Μια πολύ σημαντική ημέρα ήταν η Δευτέρα για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, καθώς παραδόθηκε από τους επιτελείς της εταιρείας BYTOX ενός πολύ πρωτοποριακού και εξειδικευμένου Μέσου Ατομικής Προστασίας.
Πρόκειται για μια πατενταρισμένη ιατρική μάσκα, μια συσκευή που αναπτύχθηκε από το Τμήμα Ιατρικής, και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει αυτόνομο μηχανισμό καθαρισμού του αέρα και χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένες ιατρικές επεμβάσεις.
Η αναπνευστική συσκευή με πλήρη κάλυψη προσώπου, φέρει την ονομασία ‘VITER1 GR’, εκ του “Virus Terminator Greece” και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2 σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα, με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.
Οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της φορητής αναπνευστικής συσκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα η εταιρεία BYTOX A.E. έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής. Η BYTOX A.E. βρίσκεται σε συμφωνία με την εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού G. Samaras, Medical Gas Solutions, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για τη βιομηχανική παραγωγή της συσκευής.
Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling), με φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης. Η ποιότητα και καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα ελέγχεται από κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης ρυθμίζεται η ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσω ελέγχου της ταχύτητας ροής. Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξαρτήτων οδεύσεων, τόσο για τον εισπνεόμενο αέρα, όσο και για τον εκπνεόμενο.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, πως τη Δευτέρα στο Μποδοσάκειο έγινε η πρώτη παρουσίαση της εφαρμογής, με σκοπό να αναδειχθεί η χρήση της στο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, αλλά και για την συνολικότερη παρουσίαση της εφαρμογής η οποία παρουσιάζει σημαντικό επιστημονικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.
Η δωρεά στο Μποδοσάκειο κοστολογείται άνω των 4.000 ευρώ, ενώ το Μποδοσάκειο επιλέχθηκε μετά από πρόταση του Βουλευτή Κοζάνης και πρ. Υπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου.
Μιλώντας σχετικά στο webtv του e-ptolemeos.gr, ο διοικητής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Σταύρος Παπασωτηρίου, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη μέρα για το Νοσοκομείο, λέγοντας πως ο καθηγητής του ΑΠΘ Παναγιώτης Γκιβίσης γιατρός και ο Χρήστος Αντωνόπουλος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΑΠΘ προχώρησαν στη δημιουργία μιας μάσκας για την προστασία των υγειονομικών.
Όπως σημείωσε ο ίδιος: “Πρόκειται για μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας, που επί της ουσίας είναι αντιικό σύστημα που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο αλλά και τον εκπνεόμενο από τη χρήση αέρα , με αποτέλεσμα μέσω και του ΑΠΘ και τη σύμπραξη του πανεπιστημίου με την ιδιωτική εταιρεία BIOTOX ΑΕ χρηματοδοτήθηκε η προσπάθεια και η εφεύρεση. Η συγκεκριμένη προσπάθεια συνιστά παγκόσμια συνεισφορά προς τους υγειονομικούς μας και πραγματικά θα τους θωρακίσει απέναντι προς την πανδημία”.
Πρόκειται για μία μάσκα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους υγειονομικούς, η οποία συνδέεται με μια συσκευή και τόσο η εισπνοή όσο και η εκπνοή αποστειρώνεται με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη μεταφορά του ιού, προσέθεσε.
Ο κ. Παπασωτηρίου ευχαρίστησε τον π. υπουργό και βουλευτή για τη συμβολή του, φέρνοντας σε επαφή με την εταιρεία, ως αποτέλεσμα να είναι το Μποδοσάκειο ένας από τους δέκα δημόσιους οργανισμούς όπου η εταιρεία αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν τη μάσκα αυτή.
Μάλιστα, το Μποδοσάκειο είναι το πρώτο που παρέλαβε τη μάσκα, με τον κ. Παπασωτηρίου να προσθέτει πως κύριο μέλημα της διοίκησης είναι η προστασία των υγειονομικών. Ενδεχομένως να δοθούν και άλλες τρεις παρόμοιες, ώστε να ενισχυθούν και άλλα τμήματα, ενώ η μια που δόθηκε σήμερα πήγε στα επείγοντα για τον γιατρό που υποδέχεται τους ασθενείς στα ΤΕΠ.