Το φαινόμενο οι πολιτικοί στις διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις τους, γραπτές και προφορικές, να χρησιμοποιούν φράσεις από τη λογοτεχνία, και ιδιαίτερα στίχους ποιημάτων, είναι πολύ συνηθισμένο.
Βέβαια, οι περισσότεροι καταφεύγουν σε γνωστές και χιλιοειπωμένες φράσεις, τις οποίες είναι πολύ εύκολο να τις βρουν με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ.
Φράσεις που μπορεί να προέρχονται από κάποιο λογοτεχνικό έργο, το οποίο ο/η πολιτικός ίσως να μην έχει διαβάσει ποτέ στη ζωή του/ της.
***
Αποσπάσματα από τη λογοτεχνία χρησιμοποίησε και ένα πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η γιατρός κ. Βασιλική Γκάσταρη, που ήταν υποψήφια βουλευτής και στις εθνικές εκλογές του 2023 στην Π.Ε. Κοζάνης, για να ανακοινώσει την αποχώρηση της από το κόμμα μετά τα όσα συνέβησαν στο πρόσφατο έκτακτο Συνέδριο.
Η μεγάλη διαφορά όμως είναι πως η κ. Γκάσταρη στο δικό της κείμενο συμπεριέλαβε δύο αποσπάσματα από τη λογοτεχνία που αν όχι ποτέ, σίγουρα σπανιότατα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται από πολιτικούς.
Πρόκειται για ένα απόσπασμα από τη «Θεία Κωμωδία» του μεγάλου Φλωρεντίνου ποιητή Δάντη Αλιγκιέρι, ένα επικό, αφηγηματικό, ποίημα που γράφτηκε στο διάστημα 1308-1321 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και μια φράση του δικού μας Μενέλαου Λουντέμη από το βιβλίο που συντρόφεψε τα εφηβικά χρόνια πολλών από μας, το «Οδός Αβύσσου, αριθμός μηδέν».
Αποσπάσματα που για να τα συμπεριλάβει κάποιος σε κείμενο του, εικάζουμε εμείς, θα πρέπει να έχει γνώση των έργων, δηλαδή να τα έχει διαβάσει έστω μια φορά στη ζωή του. Κάτι που, μάλλον, έκανε η κ. Γκάσταρη.
***
Όποιος θα ήθελε να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο της: Β. Γκάσταρη: “Δεν έχω καμία θέση σε κόμμα με φασιστικές μεθοδεύσεις και διαδικασίες” – Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η υπ. βουλευτής το ’23
Πραγματικά αξίζει τον κόπο όχι μόνο για τα λογοτεχνικά αποσπάσματα που χρησιμοποιεί αλλά και για την γλαφυρή περιγραφή που μας δίνει για τα όσα συνέβησαν στο έκτακτο Συνέδριο, όπως τα βίωσε η ίδια.
Μια περιγραφή που θα ζήλευαν και δημοσιογράφοι!
***
Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως αξίζει τον κόπο να αναπαράγουμε τα δύο κομμάτια της λογοτεχνίας, ξεκινώντας από την αναφορά στη «Θεία Κωμωδία», με την οποία αρχίζει και το κείμενο της κ. Γκάσταρη:
“Στην Κόλαση του Δάντη, ο ποιητής ξεκινά το ταξίδι του από τον προθάλαμο της Κόλασης, την Αντικόλαση, όπου βρίσκονται άνθρωποι που δεν πήραν θέση σε σοβαρά και μη θέματα στη ζωή τους αλλά και άγγελοι που στην Αποστασία του Διαβόλου επίσης δεν έλαβαν θέση. Εκεί, ακούγοντας τους θρήνους και τις οιμωγές , ρωτά το Δάσκαλό του Βιργίλιο γιατί είναι τόσο λυπημένοι.
Κι εκείνος απαντά: «Τέτοια άθλια τύχη έχουν οι θλιβερές ψυχές που ζήσανε τη ζωή τους δίχως ατιμία μα και δίχως έπαινο. Είναι ανακατωμένες μ’ εκείνη την αχρεία χορεία των αλλοτινών αγγέλων, που ούτε πιστοί φάνηκαν στο Θεό ούτε κι αποστάτες, μα κοίταζαν τον εαυτό τους και μόνο. Ο ουρανός τους έδιωξε γιατί θ’ ασχήμιζαν την ομορφιά του με την παρουσία τους. Αλλά ούτε και στη βαθύτερη Κόλαση πήγανε, γιατί πλάι σ’ αυτούς θα έπαιρναν κάποια δόξα οι κολασμένοι της…. Δεν έχουν καμία ελπίδα να πεθάνουν κι είναι τόσο ασήμαντη η τυφλή ζωή τους που ζηλεύουν κάθε άλλη τύχη. Ο κόσμος δε φύλαξε τη θύμησή τους, η ευσπλαχνία κι η δικαιοσύνη τους περιφρονούν τώρα».
Είναι χρέος λοιπόν κάθε ατόμου να τοποθετείται στα όσα συμβαίνουν γύρω του και να παίρνει θέση.”
Το δεύτερο απόσπασμα, με το οποίο κλείνει και το κείμενο, είναι μια φράση του Μ. Λουντέμη που λέει ότι: «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λέγαν»
***
Όπως κι αν το δει κανείς, το κείμενο της κ. Γκάσταρη ξεχώρισε κάνοντας θετική εντύπωση σε πολλούς.
Ποιος… αντέγραψε από ποιόν;
Δύο ακόμα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν προχθές την αποχώρηση τους από το κόμμα λόγω των όσων έγιναν στο έκτακτο Συνέδριο.
Ο πρώην βουλευτής, ο απόστρατος Στρατηγός, κ. Γιώργος Ντζιμάνης, και ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης.
***
Και οι δύο το έκαναν με γραπτή τους δήλωση, η οποία, αν δεν κάνουμε λάθος, ήταν πανομοιότυπη!
Γι’ αυτό μας δημιουργήθηκε η εύλογη, πιστεύουμε, απορία: Ποιος αντέγραψε από ποιον;
Πάντως απ’ ό,τι θυμόμαστε απ’ το σχολείο σ’ αυτές τις περιπτώσεις τιμωρούνταν και οι δύο!
Αλλά για τους κυρίους Ντζιμάνη και Αδαμίδη δεν υπάρχει τέτοιος φόβος καθώς έφυγαν πριν αρκετά χρόνια απ’ τα θρανία.