Από την υποδιεύθυνση κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς, γνωστοποιείται ότι η ρίψη των εμβολίων κατά της λύσσας για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων, για το Φθινόπωρο 2022, θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2022, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Μετά την επανεμφάνιση της λύσσας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012 και την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της νόσου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, η Ελλάδα έχει πλέον ταξινομηθεί στον κατάλογο των χωρών με καθεστώς απαλλαγής από τη λύσσα σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/620 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για να συνεχισθεί ο έλεγχος αυτής της πολύ επικίνδυνης – θανατηφόρου νόσου, πρέπει να εμβολιάζονται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ όλοι οι σκύλοι και οι γάτες (δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα) κατά της λύσσας, από κτηνιάτρους οι οποίοι ασκούν νόμιμα το επάγγελμα.
Επίσης, εμβολιάζονται οι κόκκινες αλεπούδες και γενικότερα ζώα της άγριας πανίδας, με εμβόλια-δολώματα τα οποία περιέχουν ζωντανό ιό.
Για τη φθινοπωρινή εκστρατεία 2022, ο εμβολιασμός θα γίνει με ρίψεις από αέρος των εμβολιακών δολωμάτων από τις αρχές Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2022.
Οι ρίψεις θα γίνονται σε μη κατοικημένες περιοχές.
Παρόλα αυτά, άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης, υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.
Το εμβόλιο-δόλωμα έχει την όψη μικρού κύβου χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού και περιέχει ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης. Σε περίπτωση επαφής, πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.
Εάν βρείτε εμβόλιο-δόλωμα κατά της λύσσας :
Αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με αυτό.
Εάν χρειαστεί να το απομακρύνετε:
• Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια.
• Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια ή μία πλαστική σακούλα και τοποθετείστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων) έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με άνθρωπο.
Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα)
Μετά από πιθανή άμεση επαφή με εμβόλιο-δόλωμα:
• Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο).
• Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.
• Εάν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε μονάδα υγείας. Αν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια/πλαστική σακούλα) μπορείτε να πάρετε το εμβόλιοδόλωμα μαζί σας, τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα.
• Εάν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο-δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Μην προσπαθήσετε να του το βγάλετε από το στόμα, εάν το έχει ήδη δαγκώσει.
Για περισσότερες πληροφορίες υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς κος Γκόγκης 24670 21978 και κος Δαμιανού 24670 71799
Επίσης πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr στην καρτέλα Πολίτης Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα. Επίσης, με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών, υπάρχει σχετικό με τη λύσσα τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr και στη διαδρομή : Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα -Ενημερωτικό VIDEO για τη Λύσσα.