Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα πρέπει να διεκδικήσει τα αιτήματα της περιοχής και να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της σε σχέση με την μεταλιγνιτική περίοδο, την διατήρηση των θέσεων εργασίας, τις μετεγκαταστάσεις, τις τηλεθερμάνσεις κ.λ.π., με δεδομένο ότι η πώληση είναι τελεσίδικη.
Αυτό ήταν το κλίμα μέσα στο οποίο προσήλθαν στη συνεδρίαση του οργάνου το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις της αντιπροέδρου Παρασκευής Βρυζίδου, η οποία δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη Καρυπίδη – Αδαμίδη, οι οποίοι μόλις χτες, από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα επανέλαβαν ότι «δεν παραδίδουμε τα κλειδιά στους ιδιώτες», λέγοντας πως «αυτό το σκεπτικό είναι έξω από τη φιλοσοφία μου».
Το θέμα της ΔΕΗ, είπε η Π. Βρυζίδου, «ήταν πάντα μέσα στις διεκδικήσεις και στις προτάσεις της ΠΕΔ. Το 2011 όταν άρχισαν να διαφαίνονται εξελίξεις η ΠΕΔ συνεδρίασε μετά από διερεύνηση όλων των σεναρίων και εναλλακτικών προτάσεων και διαμόρφωσε την δική της πρόταση την οποία κατέθεσε στην ΚΕΔΕ και στα αρμόδια υπουργεία. Οι εξελίξεις στα χρόνια που ακολούθησαν είχαν διάφορες μεταβολές, μέχρι τις ραγδαίες εξελίξεις που οδηγούν στην πώληση το τελευταίο διάστημα. Το 2017 σε συνεδρίαση της ΠΕΔ πήραμε πάλι τις δικές μας αποφάσεις. Επισημάναμε όλα τα αδιέξοδα που θα φέρει στην περιοχή η πώληση της ΔΕΗ. Αναφερθήκαμε στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στα ορυχεία που θα μείνουν αναξιοποίητα, στις τηλεθερμάνσεις των πόλεων, στην περιοχή που είναι απροετοίμαστη για την μεταλιγνιτική περίοδο και βεβαίως για τις πολλές θέσεις εργασίας που θα χαθούν.
Το τελευταίο διάστημα ενεργοποιήθηκε το σύνολο των δημάρχων που ανήκουν στους ενεργειακούς δήμους, υπήρξε συνάντηση στην Αθήνα και στην ΚΕΔΕ και στην Επιτροπή της Βουλής. Σήμερα στην ΠΕΔ είχαμε την πρόθεση να επικαιροποιήσουμε τις παλιές αποφάσεις, αλλά εφόσον ψηφίστηκε εκείνο που θα συζητήσουμε είναι τι κάνουμε από δω και πέρα. Αυτό που ψηφίστηκε είναι απόλυτο, δεν επιδέχεται συζήτηση και τα δικά μας αιτήματα δεν μπορεί να επιλυθεί κανένα απ’ αυτά; Ή υπάρχουν περιθώρια να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας έκτακτων και μόνιμων υπαλλήλων, για τα οικονομικά αδιέξοδα που θα οδηγηθεί η περιοχή, για το περιβάλλον, τις τηλεθερμάνσεις, τις μετεγκαταστάσεις, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας; Σίγουρα το θέμα που θα προκύψει είναι πως δεν μπορούμε να σταματήσουμε λεπτό να επαγρυπνούμε, να αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση διότι η περιοχή ήταν και είναι συνδεδεμένη με τη ΔΕΗ. Αυτή η εξέλιξη είναι σίγουρο ότι την πλήττει και πρέπει να διεκδικούμε το κάθε βήμα, το κάθε τι, έτσι ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες».
Ερωτηθείσα για αυτό που επανέλαβαν μόλις χθες από το Σύνταγμα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ότι «δεν θα παραδώσουμε τα κλειδιά των μονάδων στους ιδιώτες», υπονοώντας ότι «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά», η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ απάντησε: «Αυτό το σκεπτικό είναι πέρα από την προσωπική μου φιλοσοφία, δεν μπορώ να το ακολουθήσω σα σκεπτικό, δεν μου ταιριάζει. Ο καθένας έχει το δικό του σκεπτικό. Δεν λέω ποιο είναι καλύτερο πιο είναι χειρότερο. Αλλά αυτή τη στιγμή έχει δρομολογηθεί η πώληση έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, από κει και πέρα για μένα, θα πρέπει να είμαστε στις επάλξεις, βήμα – βήμα για τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Από κει και πέρα δεν θα δώσουμε τα κλειδιά, δεν θα μπουν, θα βρεθούν δεν θα βρεθούν αγοραστές, εγώ αυτά δεν τα θεωρώ πιθανά σενάρια».