Μια αναμενόμενη αλλά πλέον οριστική αλλαγή έχει να αντιμετωπίσει το πολιτικό προσωπικό της Π.Ε. Κοζάνης, από την αυγή της νέας χρονιάς, η οποία ανακατεύει κατά πολύ την τράπουλα εν όψει των εκλογικών μαχών τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Η απογραφή-σοκ αφαιρεί μία έδρα από την επόμενη εκπροσώπηση της Π.Ε. Κοζάνης στη Βουλή και πλέον οι κομματικοί σχηματισμοί αλλά και τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται για τη διεκδίκηση μιας θέσης στο κοινοβούλιο, οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τους σχεδιασμούς και τις σκέψεις τους.
Οι δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις(Σεπτέμβριος 20215 και Ιούλιος 2019) έδωσαν ισχυρή εκπροσώπηση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντίστοιχα με 4 έδρες στο κόμμα που κέρδισε κάθε φορά τις εκλογές, ενώ μόλις μία έδρα είχε το κόμμα που βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκτός έμεινε το ΠΑΣΟΚ(ΚΙΝΑΛ τα προηγούμενα χρόνια) που αγνοεί την έδρα από τις εκλογές του 2012 και είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες αυτή τη φορά με δεδομένο την αναμενόμενη αύξηση των ποσοστών του τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Λίγο τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων(υπόθεση Καϊλή), λίγο η δημοσκοπική καθίζηση, αλλά και το γεγονός της απώλειας μίας έδρας από την Π.Ε. Κοζάνης, δυσκολεύουν το έργο του ΠΑΣΟΚ να εκλέξει εκ νέου Βουλευτή όχι τόσο στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής(λογικά θα καταγράψει έδρα), αλλά στη δεύτερη κάλπη με την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου και το bonus στο πρώτο κόμμα.
Οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην εκλογή μίας έδρας για το ΠΑΣΟΚ(ως τρίτο κόμμα) θα είναι πολλοί, με την αυξημένη συμμετοχή να θεωρείται ένας από τους μεγάλους στόχους, ενώ είναι προφανές πως η καταγραφή ενός μεγάλου ποσοστού θα ευνοήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κατάσταση πάντως έχει δυσκολέψει αρκετά, μετά την απώλεια έδρας για την Π.Ε. Κοζάνης, γεγονός που καταγράφεται και σε ρεπορτάζ κεντρικών εφημερίδων που διαρρέονται από τη Χαριλάου Τρικούπη, όπου γίνονται αναφορές και για μικρό ενδιαφέρον στη στελέχωση του ψηφοδελτίου.
Ενός ψηφοδελτίου που θα έχει στην προμετωπίδα του τον Πάρι Κουκουλόπουλο, άνθρωπο που γνωρίζει εις βάθος όλες τις λεπτομέρειες και τα αριθμητικά δεδομένα μέσα από τα οποία το ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταγράψει έδρα.
Στα δύο μεγάλα κόμματα οι προβληματισμοί έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο και για έναν ακόμα λόγο.
Η απώλεια μίας έδρας εκτός από τη μείωση των διεκδικούμενων θέσεων στη Βουλή, αφαιρεί θέση και από τη λίστα των υποψηφίων μιας και οι 7 υποψήφιοι γίνονται 6 για κάθε κομματικό σχηματισμό.
Έτσι στη ΝΔ, με 4 εν ενεργεία Βουλευτές, εκκρεμούν 2 θέσεις για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο το οποίο πιθανόν να έχει μία νέα προσθήκη σε σχέση με το 2019.
Αντιθέτως στο ΣΥΡΙΖΑ εκτός της Καλλιόπης Βέτα, οι υπόλοιπες 5 θέσεις αποτελούν μήλον της έριδος για τα τοπικά στελέχη με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει λάβει την απόφαση για εκπροσώπηση με 3 άνδρες και 3 γυναίκες.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις μιλούν για 3 έδρες στο πρώτο κόμμα και 1 έδρα στο δεύτερο, ενώ αν η μπίλια κάτσει στο 2-1-1, τότε η μάχη θα είναι πολύ σκληρή ακόμα και στη ΝΔ, αν θεωρήσουμε πως θα επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.
Καλά γνωρίζοντες τον εκλογικό νόμο απορρίπτουν δια ροπάλου την περίπτωση καταγραφής έδρας από κάποιο μικρότερο κόμμα, π.χ. Ελληνική Λύση, τονίζοντας πως πρέπει να σημειώσει εκτόξευση που θα φτάνει ακόμα και στα επίπεδα του διπλασιασμού των ποσοστών του.
Δεν είναι κρυφό πως εν ενεργεία Βουλευτές, κυριολεκτικά εγκαταστάθηκαν στην περιοχή την περίοδο των εορτών και εκμεταλλευόμενοι τις πολλές εκδηλώσεις βρέθηκαν σε κάθε γωνιά της Π.Ε. Κοζάνης προκειμένου να συναντήσουν κόσμο, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Ένα φαινόμενο που όπως φαίνεται θα ενταθεί το ερχόμενο διάστημα, με τις ημέρες παρουσίας στην Αθήνα να μειώνεται ή να περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα και τους συνεργάτες των Βουλευτών αλλά και των επίδοξων υποψηφίων να έχουν ανεβάσει στροφές στη μάχη της διεκδίκησης των 4 εδρών.
Η διπλή εθνική κάλπη που προορίζεται ότι θα στηθεί την περίοδο Απριλίου- Μαΐου, εκτιμάται πως θα ανακατέψει την τράπουλα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς είναι κοινό μυστικό πως κάποιοι υποψήφιοι Βουλευτές εφόσον δεν καταφέρουν την είσοδό τους στη Βουλή θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε άλλα μετερίζια.
Ζήσης Πιτσιάβας