Στη νέα φάση ψηφιοποίησης εισέρχεται ο ΕΦΚΑ, καθώς ήδη δρομολογούνται 7 μεταρρυθμίσεις που όταν ολοκληρωθούν αναμένεται να οδηγήσουν τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε νέα εποχή, καθιστώντας τον έναν πραγματικά σύγχρονο φορέα.
Μεταξύ άλλων δρομολογείται η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ –που τώρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους– σε μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα συνδέεται και με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), επιτρέποντας την ακόμα ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.
Παράλληλα, ξεκινάει η υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων, καθώς αυτή τη στιγμή τα ένσημα έχουν ψηφιοποιηθεί από το 2002 και εφεξής, ενώ τα παλαιότερα είναι ακόμα σε έγχαρτη μορφή.
Ετσι, οι ασφαλισμένοι με ένα κλικ θα αποκτούν πρόσβαση στο ασφαλιστικό τους βιογραφικό, κάτι που θα καθιστά και την έκδοση της σύνταξής τους συντομότερη.
Τις καινούργιες δράσεις που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης τριετίας, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.
«Ζητούμενο πλέον είναι η επόμενη ημέρα στον ΕΦΚΑ», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, συνοψίζοντας τις 7 μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης:
1. Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Με τον τρόπο αυτό ο ΕΦΚΑ θα τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη «χαρτούρα», καθώς οι υπάλληλοι θα έχουν πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα. Το έργο έχει περάσει ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει η υλοποίηση που θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια.
2. Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των ασφαλισμένων, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Σε περίπου 3 χρόνια από σήμερα, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι δύο σχετικές συμβάσεις θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.
Με την ενοποίηση των βάσεων δεδομένων, το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ θα μπορεί να επικοινωνεί με αυτό του ΚΕΑΟ.
3. ∆ιασύνδεση του συστήματος «Εργάνη» με τον ΕΦΚΑ – Πρόγραμμα «Αριάδνη»: Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν –σε πραγματικό χρόνο– να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, τη μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζομένου. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί στην πηγή η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, με ένα μέτρο που θα έρθει να «κουμπώσει» στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί, η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.
4. Υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.
5. Επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής –που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία– και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα.
6. Ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024. Ηδη λειτουργούν 3 πρότυπα υποκαταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα 10.
7. Ολοκλήρωση της τοποθέτησης στον ΕΦΚΑ των νέων γενικών διευθυντών έως τα τέλη Μαΐου και περίπου 200 διευθυντών βαθμιαία έως τα τέλη του έτους. Η ανανέωση αυτή στο στελεχικό δυναμικό θα συνδυαστεί και με την πρόσληψη 551 νέων υπαλλήλων (μέσω ΑΣΕΠ).
Προτεραιότητα η έκδοση επικουρικών, εφάπαξ
Την επίσπευση στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με στόχο τον σημαντικό περιορισμό των χιλιάδων εκκρεμοτήτων, έως το τέλος του καλοκαιριού περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της διοίκησης του ΕΦΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, όπως παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του φορέα.
Πρόκειται στην ουσία για τη συνέχιση του έργου που έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια, στο «μέτωπο» της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων. Πλέον, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν χθες, ο ρυθμός έκδοσης είναι 1.100 συντάξεις την ημέρα από 500 συντάξεις το 2019. Τον Μάρτιο οι εκκρεμότητες για τις κύριες συντάξεις ήταν 44.000, εκ των οποίων όμως οι 37.500 δικαιούχοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Με ταχείς ρυθμούς προχωράει και η εκκαθάριση του «στοκ» των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό ότι εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
Τα εκκρεμή εφάπαξ μειώθηκαν κατά 50% τον Μάρτιο και μέσα στον Απρίλιο εκδόθηκαν 6.000 αποφάσεις για εφάπαξ μέσω αυτοματοποίησης. Σημαντική είναι η βελτίωση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τους τελευταίους 21 μήνες 5,6 εκατ. κλήσεις πολιτών έχουν πραγματοποιηθεί μέσα από το 1555, ενώ πλέον ο φορέας διαθέτει πάνω από 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες. 35 από αυτές τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία 2,5 χρόνια, μέσω των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 230 εκατ. συναλλαγές.