Αυξημένη είναι η κίνηση στην κρεαταγορά της Κοζάνης, καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν τον παραδοσιακό οβελία για το Πάσχα, ενώ η κορύφωση της εορταστικής περιόδου αναμένεται την Μεγάλη Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Κοζάνης, Θωμά Γκιάτα, «από το περασμένο Σάββατο και τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν σφαχτεί μόνο στα σφαγεία της Κοζάνης περί τις 12.000 αμνοερείφια, ενώ σε επίπεδο νομού και στα υπόλοιπα σφαγεία ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 25.000, ποσότητα που είναι αρκετή να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση των ημερών». Στα σφαγεία της Κοζάνης την προηγούμενη εβδομάδα σφάχτηκαν άλλες 7.000 αμνοερείφια, τα οποία πήραν το δρόμο της εξαγωγής στην γειτονική Ιταλία. Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Κοζάνης, υπογράμμισε ότι η ποιότητα είναι άριστη, πρόκειται για αμνοερείφια της περιοχής μας, τα οποία είναι όλα του γάλακτος». Προέτρεψε μάλιστα τους καταναλωτές «να προτιμήσουν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία, τα οποία εγγυώνται για την ποιότητα», αντί, όπως είπε «τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που δεν γνωρίζει ο καταναλωτής την προέλευση των σφαγίων». Όσο για τις τιμές, σημείωσε ότι «κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα με μέσο όρο τα 8,5 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή το αρνάκι στα 8,3 ευρώ και το κατσικάκι στα 8,8 ευρώ». Για τις ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές, είπε πως «είναι γεγονός ότι στην περίοδο της κρίσης κάθε χρόνο αγοράζουν μικρότερες ποσότητες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά φέτος η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και αγοράζουν τις ίδιες ποσότητες με πέρυσι, κι’ αυτό είναι θετικό». Πρόσθεσε πάντως ότι «στην πλειοψηφία του ο κόσμος αγοράζει ακόμη ολόκληρο το αρνάκι», χωρίς βεβαίως να λείπουν κι’ αυτοί που θα πάρουν ένα κομμάτι, αναλόγως με το βαλάντιό τους.
Τέλος, ο Θ. Γκιάτας υπογράμμισε ότι «τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται μεγάλη αύξηση της κίνησης, η οποία θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα γίνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, αναλόγως με τις ελλείψεις που θα διαπιστώσει το κάθε νοικοκυριό».