Σε θέση μάχης εν όψει των Περιφερειακών εκλογών βρίσκονται τα κόμματα, με τις αρμόδιες επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για την αυτοδιοίκηση να μην σταματούν λεπτό τις διεργασίες από την ημέρα ολοκλήρωσης των εθνικών εκλογών.
Άλλωστε ο πολιτικός χρόνος είναι ελάχιστος και ειδικά οι Περιφερειακές εκλογές αποτελούν στοίχημα για όλα τα κόμματα, τα οποία θα μπουν στη διαδικασία των χρισμάτων κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στους Δήμους(πλην ελαχίστων περιπτώσεων).
Στη Δυτική Μακεδονία η τράπουλα ανακατεύτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με τον «Π» να αναφέρεται με αναλυτικά ρεπορτάζ στη διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη μετά το κλείσιμο της κάλπης, καθώς δεν είναι λίγα τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών και ταυτόχρονα έμπαιναν στο κάδρο των αυτοδιοικητικών.
Η μεγάλη συζήτηση φούντωσε ακόμα και στη ΝΔ, όταν ο Γιώργος Αμανατίδης, εν μέσω πρώτης και δεύτερης κάλπης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εφόσον δεν εκλεγόταν, με τα τηλεφωνήματα να πέφτουν βροχή από το βράδυ της 25ης Ιουνίου.
Δεν ήταν λίγα τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ τοπικά, αλλά και απλοί ψηφοφόροι απ’ άλλους χώρους οι οποίοι ακόμα και σήμερα πιέζουν προς την κατεύθυνση υποψηφιότητας Αμανατίδη, με τον πρώην Βουλευτή να σταθμίζει όλες τις παραμέτρους, να πραγματοποιεί συζητήσεις, να ενημερώνει την Πειραιώς, αλλά τελικώς να βάζει stop στο συγκεκριμένο σχεδιασμό όπως όλα δείχνουν.
Βέβαια αρκετοί συνομιλητές του κάνουν λόγο για απόφαση η οποία δεν είναι ακόμα οριστική, φαντάζει όμως ειλημμένη, με τη ΝΔ να μην αφήνει πολλά περιθώρια «αντάρτικου» ψηφοδελτίου καθώς στις διαρροές των προηγούμενων ημερών στα ΜΜΕ το όνομα του Γιώργου Κασαπίδη, ήταν σταθερά σε αυτά που θα λάβουν εκ νέου χρίσμα από την Πειραιώς, σε αντίθεση με 2-3 περιπτώσεις εν ενεργεία «γαλάζιων» Περιφερειαρχών οι οποίοι δεν θα στηριχθούν(περίπτωση Νίκα στην Πελοπόννησο).
Από εκεί και πέρα στον… ίδιο χώρο προχωρά η υποψηφιότητα του Χάρη Κάτανα, με τον ίδιο να προγραμματίζει ανακοινώσεις εντός Ιουλίου και προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες για ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ταπεινωτική ήττα στις εθνικές εκλογές και τη μάχη χαρακωμάτων για τη διαδοχή Τσίπρα, δεν ξεχνούν τις Περιφερειακές εκλογές καθώς θέλουν το κόμμα να δείξει πως μπορεί να σταθεί στο πολιτικό σκηνικό με αυτόνομη παρουσία και δικούς του συνδυασμούς.
Σε αυτή τη λογική υπάρχουν συνεχείς βολιδοσκοπήσεις στελεχών από την Αθήνα σε συγκεκριμένα πρόσωπα της περιοχής, με το Θόδωρο Καρυπίδη να μην απουσιάζει από τη συζήτηση αλλά τον ίδιο να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως ο κύκλος του στην αυτοδιοίκηση έχει κλείσει.
Υψηλόβαθμα στελέχη από την Αθήνα, αλλά και τοπικά, πιέζουν εδώ και αρκετό διάστημα τον Σωκράτη Βατάλη να ηγηθεί της προσπάθειας, καθώς η πολύ καλή του παρουσία στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές άφησε θετικό αποτύπωμα εντός κόμματος και όχι μόνο.
Οχλήσεις φαίνεται πως έχει δεχθεί και ο πρώην Βουλευτής, Γιάννης Θεοφύλακτος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει εδώ και πολύ καιρό μια κουβέντα με τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία ηγείται πρωτοβουλίας συνένωσης των πολιτικών δυνάμεων ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ(κυρίως) ώστε να δημιουργηθεί μέτωπο ανατροπής του Γιώργου Κασαπίδη.
Στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού βλέπουν τη μεγάλη ευκαιρία για την αντεπίθεση προς την κατάληψη της 2ης θέσης μέσω των Περιφερειακών εκλογών, με το κεντρικό μήνυμα να είναι αυτόνομα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα.
Άλλωστε οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση δεν σταμάτησαν να υπάρχουν ακόμα και τα προηγούμενα «πέτρινα» χρόνια, με τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου να λαμβάνει εκτός απροόπτου το χρίσμα από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Στο ΚΚΕ πληροφορίες αναφέρουν πως επικεφαλής θα είναι ο πολύπειρος, Νώντας Στολτίδης, ο οποίος θα αλλάξει βαθμό αυτοδιοίκησης και από το Δήμο θα κληθεί να δώσει τη μάχη της Περιφέρειας.
Όπως όλα δείχνουν ναυαγεί η προσπάθεια του λεγόμενου «πράσινου» χώρου, με το Λευτέρη Ιωαννίδη να είχε ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις που μάλλον δεν ευδοκίμησαν.
Ζήσης Πιτσιάβας