Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Η κραυγή αγωνίας των πληττόμενων επαγγελματικών κλάδων της Εορδαίας για ανάγκη άμεσης στήριξης λόγω πανδημίας – Όσα μεταβίβασαν στον αντιπεριφερειάρχη – Τσιούμαρης: «Είμαστε στο πλευρό σας – στο χέρι μας είναι τα ανοίξουν τα καταστήματα» -VIDEO

Η κραυγή αγωνίας των πληττόμενων επαγγελματικών κλάδων της Εορδαίας για ανάγκη άμεσης στήριξης λόγω πανδημίας – Όσα μεταβίβασαν στον αντιπεριφερειάρχη – Τσιούμαρης: «Είμαστε στο πλευρό σας – στο χέρι μας είναι τα ανοίξουν τα καταστήματα» -VIDEO

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Εκατοντάδες ήταν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες της Εορδαίας και όχι μόνο που συμμετείχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη μεγάλη αυτοκινητοπομπή – διαμαρτυρία που έγινε στην Πτολεμαΐδα, με στόχο να περάσουν τα μηνύματα οργής και αγανάκτησης των πληττόμενων κλάδων από την πανδημία, από το παρατεταμένο Lockdown.

Οι πολίτες μέσα στα αυτοκίνητά τους ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους μπροστά από το κτήριο της Σχολής Πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας. Με κόρνες, μαύρες σημαίες και αρκετούς να έχουν στα ταμπλό των οχημάτων τους χαρτιά που ανέγραφαν «οι μελλοθάνατοι σας χαιρετούν», κατέληξαν την πορεία- αυτοκινητοπομπή στο διοικητήριο της περιφέρειας στην Πτολεμαΐδα, όπου τους υποδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης.

Για κάτι «πρωτάκουστο», να βρίσκεται η περιοχή 100 και πλέον ημέρες κλειστά έκανε λόγο ο κ. Δεληκώστας, ζητώντας τη συμβολή της περιφέρειας ώστε να ανοίξουν τα καταστήματα. Ζήτησε ειδική στήριξη στην ΠΕ Κοζάνης και ειδικά στην Εορδαία, παραδίδοντας σχετικό ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Διπλή φροντίδα για την περιοχή και σε μέτρα στήριξης και σε μέτρα που θα είναι ικανά να στηρίξουν τους κλάδους στην περιοχή ζήτησε η πρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών – Κουρέων Αφροδίτη Βασταρούχα, ενώ στο χτύπημα που έχει δεχθεί και ο κλάδος των αυτοκινητιστών οδηγών ταξί Πτολεμαΐδας «Πτολεμαίος» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του σωματείου, θέτοντας το ερώτημα γατί ενώ οι φορείς έκαναν ότι τους αρμόζει τα κρούσματα, αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται, αναρωτώμενος «τι έχει φταίξει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου Εστίασης Εορδαίας Παναγιώτης Κάλφας τόνισε πως οι χώροι εστίασης είναι εξαντλημένοι από την πανδημία, ζητώντας επιπλέον στήριξη και καλώντας την περιφέρεια να στηρίξει την προσπάθεια ώστε να δοθεί έξτρα χρηματοδοτικό εργαλείο στον κλάδο που είναι κλειστός από αρχές Οκτωβρίου και συνεχίζει. «Τα 60 εκ. που υποσχέθηκε ο υπουργός έγιναν 50 εκ. και δεν ξέρω αν χάνονται στα διόδια και μέχρι να φτάσουν είναι λιγότερα», είπε δεικτικά, λέγοντας πως οι επαγγελματίες έχουν φτάσει στην εξαθλίωση και δεν αντέχουν άλλο.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς είπε ότι τα αιτήματα  των αγανακτησμένων επαγγελματιών αποτυπώνονται στην μεγάλη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, ζητώντας να διαβιβαστούν τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Τσιούμαρης που όπως είπε μίλησε σαν αντιπεριφερειάρχης, πρώην δήμαρχος, π. επαγγελματίας και κάτοικος της Πτολεμαΐδας, εκφράζοντας την ανησυχία του, σημείωσε: «Γνωρίζετε την στήριξη της περιφέρειας. Δυστυχώς η περιφέρεια δεν έχει απολύτως κανέναν ρόλο στο κλείσιμο των καταστημάτων , όλα γίνονται από την κεντρική εξουσία. Εμείς ζητήσαμε από την κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Αρκουμανέα να μας δοθούν αρμοδιότητες, για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην πανδημία. Δεν μας δόθηκε καμία. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο περιφερειάρχης είναι συνέχεια στο πλευρό σας. Τα 10 εκ. ευρώ τα κάναμε 40 εκ. και με τη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη μίλησε για επιπλέον 60 εκ. + 15, δηλαδή 75 εκ. ευρώ για να συμπληρώσουμε το ποσό των 115 εκ. ευρώ. Λάβαμε υποσχέσεις. Ο περιφερειάρχης είναι σε συνεχή επαφές και αν φτάσουμε πραγματικά στα ποσά αυτά θα είναι η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα που σε σχέση με τον πληθυσμό της θα έχει τόσο μεγάλο ποσό για την ανακούφισή της». Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και για το ωράριο 6-9 του λόκνταουν αλλά και για τις λαϊκές αγορές. «Αφουγκραζόμαστε την τοπική κοινωνία και είμαστε στο πλευρό σας. Νομίζω ότι στο χέρι μας είναι να ανοίξουν τα καταστήματα, είναι στο χέρι μας», κατέληξε, καλώντας ουσιαστικά τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα.

