Τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων του νομού Κοζάνης κατά του καρκίνου και ειδικότερα του κρόκου Κοζάνης, των ροδάκινων Βελβεντού και των κερασιών της Εορδαίας, έρχεται να αναδείξει η ημερίδα που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, η ΕΠΤΑΚ ΠΕ Κοζάνης και ο ιστότοπος Wincancer το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και ώρα 11π.μ., στο Αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.
Κάλεσμα στην ημερίδα για τα προϊόντα του Νομού μας, που μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα κατά του καρκίνου, απηύθυνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Καρακασίδης. Προανήγγειλε μάλιστα ότι με την ημερίδα αυτή ανοίγεται πλέον μια συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την επιστημονική τεκμηρίωση της υψηλής διατροφικής αξίας όχι μονάχα του κρόκου, των ροδάκινων και των κερασιών του Ν. Κοζάνης αλλά και άλλων προϊόντων του νομού μας στη συνέχεια.
Το Wincancer ανοίγει το κεφάλαιο “Διατροφή και καρκίνος» με την εκδήλωση που διοργανώνεται στην Πτολεμαΐδα, ενώ στοχεύει να διοργανώσει μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για την ανάδειξη της ποιότητας τοπικών προϊόντων, που μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα κατά του καρκίνου, την προβολή της σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής, αλλά και τη δημιουργία συνεργασιών και συνεργιών με ακαδημαϊκούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, ανέφερε η εκπρόσωπος του Wincancer και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας, Θεοπίστη Κρυσταλλίδου. Σημείωσε δε ότι «η άψογη συνεργασία με τους κ.κ. Πλακεντα και Καρακασίδη δεν θα μείνει μόνο στη διοργάνωση της ημερίδας, αλλά θα είναι η αφετηρία για ένα συντονισμένο πρόγραμμα, που θα αφορά γενικότερα τα προϊόντα της περιοχής και την ανάδειξη της σπουδαιότητας της διατροφικής τους αξίας.»
Την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των ομιλητών της ημερίδας τόνισε ο Χειρουργός Οδοντίατρος Όμηρος Παπαθανασίου, ο οποίος και θα συντονίσει τη συζήτηση στην εν λόγω εκδήλωση της Πτολεμαΐδας.
Ομιλητές της ημερίδας, είπε, θα είναι η Δρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, η οποία θα τεκμηριώσει τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων.
Η Αναστασία Αντωνίου, Ειδική Παθολόγος Msc Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία θα μιλήσει για την σχέση του καρκίνου με τη διατροφή μας.
Ο Στράτος Τσακίρης, Γεωπόνος -Μοριακός Βιολόγος, ο οποίος θα αναπτύξει την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, έτσι ώστε να μην αλλοιώνονται οι ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων.