον Ανέστης, πρόσφυγας, φίλος του Μήτου: ( Παναγιώτης Μωυσιάδης)
10ος Σάββας, πρόσφυγας φίλος του Μήτου:(Σάββας Μισαηλίδης)
11ος Λυριτζής ο Αλησοφέτες: ( Αναστάης Λαζαρίδης)
12ος Υποβολέας : ( Σίμος Αντωνιάδης)
13η Σκηνογράφος : Υπατία Παπαδοπούλου .