Επιστολή στην οποία αναφέρουν πως 84.000 παιδιά έμειναν εκτός ΚΔΑΠ στη Δ. Μακεδονία, απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών ΚΔΑΠ. Στη Δ. Μακεδονία, σύμφωνα με τον πίνακα, έμειναν εκτός: 1.887 παιδιά στο Ν. Κοζάνης, 342 στο Ν. Γρεβενών, 823 στο Ν. Καστοριάς και 784 στο Ν. Φλώρινας.
Η επιστολή αναφέρει:
“Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα μένουν εκτός του προγράμματος των voucher ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.
Συγκεκριμένα, σύνολο της Επικράτειας μένουν εκτός προγράμματος 84.189 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών (παρατίθεται πίνακας με τα στοιχεία ανά Νομό). Η φετινή χρονιά μάλιστα, είναι η χειρότερη, καθώς έχουν μείνει εκτός προγράμματος παιδιά, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας, ακυρώνοντας το πνεύμα και του ουσία του νέου προγράμματος, από την πρώτη κιόλας χρονιά της εφαρμογής του.
Η Κυβέρνηση, μέσω της αρμόδιας Υφυπουργού κας. Δόμνας Μιχαηλίδου, το τελευταίο διάστημα, σχεδόν καθημερινά μιλά δημοσίως για πλήρη κάλυψη των αιτήσεων για βρεφικούς σταθμούς. Όντως, ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις και δόθηκαν 53.700 voucher για βρεφικούς σταθμούς. Στις ίδιες δημόσιες τοποθετήσεις της η κα. Μιχαηλίδου, παραδέχεται ότι τα μισά από αυτά τα voucher, στην ουσία αποτελούν «κενό γράμμα» καθώς δεν υπάρχουν τόσες διαθέσιμες θέσεις.
Δηλαδή πάνω από 26.000 παιδιά και οι οικογένειές τους θα μείνουν με το voucher «στο χέρι» και πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, του προγράμματος, θα μείνουν αδιάθετα. Αναδιανέμοντας τα χρήματα αυτά, μπορούν να δοθούν voucher για ΚΔΑΠ σε 45.000 επιπλέον παιδιά, ικανοποιώντας το 50% των παιδιών που έμειναν εκτός. Με μία επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 50.000.000€, μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων, για όλη τη χρονιά 2022-2023, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες.
Τη στιγμή που η Κυβέρνηση, δίνει βαρύτητα στην επίλυση του δημογραφικού, με αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτικές (βλέπε επέκταση ωραρίου ολοήμερου σχολείου), τη στιγμή που βρίσκει πάνω από 3 δις σε δύο μήνες, για επιδότηση ρεύματος, τη στιγμή που βρίσκει εκατοντάδες ακόμη εκατομμύρια για επιδόματα – «χαρτζιλίκια», την ίδια στιγμή δεν μπορεί να βρει(;) 50 εκατομμύρια ευρώ, για να λύσει ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, που ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά και νέες οικογένειες.
Εκτός αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι όλοι οι γονείς έχουν σταθερό, πρωινό ωράριο εργασίας και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα γονείς που δουλεύουν σε κυλιόμενο ωράριο, σε «σπαστό» ωράριο, ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις, που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ”.