Η σκληρή αλήθεια των αριθμών.
Προχθές, γράφαμε για την πρωτιά μας, ως περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην ανεργία.
Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι και η μόνη πληροφορία που μας υπενθυμίζει πως η περιοχή μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα του insider.gr που είχε τον τίτλο “Δημογραφικό σοκ σε 4 ελληνικές περιφέρειες – Ευρωπαϊκή συνδρομή για να «φρενάρει» το brain drain” και υπογράφεται από την Αγγελική Μαρίνου: “Ενώπιον δημογραφικού σοκ βρίσκονται 4 ελληνικές περιφέρειες (Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα), καθώς χάνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τον πληθυσμό τους ηλικίας 15-39 ετών, δίχως εμφανή δυνατότητα αντικατάστασής του, δεδομένου ότι και οι γεννήσεις στις εν λόγω περιφέρειες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η αποχώρηση των νέων οδηγεί σε μείωση του εργασιακά ενεργού πληθυσμού, σε χαμηλό αριθμό αποφοίτων πανεπιστημίου και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε δυσκολίες στη διατήρηση των ταλέντων στον τόπο αλλά και στη χώρα τους. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων είναι γνωστός ως «παγίδα ανάπτυξης ταλέντων».”
***
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και, κυρίως, να αντιστραφεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφέρει τεχνική βοήθεια στις τριάντα έξη (36) συνολικά περιφέρειες έντεκα ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα αυτό “…προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους νέους κατοίκους τους. Για να επιλέξει τις περιφέρειες αυτές, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απευθύνεται στις περιφέρειες που πλήττονται από την μετανάστευση των νέων.”
Όπως σημειώνει το ίδιο πάντα ρεπορτάζ, δεν θα επιλεγούν όλες οι περιφέρειες, αλλά δέκα απ’ αυτές “…για να λάβουν την ευρωπαϊκή στήριξη και τις συμβουλές από εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής θα επιλέξει αυτές τις περιφέρειες, εξετάζοντας τις προκλήσεις και τις ανάγκες της κάθε μίας ξεχωριστά, τα κίνητρά τους να λάβουν στήριξη και τις προοπτικές αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων τους για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.
Οι περιφέρειες θα επωφεληθούν από λεπτομερείς αναλύσεις, συστάσεις πολιτικής και σχέδια δράσης προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες εδαφικές προκλήσεις τους. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023.”
Τέλος, η όλη διαδικασία θα εξελιχθεί με βάση την αίτηση που πρέπει να καταθέσουν οι 36 περιφέρειες σε μια ειδική πλατφόρμα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2024.
***
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα μας έφερε για ακόμα φορά μπροστά στην αμείλικτη και σκληρή αλήθεια των αριθμών.
Μια αλήθεια που έτσι κι αλλιώς τη γνωρίζουμε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από μας, από πρώτο χέρι καθώς όσοι ζούμε στη Δυτική Μακεδονία έχουμε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο σ’ αυτή την κρίσιμη ηλικία, μέχρι 39 χρονών, που αναζήτησε ήδη την τύχη του σε άλλα μέρη, χωρίς την προοπτική της επιστροφής.
Αλλά ακόμα και αν το γνωρίζεις, το να διαβάζεις πως ζεις σε μια από τις περιφέρειες που “… χάνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τον πληθυσμό τους ηλικίας 15-39 ετών, δίχως εμφανή δυνατότητα αντικατάστασής του, δεδομένου ότι και οι γεννήσεις στις εν λόγω περιφέρειες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.”, είναι κάτι που σε σοκάρει!
Τα δύσκολα οικονομικά των Δ.Ε.Υ.Α.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, με στόχο να δημιουργηθεί από μία και μοναδική Επιχείρηση σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Η πρόθεση της αυτή δημιουργεί ήδη αντιδράσεις που αναμένεται να κλιμακωθούν όταν το όλο θέμα πάρει και τη μορφή νομοσχεδίου.
***
Την περασμένη Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, συζήτησε με τους εκπροσώπους των Δημάρχων το θέμα αυτό και εκείνο που προέκυψε από την τοποθέτηση του είναι πως το σύνολο των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας δεν βρίσκεται και στην καλύτερη οικονομική θέση.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Υπουργός, το σύνολο των Δ.Ε.Υ.Α. φαίνεται πως
- έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκ. ευρώ,
- τα αποθεματικά τους ανέρχονται σε 170 εκ. ευρώ,
- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους για ηλεκτρική ενέργεια ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ, και
- χρωστάνε σε δάνεια ένα ποσό της τάξης των 144 εκ. ευρώ!
***
Η ορθότητα των στοιχείων αυτών αμφισβητήθηκε από τους Δημάρχους, με το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. να ετοιμάζει, όπως αναφέρθηκε, τη δική του πρόταση για τη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Ποια είναι όμως, τα πραγματικά νούμερα που καταδεικνύουν την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας;
Οι Δήμαρχοι ξέρουν ή θα πρέπει να ξέρουν.
***
Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών τους κανείς δεν αμφισβητεί ότι και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και ίσως το σύνολο των υποχρεώσεων τους να είναι πραγματικά μεγάλο.
Έτσι προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα για το πώς θα καλυφθούν αυτά και ποιος ή ποιοι θα αναγκαστούν να επωμιστούν και αυτό το βάρος.