Δέκα χρόνια ύφεσης, αδυναμία δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες σε ποσοστό άνω του 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω δυσμενών στοιχείων από την περίοδο της κρίσης και τώρα … το χτύπημα του κορονοϊού που πέραν της απώλειας των ανθρωπίνων ζωών και στην πατρίδα μας, αναμφίβολα θα επιταχύνει περαιτέρω την οικονομική ύφεση, κυρίως στην μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση εάν δεν λάβουμε άμεσα αποφασιστικά μέτρα που να διασώσουν πλέον, ότι απέμεινε από τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Θεωρώ επιβεβλημένο να τοποθετηθώ και πάλι δημοσίως, για μια πολιτική πρόταση που επανειλλημένα έχω κάνει στο παρελθόν και δεν έχει σχέση με το πότε και με το πώς θα αποφασίσει η Ευρώπη να δανειοδοτήσει τις χώρες που επλήγησαν. Η πρόταση μου αυτή αφορά τη δημιουργία -Ειδικής Οικονομικής Ζώνης- στην περιοχή μας. (φυσικά όχι δομημένη στα ασιατικά πρότυπα, υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις στην Ευρώπη όπου μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να αποτελέσουν την βάση του σχεδίου της Ειδικής Φορολογικής Ζώνης.)
Το θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για το νομό Κοζάνης, που μετ΄ επιτάσεως προτείνω εδώ και χρόνια, είναι μια πρόταση όπου η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει άλλωστε προ εξαμήνου από την Πτολεμαΐδα, δια στόματος του κ. Κ. Χατζηδάκη και του κ. Α. Γεωργιάδη. Πρέπει να επιταχυνθούν στο μέγιστο βαθμό οι διαδικασίες υλοποίησης της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης και να τις εφαρμόσουμε στα πρότυπα που εφαρμόζονται και αποδίδουν οικονομικά και αναπτυξιακά, σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που επανέρχομαι και το επαναδιατυπώνω ως πρόταση, απευθυνόμενος προς κάθε αρμόδιο φορέα ή πολιτικό πρόσωπο που έχει τη δυνατότητα να καθορίσει το μέλλον του τόπου μας.
Πρόκειται για μια πραγματικά φιλελεύθερη πολιτική, όπου περιλαμβάνει προτάσεις για την σύσταση μιας ζώνης και την παροχή διευκολύνσεων στους επενδυτές εντός αυτής. Διευκολύνσεις οι οποίες δεν θα μπορούν ν’ ανακληθούν από μία μεταγενέστερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επιδιώκεται, δηλαδή, να διασφαλισθεί ένας ελάχιστος βαθμός σταθερότητας, χρονικά, για τους πιθανούς επενδυτές. Η Ζώνη αυτή θα παρέχει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα όπου θα μπορούν να λάβουν πολλές μορφές όπως μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, μειωμένα ασφαλιστικά έξοδα (με ίσα δικαιώματα στη σύνταξη αλλά και στα νοσηλεία με την υπόλοιπη επικράτεια) για εργοδότες και εργαζομένους, ακόμη και προ-εγκεκριμένες περιβαλλοντικές άδειες στις περιπτώσεις που χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχουν αργότερα “εκπλήξεις” για τους επενδυτές.
Κάθε αρμόδιος πρέπει να αντιληφθεί πως για να μην μοιάζει στη μετακορονοΐου εποχή κρανίου τόπος η περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, λόγω και των εξελίξεων σε σχέση με τη ΔΕΗ, οφείλουμε να πιέσουμε τις διαδικασίες για να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα αποφάσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην περιοχή μας, για να συνεχίσει να υφίσταται με βιώσιμους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση και δε θα σταματήσω να επιχειρηματολογώ περί αυτού ως άνθρωπος της αγοράς, είναι η πολιτική απόφαση για στροφή στον κόσμο των επενδυτών.
Τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων αναπτυξιακών αποφάσεων. Υπάρχουν προτάσεις εφικτές, όπως αυτή που μόλις περιέγραψα, υπάρχει ο τρόπος. Η πανδημία κάποια στιγμή θα παρέλθει, έτσι συμβαίνει πάντοτε. Εμείς όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αλλάξει σελίδα ο τόπος μας στη μετά κορονοϊού εποχή, να έρθει η ανάπτυξη και για γίνει συνώνυμο μιας νέας δημιουργικής εποχής για την περιοχή μας και για τους ανθρώπους της.
—
ΠOΛITIKO ΓPAΦEIO KATANA XAPH
KOZANH
ΔIEYΘYNΣH I. TPANTA 13A
2461050804
*xaris.katanas@gmail.com <xaris.katanas@gmail.com>*