Κάθεσαι αμέριμνος και απολαμβάνεις τον καφέ σου ή ένα ποτό, συζητάς με φίλους ή παρακολουθείς κάτι στην τηλεόραση. Το κινητό σου έχει ξεχαστεί στην τσέπη του σακακιού σου, στο τραπέζι δίπλα σου ή σε κάποια τσάντα.
Ξαφνικά, ακούγεται ήχος εισερχόμενου μηνύματος (sms). Απορείς, στην καλύτερη περίπτωση, τρομάζεις, ταράζεσαι, στη χειρότερη… Αναζητάς το κινητό, το βρίσκεις και το ανοίγεις. Αν είσαι ψύχραιμος από τη φύση σου, απλώς το ξανακλείνεις. Αν σε πετυχαίνει σε καλή κατάσταση, το προσπερνάς. Αλλά αν τα νεύρα σου είναι ταραγμένα για οποιοδήποτε λόγο, το κινητό σκάει στον απέναντι τοίχο και εσύ αναρωτιέσαι πόσο θα σου στοιχίσει για να το αντικαταστήσεις.
Τι έχει συμβεί; Έχεις λάβει ένα ακόμα μήνυμα υποψηφίου βουλευτή που:
- σε κάνει κοινωνό, για τριακοστή εξηκοστή όγδοη φορά, του πολιτικού συνθήματος που χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας
- σε ενημερώνει για την περιοδεία της ημέρας, που θα είναι μια ακόμα πορεία προς τη νίκη, η οποία θα φέρει την αυτοδυναμία, τη δικαιοσύνη και την αλλαγή (σ. σ. αυτή δεν είναι απλή πορεία, αλλά κάτι σαν… ελβετικός σουγιάς. Τα έχει όλα και κάνει για κάθε περίπτωση)
- σε κατατοπίζει για το αποτέλεσμα της περιοδείας της ημέρας που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και για το μήνυμα νίκης που εισέπραξε από τον μοναδικό θαμώνα που συνάντησε σ’ ένα καφενείο, τον οποίο χαιρέτισε εγκάρδια και αντάλλαξε μαζί του απόψεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου, που προβλέπεται ευοίωνο και ρόδινο εφόσον αυτός εκλεγεί, που χάρη στην ψήφο σου θα γίνει πραγματικότητα για το καλό πρωτίστως του τόπου και όχι το προσωπικό του καλό καθώς δεν είναι εγωιστής αλλά αλτρουιστής και ό,τι κάνει το κάνει πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους άλλους
- σε πληροφορεί πότε μιλάει και πού και ότι η ομιλία που θα εκφωνήσει θα είναι βαρυσήμαντη, μεστή και θα έχει τις απαντήσεις για όλα, γι’ αυτό μην τη χάσεις και μείνεις πίσω από τις εξελίξεις
- σε ευχαριστεί που ήσουν εκεί, στην ομιλία, κι ας μην πήγες, γιατί χάρη στη συμμετοχή σου, κι ας απουσίαζες, πέρα από το ότι συνέβαλες στη μεγάλη επιτυχία, έστειλες και ξεκάθαρο μήνυμα νίκης, τόνωσες το ηθικό του υποψηφίου και τον συγκίνησες τόσο πολύ που όλη τη νύχτα το κορμί του τραντάζονταν απ’ το ρίγος και αναγκάστηκαν οι οικείοι αλλά και οι συνεργάτες του να του ρίχνουν κουβέρτες για να σταματήσει.
***
Αναφερόμαστε φυσικά στην επίθεση που δεχόμαστε τις μέρες αυτές όλοι εμείς οι… φυσιολογικοί, ας μας επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, πολίτες, καθώς βομβαρδιζόμαστε με sms από κάθε είδους και κάθε κομματικής προέλευσης υποψηφίους, οι οποίοι με κάποιο τρόπο έχουν καταφέρει να έχουν στην κατοχή τους τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου.
Μια επίθεση μηνυμάτων, σχεδόν, για τα πάντα, με ποικίλο περιεχόμενο.
Επίθεση που άλλοι αντιμετωπίζουν στωικά, άλλοι σκέφτονται να προβούν σε ακραίες ενέργειες και ορισμένοι μεγάλης ηλικίας (σ. σ. οι πιο σοφοί, τελικά) δεν ανοίγουν καν τα εισερχόμενα μηνύματα υπακούοντας στα παιδιά τους και τις προειδοποιήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας να προσέχουν πολύ με τα sms που λαμβάνουν γιατί μπορεί να συνιστούν απόπειρα υφαρπαγής χρημάτων απ’ τον τραπεζικό λογαριασμό τους.
***
Λογικά, θα αναρωτιέστε πως έχουν φτάσει στα γραφεία των υποψηφίων το τηλεφωνικό μας νούμερο.
Οι εξηγήσεις είναι αρκετές.
- Κάποια στιγμή στη ζωή μας κάναμε το λάθος να πάμε να ψηφίσουμε σε Νομαρχιακές εκλογές ενός κόμματος, οπότε μαζί με το 2εύρω ή το 5εύρω δώσαμε, υποχρεωτικά, και το τηλεφωνικό νούμερο μας (σ. σ. το ότι λαμβάνουμε μηνύματα από υποψηφίους που ανήκουν πια σε άλλο κόμμα, εξηγείται πολύ εύκολα και απλά. Ο υποψήφιος κάποτε βρισκόταν στο δικό μας κόμμα και φεύγοντας για άλλη γη και άλλα μέρη πήρε… προίκα τα τηλεφωνικά νούμερα. Ιδιαίτερα ευνοημένοι εκείνοι που άλλαξαν πάνω από ένα κόμμα. Έχουν μεγαλύτερη και ευρύτερη βάση δεδομένων…)
- Κάποτε ίσως ζητήσαμε μια χάρη από πολιτικό (σ. σ. ανθρώπινες αδυναμίες είναι αυτές, τι να κάνουμε…), η οποία μπορεί να μην ικανοποιήθηκε αλλά δεν φροντίσαμε να αλλάξουμε και νούμερο κινητού τηλεφώνου και ενώ εμείς ξεχάσαμε εντελώς τον υποψήφιο, για ευνόητους λόγους, δεν μας ξέχασε εκείνος, πάλι για ευνόητους λόγους.
- Το έδωσε στο γραφείο του υποψηφίου κάποιος γνωστός μας, που θέλησε να το παίξει παράγοντας και ότι ελέγχει έναν αριθμό ψήφων. Αυτός εύκολα μπορεί να εντοπιστεί και αν πιεστεί δεόντως θα ομολογήσει, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει…