Στις συνέπειες της κρίσης και στην αναξιοπρεπή θέση που έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες της χώρας, αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος λάμπρυνε με την παρουσία του, τις εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτη της πόλης της Κοζάνης.
Ο κ. Ιερώνυμος κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, εκφώνησε τον Πανηγυρικό θείο Λόγο, στέλνοντας από άμβωνος το μήνυμα πρέπει να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, να μην επενδύουμε στις ελπίδες για βοήθεια από τους ξένους, γιατί οι ξένοι δεν βοήθησαν ποτέ, αν δεν έχουν συμφέρον. «Δεν θα απαριθμήσω τις δυσκολίες», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, «όλοι σας ζείτε τις δυσκολίες του καιρού μας, τα ζούμε εδώ και πολύ καιρό και βλέπουμε την ευτέλεια. Βλέπουμε την αναξιοπρεπή θέση που παίρνει πολλές φορές ο άνθρωπος που ήθελε να ζήσει αξιοπρεπώς. Όσοι από σας ασχολούνται με τον πόνο και τη φτώχεια μέσα στους χώρους της εκκλησίας και γενικότερα, θα δείτε αυτόν τον πόνο στην πατρίδα μας». Παρατήρησε πως δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός, γιατί «δυσκολίες υπήρξαν πάντοτε στις κρίσεις».
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «σήμερα παρακολουθούμε όχι μόνο την πορεία της πατρίδας μας, όχι μόνο το χώρο τον ευρωπαϊκό που περνάει κι’ αυτός μεγάλη κρίση, αλλά γενικότερα διαπιστώνουμε πολλές δυσκολίες. Διερωτώμεθα ο ένας με τον άλλον: τι θα γίνει, ποιος θα μας βοηθήσει, τι να περιμένουμε αύριο; Ζούμε τα γεγονότα, παρακολουθούμε τις προσπάθειες. Είναι καλές, είτε είναι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε από την Πολιτεία». Αναφέρθηκε μάλιστα και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάνοντας λόγο για «συναντήσεις και τις συζητήσεις, με την ελπίδα για την βοήθεια των ξένων, αλλά οι ξένοι ποτέ δεν μας φρόντισαν αν δεν εξασφαλίσουν το δικό τους συμφέρον».
Παραλλήλισε μάλιστα τη σημερινή κατάσταση με την περίοδο της ελληνικής επανάστασης. Αναφερόμενος στο 1822, «όταν είχαν κερδίσει οι Έλληνες σε πολλά σημεία την επανάσταση, αλλά τούς έλλειπαν χρήματα, είχανε ανάγκη. Και ενώ ο τούρκικος στόλος είχε φύγει, είδε τις δυσκολίες και ξαναγύρισε. Και έστειλαν να πάρουν δάνειο στην Ισπανία. 5.000 τάλαρα ισπανικά. Και τα τάλαρα δεν έρχονταν. Ο υπουργός της Παιδείας έστειλε επιστολή στον Μαυροκορδάτο, στην οποία του έλεγε: Μην περιμένεις χρήματα από τους ξένους αν δεν εξασφαλίσουν πρώτα αυτά που θέλουν. Ό,τι είναι να κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας. Να μαζέψουμε χρήματα απ’ αυτά που έχει η εκκλησιά μας, όπου βρίσκονται. Και έδωσαν εντολή και συγκεντρώθηκαν λέει ο ιστορικός της εποχής 840 οκάδες χρυσού και αργύρου. Έτσι λύθηκαν τα προβλήματα και προχώρησαν. Είμαστε λοιπόν σε τέτοιες συνθήκες και σήμερα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν και την ιστορία μας, γιατί το πληρώνουμε πολύ ακριβά».
Ακόμη ο κ. Ιερώνυμος, με προτροπή του στον πολιτικό κόσμο και στον λαό, ζήτησε «να είμαστε ενωμένοι, να μην κοιτάμε αυτό που μας χωρίζει, να κοιτάμε αυτό που μας πονάει, να κοιτάμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε και όχι αυτό που μας χωρίζει και μας διαιρεί».