Τι είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Είσόδημα;
Το ”Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα” (ΕΕΕ) είναι ουσιαστικά η άνευ όρων παροχή χρημάτων, από το κράτος σε κάθε πολίτη του, τόσων ώστε να μπορούν να ζουν μια ζωή πάνω από το όριο της φτώχειας. Ο καθένας θα μπορεί να εργάζεται προκειμένου να κερδίζει περισσότερα χρήματα ακριβώς όπως συμβαίνει και σήμερα, αλλά με την ύπαρξη του ΕΕΕ η εργασία αμέσως μετατρέπεται σε επιλογή. Όσοι θα θέλουν να περνούν τις μέρες τους απασχολούμενοι με πράγματα τα οποία δεν δημιουργούν εισόδημα θα είναι ελεύθεροι να το κάνουν.
Τι συμβαίνει σήμερα;
Σήμερα η ιδέα του ΕΕΕ όσο ξένο και ακούγεται στα δικά μας αυτιά ήδη εφαρμόζεται ήδη σε χώρες της Σκανδιναβίας ενώ το μεγαλύτερο εν ενεργεία πείραμα που αφορά το ΕΕΕ λαμβάνει χώρα στην Κένυα όπου συμμετέχουν 32,000 κάτοικοι 120 χωριών. Από την άλλη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο η ιδέα του ΕΕΕ δεν υποστηρίζεται παρά μόνο από ακραίους, οικονομικά φιλελεύθερους, επιστήμονες.
Γιατί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα έχει μπει στην ατζέντα των συζητήσεων;
Αν σκεφτούμε όμως το μέλλον και τις αλλαγές που θα μπορούσε να επιφέρει η ανάπτυξη και η εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, τότε ο παράγοντας της ανθρώπινης εργασίας όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα θα μπορούσε να θεωρηθεί εντελώς απαρχαιωμένος. Αρχικά για δουλειές όπως εκείνη των αυτοκινητιστών και στη συνέχεια για εκείνες που σήμερα πιστεύουμε πως μόνο το ανθρώπινο χέρι είναι σε θέση να τις φέρει εις πέρας. Εάν όδεουουμε λοιπόν προς μια κοινωνία στην οποία ελάχιστοι άνθρωποι θα είναι εξαιρετικά πλούσιοι και η μεγάλη πλειονότητα άνεργοι τότε το ΕΕΕ δεν θα είναι απλά μια καλή ιδέα αλλά μια αναγκαιότητα.
Τι μπορούμε να περιμένουμε από την εφαρμογή του;
Αλήθεια, ένα μέλλον στο οποίο ο μισθός δε θα είναι συνδεδεμένος με την εργασία δεν φαντάζει μια καλύτερη στιγμή για να ζεις από το σήμερα; Οι άνθρωποι του μέλλοντος που θα ζουν σε μια εποχή όπου το ΕΕΕ θα είναι δεδομένο θα απορούν με το γεγονός πως στο παρελθόν όποιος δεν δούλευε δεν είχε πρόσβαση στο φαγητό. Και στο κάτω κάτω εάν καταφέρουμε να σπάσουμε τη σύνδεση της παραγωγικής εργασίας από την επιβίωση να μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για μια κοινωνία με περισσότερους ποιητές, φιλοσόφους και επιστήμονες, και ένα μέλλον περισσότερο ανθρώπινο.
Στάθης Καρκαντώνης
Ελ. Επαγγελματίας
ΜSc Διεθνείς Επιχειρήσεις & Επιχειρηματικότητα