Στη δύσκολη περίοδο που διανύει ο ξενοδοχειακός κλάδος στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στο Νομό Κοζάνης, αλλά και τον ορατό κίνδυνο αρκετοί ξενοδόχοι να βάλουν οριστικό «λουκέτο», μετά και την περίοδο του Lockdown αλλά και την έξαρση της πανδημίας, επεσήμανε σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δ. Μακεδονίας Ιάκωβος Παντελίδης.
Ο ίδιος ξεκίνησε, αναφερόμενος στην πολύ ανθρώπινη πρόταση – πρόσκληση που απηύθυνε προς όποιο συμπολίτη μας αντιμετωπίζει προβλήματα και χρίζει ανάγκης φιλοξενίας, διαθέτοντας τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του «Παντελίδης», προς όποιον το χρειάζεται: «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε, θεωρώ απαραίτητο να συνδράμουμε και εμείς στο να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από φιλοξενία. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Το ξενοδοχείο Παντελίδης θα είναι ανοιχτό και μπορεί να φιλοξενεί όσους ανθρώπους το έχουν ανάγκη παρέχοντας και τη σίτισή τους, έξω από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι μια προσφορά καρδιάς της οικογένειάς μας, παρέχοντας ζεστασιά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Το έξοδο της θέρμανσης «βραχνάς» για τους ξενοδόχους της Δ. Μακεδονίας
«Αυτή τη στιγμή θεωρητικά είμαστε ανοιχτοί αλλά ουσιαστικά είναι κλειστοί», λέει, σχολιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση ο κ. Παντελίδης, εξηγώντας πως: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης, είναι αποτρεπτικό στο να πάμε σε ξενοδοχείο». Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά, ιδίως στο Νομό Κοζάνης και στη Δυτική Μακεδονία, όπου η θέρμανση το χειμώνα είναι το μεγαλύτερο έξοδο που έχουν οι επιχειρήσεις των ξενοδοχείων, προσθέτει, λέγοντας: «Εμείς δεν είμαστε χώροι εστίασης που μπορούν να θερμανθούν με τον οποιονδήποτε τρόπο. Είτε έχεις έναν πελάτη, είτε έχει 50, είσαι υποχρεωμένος να έχεις θέρμανση. Αυτό είναι το αποτρεπτικό κομμάτι, για αυτό και πολλοί ξενοδόχοι είναι κλειστοί, έχοντας τη δυνατότητα από το νόμο, ενώ όσοι θέλουν είναι ανοιχτοί με το όποιο κόστος».
Αυτό που ζητούν οι ξενοδόχοι, είναι να επιδοτήσουν βάση τιμολογίων αγορών, τη θέρμανση των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς όπως τονίζει ο ίδιος, χωρίς πελάτες δεν θα υπάρξει τρόπος να καλυφθεί το τεράστιο έξοδο της θέρμανσης, που οδήγησε σήμερα τους ξενοδόχους στη Δυτική Μακεδονία να κλείσουν.
Το αίτημα αυτό θα το εξετάσει η κυβέρνηση, με τον ίδιο να τονίζει πως είναι μια αφορμή να δώσουν στη Δυτική Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα να δώσουν αυτή την παροχή, για να μην βλέπουν κλειστά ξενοδοχεία. Τα περισσότερα ξενοδοχεία, μάλιστα στην περιοχή δεν έχουν ανοίξει από την προηγούμενη καραντίνα, τη στιγμή, μάλιστα που βρισκόμαστε στη χειμερινή περίοδο.
«Δύσκολη η επανεκκίνηση – Τα χρέη διογκώνονται»
Αναφορικά με τη στάση των ξενοδόχων και πόσο εύκολο είναι μια επανεκκίνηση μιας επιχείρησης που είναι κλειστή, ο ίδιος απαντάει πως αυτό στην πράξη είναι πολύ δύσκολο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: «Υπάρχουν επιχειρήσεις που θεωρώ ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξουν και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Τα ξενοδοχεία δεν είναι μια μικρή επιχείρηση εστίασης, λίγων τετραγωνικών. Δημιουργούν υποχρεώσεις και όταν είναι κλειστά. Τα χρέη διογκώνονται και όταν τα φτάσει η εποχή να ανοίξουν, είναι πολύ δύσκολο να ξανανοίξει μια επιχείρηση και να ξανακερδίσει το πελατολόγιό της» απαντάει σχετικά.
Η Ελλάδα είναι δύο ταχυτήτων, προσθέτει, λέγοντας πως η περιοχή έχει 8 μήνες το χρόνο κρύο και οι ξενοδόχοι εδώ δουλεύουν σε τελείως διαφορετικό επίπεδο. Για αυτό και οδηγούνται ξενοδόχοι να φιλοξενούν μετανάστες, προσθέτει, σε Καστοριά κ.α., ως τελευταία ελπίδα.
Αναφορικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσουν τα ξενοδοχεία ως χώροι φιλοξενίας, ο κ. Παντελίδης λέει πως στο μέλλον μπορεί να κλείσουν, αλλά για την ώρα είναι πολύ δύσκολο.
Master Plan και στο βάθος…τουρισμός
Για την ανάπτυξη του τουρισμού που προβλέπεται στο Master plan, ο κ. Παντελίδης λέει πως είναι βέβαιο πως ο αριθμός των κλινών θα μειωθεί, γιατί θα μειωθεί και η αγοραστική μείωση όλου του κόσμου.
«Σήμερα , μια εκδρομή, πέρα από τους πελάτες που έρχονται στην περιοχή για λόγους εργασίας, όσοι έρχονται για αναψυχή, έρχονται όλο και πιο σπάνια. Φτωχοποιούμαστε μέρα με τη μέρα. Πήγε να γίνει μια ανάκαμψη αλλά η Δυτική Μακεδονία θέλει πολλά πράγματα ακόμα για να μπορέσει να κρατήσει το τουριστικό προϊόν της. Ειδικά η δικιά μας περιοχή του Νομού Κοζάνης, κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Θα μπορούσε να είναι τουριστικός πυλώνας, στον βιομηχανικό τουρισμό. Και θα μπορούσε με κέντρο της Πτολεμαΐδα – Εορδαία, να ταξιδεύει κάποιος στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία. Εκεί έπρεπε να σχεδιάσουμε τα προηγούμενα χρόνια και να βοηθήσουμε ώστε να υλοποιηθούν πράγματα που είχαμε ζητήσει πράγματα στην περιοχή μας αλλά δεν έγιναν ποτέ, γιατί κανείς δεν τα πήρε σοβαρά στη Δυτική Μακεδονία. Πέρα από την Καστοριά που έχει σοβαρό τουριστικό προϊόν, οι άλλοι νομοί δεν μπορούν να δώσουν το ίδιο τουριστικό προϊόν», σημειώνει με νόημα. Μάλιστα, προσθέτει πως στα Γρεβενά υπάρχουν πρόσφυγες, η Φλώρινα το ίδιο, η Καστοριά έμεινε μόνη και αβοήθητοι και ο Νομός Κοζάνης, δεν έχει βιομηχανικό μουσείο, η ΔΕΗ συρρικνώνεται και δεν μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη.