Οι απαντήσεις στην Παρασκευή Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης από τον κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, για επενδύσεις που σχεδιάζονται στις περιοχές ενεργειακής μετάβασης, καθώς και τη στήριξη στους γουνοποιούς για να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους σε άλλες αγορές του κόσμου.
Απομαγνητοφώνηση:
“Κύριε Υπουργέ, πραγματικά, ήταν πολύ σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα μας είπατε, γιατί ακριβώς, είναι ο τομέας που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδος, η αγωνία και οι προσπάθειές μας γίνονται προς αυτές τις κατευθύνσεις, διότι έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα των οικονομικών δυσκολιών της χώρας μας, στην ανεργία και γενικότερα μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη.
Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός, μιας και η ενέργεια και τα θέματα τα ενεργειακά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και επίκαιρα, αυτή τη στιγμή, ότι υπάρχουν περιοχές, οι οποίες ενεργειακά στήριζαν την Ελλάδα, όπως είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση του λιγνίτη και βρίσκονται τώρα σε στάδιο μετάβασης, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Έτσι είναι ο Ν. Κοζάνης, ο Ν. Φλώρινας. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές, αυτή η αλλαγή, η οποία γίνεται σημαίνει ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα πρέπει να καλυφθεί ένα ενδεχόμενο κενό, με θέσεις εργασίας, ή με παραγωγή άλλων δραστηριοτήτων.
→ Οι περιοχές όπως του Ν. Κοζάνης είναι πλούσιες σε παραγωγή κηπευτικών, φρούτων και ίσως, ενδιάμεσα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτός ο τομέας και με καθαρά τα προϊόντα, αλλά και με τα διάφορα εργοστάσια μεταποίησης αυτών.
Ξέρω, ότι η προώθηση των προϊόντων αυτών σε ξένες αγορές ήταν αντικείμενο δικών σας ενεργειών, οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα βαθμό ικανοποιητικό. Θέλω όμως να ρωτήσω και να ακουστεί και μέσα από την Επιτροπή μας και στους πολίτες που ενδιαφέρονται, εάν αυτές οι προσπάθειες θα φέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα; Διότι, είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο οικονομικής στήριξης των περιοχών μας, αλλά και είναι και κάτι που το έχουμε ήδη στα χέρια μας και καλό είναι να αξιοποιηθεί, πριν προχωρήσουμε στη μετάβαση και στην κατασκευή άλλων επιχειρήσεων και εργοστασίων, που θα παράγουν ενέργεια με τις ανανεώσιμες πηγές και θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας.
→ Επίσης, ένα μεγάλο κεφάλαιο στην περιοχή μας, στη Σιάτιστα και τι γύρω περιοχή, όπως και του διπλανού νομού της Καστοριάς είναι οι γούνες, όπου για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, ιδίως μέχρι το 2019, υπήρχε μία πολύ μεγάλη καθίζηση, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και αυτό να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, σε μια περιοχή που δεν είχε και πολλές εναλλακτικές λύσεις, για να μπορέσει να καλύψει αυτό το κενό.
Έχω παρακολουθήσει τα όσα έγιναν σε αυτή την τριετία και με τις δικές σας παρεμβάσεις και θα ήθελα να ακουστούν και τα επόμενα βήματα, ή πόσο συνεχίζουμε σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να προωθηθεί και αυτό το προϊόν και να μπορέσουμε να έχουμε μια στήριξη οικονομική και βοήθεια αυτό το διάστημα.
→ Και το τελευταίο που θέλω να αναφερθώ είναι στην τεχνογνωσία που υπάρχει, σε περιοχές, όπως είναι ο Ν. Κοζάνης που αποτελούσε για πάρα πολλά χρόνια το ενεργειακό κέντρο, με πολύ καλές τεχνικές γνώσεις, από τους απλούς τεχνίτες μέχρι τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες και ότι, σήμερα βρισκόμαστε σε μια μετάβαση σε άλλου είδους επιχειρήσεις, αξιοποιώντας αυτό το δυναμικό, με κίνητρα και με σχέδιο που έχει δώσει αυτή η κυβέρνηση και βέβαια, με προσέλκυση επενδυτών.
Ξέρω, ότι ήδη γίνεται ένας προγραμματισμός για την προσέλκυση επενδυτών και θα ήθελα να ρωτήσω, έτσι ώστε να ακουστεί και για τους ενδιαφερόμενους να αποτελέσει ένα κίνητρο και μια πληροφορία. Υπάρχουν κάποιοι άξονες, ή κάποιες σκέψεις, που θα ήταν κατάλληλες, ώστε να επενδυθούν σε περιοχές, σαν αυτές, που βιώνουν τη μεταλιγνιτική περίοδο και ετοιμάζονται για τη μετάβαση και έχουν βέβαια ήδη κατασκευάσει και πάρα πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ήδη εξακολουθούν να αποτελούν ενεργειακό κέντρο;
Σας ευχαριστώ.”