Η εκπομπή Μέρα Μεσημέρι με την Φωτεινή Μάντσου φιλοξένησε τον Ευστάθιο Θεοφυλακτίδη – Πρόεδρος της Ένωσης Σκακιστικών Συλλόγων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος και αναφέρθηκε στις καλοκαιρινές συναντήσεις που διοργανώνονται από τους σκακιστικούς συλλόγους της Πτολεμαΐδας.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σκάκι, οι σκακιστική σύλλογοι διοργανώνουν όμορφες δράσεις στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Μιλώντας για την ημέρα αυτή ο κ. Θεοφυλακτίδης τόνισε πως το σκάκι παίζεται εδώ και αιώνες, παρόλο που στη Δυτική Ευρώπη άρχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του ’50. Στην Ελλάδα παίζεται τα τελευταία 40 χρόνια και οι σύλλογοι της Πτολεμαΐδας δραστηριοποιούνται από το ’79 με στόχο τη διάδοση του αθλήματος.
Οι σκακιστικοί σύλλογοι στη Ελλάδα υπερβαίνουν τους 200, έχοντας στο ενεργητικό τους πάνω από 20.000 αθλητές ανά την Ελλάδα, άντρες, γυναίκες και παιδιά. «Στόχος μας στην Πτολεμαΐδα είναι να φέρουμε το σκάκι στον κόσμο και όχι τον κόσμο στο σκάκι», ανέφερε ο ίδιος.
Στο πλαίσιο προώθησης του αθλήματος, γίνονται διάφορες κινήσεις ώστε να στήνονται σκακιέρες σε σημεία της πόλης για να δοκιμάζουν οι περαστικοί τις ικανότητές τους στο σκάκι. Ερωτηθείς κατά πόσο είναι το σκάκι ένα διαδεδομένο άθλημα στην πόλη, ο ίδιος απάντησε θετικά, λέγοντας πως η σκακιστική ακαδημία είναι παγκόσμια αναγνωρισμένη, μέσα στις δέκα στον κόσμο και έχει πιστοποιηθεί με κορυφαίες ακαδημίες ανά την Υφήλιο, μια σημαντική διάκριση προ δεκαετίας.
Η πόλη μετράει τρεις σκακιστικούς συλλόγους, τον Πτολεμαίο, τον Σκακιστάκο και τον Δούρειο Ίππο, όπου δρουν κάτω από την ίδια στέγη, με κοινά συμβούλια και στόχο την παρουσία περισσότερων συλλόγων σε τουρνουά και διοργανώσεις.
Εκτός από το χώρο τον ΚΑΠΗ, το σκάκι βγαίνει σε καφετέριες της πόλης, με στόχο περαστεί στη συνείδηση του κόσμου η Πτολεμαΐδα ως πόλη του σκακιού. Για αυτό και θα στηθούν υπαίθριες σκακιέρες, όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με παγκάκια διαμορφωμένα ως σκακιέρες και τους συλλόγους να διαθέτουν τα πιόνια (σε κουτί δίπλα) ώστε να παίζουν οι πολίτες. Αυτό μπορεί να γίνει στο πάρκο της δημοτικής βιβλιοθήκης, στο πάρκο εκτάκτων αναγκών κ.α.
Με το άθλημα του σκάκι μπορούν να ασχοληθούν παιδιά από την ηλικία των 5 ετών, ενώ το σκάκι έχει μπει πλέον σαν μάθημα στα σχολεία, με 4 σχολεία και 1 νηπιαγωγείο της πόλης να διδάσκονται πνευματικά παιχνίδια όπως το σκάκι.
Η συνήθης ώρα συνάντησης είναι κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 8 το απόγευμα στο χώρο των Α΄ ΚΑΠΗ, όπου και στήνονται σκακιέρες στα παγκάκια της εισόδου
Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορεί να καλέσει στο 2461021070, για να εγγραφεί στα μαθήματα των συλλόγων αλλά και να συμμετάσχουν στους αγώνες που κατεβαίνουν οι σκακιστές.