Στην Ευρώπη όλοι μιλούν για την πράσινη ενέργεια και για την παραγωγή της και από βιομάζα. Πρακτικά όμως, είναι επίπονο και επομένως κοστοβόρο να κουβαλήσεις και να διαχειριστείς έναν τεράστιο όγκο βιομάζας για να παράξεις λίγη σχετικά ενέργεια.
Η λύση είναι να μετατρέψουμε τα υπολείμματα των δασών ή το άχυρο, παράγοντας Ενδιάμεσους Φορείς Βιοενέργειας (ΕΦΒ), αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή πυκνότητα του υλικού και διευκολύνοντας τη μεταφορά, την αποθήκευση και χρήση του. Για να γίνει κατανοητό, η παραγωγή ΕΦΒ, είναι μια επεξεργασία της βιομάζας που “συμπυκνώνει” το ενεργειακό όφελος σε όσο το δυνατό μικρότερο όγκο και βάρος. Τέτοιες τεχνολογίες επεξεργασίας είναι η Φρύξη, το Πυρολυτικό έλαιο, και το Μικροβιακό έλαιο. Η επεξεργασία της βιομάζας, και χρήση τέτοιων εναλλακτικών προϊόντων, μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα και τη χρήση της βιοενέργειας συνολικά στην Ευρώπη.
Το έργο MUSIC είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που μελέτησε και ενίσχυσε την υιοθέτηση των ΕΦΒ από την αγορά, αναπτύσσοντας τις στρατηγικές της τροφοδοσίας, αλλά και την δυνατότητα ανάπτυξης των εμπορικών κέντρων ΕΦΒ. Με απλά λόγια, το έργο έδειξε στην αγορά τρόπους για να βελτιώσει τη δύσκολη διαχείριση της βιομάζας, ώστε πλέον να μη μιλάμε για Βιομάζα, αλλά για ΕΦΒ. Στη διάρκεια των τριών ετών που ήταν σε ισχύ το έργο, ανέπτυξε στρατηγικές για την κινητοποίηση της χρήσης βιομάζας, εκτός αυτής που προέρχεται από τρόφιμα, και καθόρισε την πιο αποδοτική εφοδιαστική αλυσίδα για τη διευκόλυνση του εμπορίου των ΕΦΒ.
Το έργο έχει μελετήσει 4 περιπτώσεις σε συνεργασία με βιομηχανίες σε χώρες της Ευρώπης, μια εκ των οποίων στη Δυτική Μακεδονία. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η χρήση εξανθρακωμένης βιομάζας στη μονάδα τηλεθέρμανσης της ΔΕΤΕΠΑ στο Αμύνταιο (γεωργικά υπολείμματα, όπως το άχυρο και τα υπολείμματα από το κλάδεμα δέντρων). Η περιοχή του Αμυνταίου έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και της εγκατάστασης της μονάδας τηλεθέρμανσης της ΔΕΤΕΠΑ, η οποία χρησιμοποιεί ως κύριο καύσιμο τη βιομάζα. Η εφαρμογή της φρύξης σε μονάδες τηλεθέρμανσης μπορεί να οδηγήσει στην κινητοποίηση ανεκμετάλλευτων ποσοτήτων, και στη διερεύνηση των τοπικών γεωργικών πρακτικών. Η φρύξη μπορεί να ομογενοποιήσει είδη βιομάζας με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να καθοριστούν οι πλέον οικονομικά αποδοτικές διαδρομές για την κινητοποίηση της βιομάζας και των ΕΕΒ.
Στο MUSIC συμμετείχαν δεκαέξι εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ενεργειακοί σύμβουλοι, ακαδημαϊκοί / ερευνητικοί εταίροι, βιομηχανίες και οργανισμοί-μέλη τους. Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το ΕΚΕΤΑ ανέλαβε το συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνταν σε τοπικό επίπεδο για την υλοποίηση της δράσης στη Δυτική Μακεδονία.