Τα μηνύματα οργής και αγανάκτησης των φορέων

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της διαμαρτυρίας ο δήμαρχος Εορδαίας, οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, ο πρόεδρος Εστίασης Πτολεμαΐδας, δήλωσαν τα εξής:

Παναγιώτης Πλακεντάς: «Είναι ξεκάθαρο πως οι επιχειρήσεις της περιοχής που είναι σε ένα συνεχόμενο lockdown μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή να στηριχθούν με διαφορετικό τρόπο από ότι της υπόλοιπης Ελλάδας. Πιστεύω ότι το μήνυμα θα φτάσει εκεί που πρέπει και για αυτό άλλωστε έγινε και το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και τέθηκαν ζητήματα για να τα μεταφέρουν οι βουλευτές που πήραν μέρος εκεί που πρέπει».

Μιχάλης Δεληκώστας: «Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας σε συνεργασία με πολλούς επαγγελματικούς συλλόγους με το Εργατικό Κέντρο και το Δήμο Εορδαίας στέλνει ένα μήνυμα στη κυβέρνηση ότι η Εορδαία δεν κοιμάται, είναι ξύπνια και πρέπει να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας. Δεν αντέχουμε άλλο. Έπρεπε «χθες» να ανοίξουν τα μαγαζιά μας. Δεν είναι η Εορδαία διαγραμμένη από το χάρτη της Ελλάδας».

Αθανάσιος Δραγατσίκας: «Στηρίζουμε τον εμπορικό κόσμο της Εορδαίας γιατί το χρειάζεται και όπως μας στήριξε αυτός τον στηρίζουμε και εμείς για να δείξουμε ότι ήμαστε ενωμένοι και όλοι μαζί. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Οι απαιτήσεις μας και οι διεκδικήσεις είναι ίδιες και αγωνιζόμαστε για αυτές. Ήμαστε κλειστοί το περισσότερο διάστημα και πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα και πρέπει επιτέλους να παρθούν μέτρα για τη Δυτική Μακεδονία. Ακούμε πολλά αλλά πρέπει να δούλε και κάτι γραπτό και στην πράξη. Ήμαστε σε αναμονή».

Παναγιώτης Κάλφας: «Η εστίαση έχει πάθει την μεγαλύτερη ζημιά και δεν μπορούσε να απουσιάσει από την σημερινή διαμαρτυρία. Πρέπει να πούμε ότι στο 10μηνο της πανδημίας η εστίαση για 4 μήνες δούλευε με το 50% των τραπεζομαθισμάτων . Αυτό δεν το είδαμε στην επιστρεπτέα προκαταβολή  και υπήρχαν καταστήματα που δεν πήραν καθόλου με την δικαιολογία ότι δεν είχαν τζίρο πέρσι. Και τι έχουνε να πούνε για τις επιχειρήσεις που μέσα στο 2020 τόλμησα να επενδύσουν. Αυτοί δεν έχουν πάρει ευρώ. Έχουν γίνει λάθη και ελπίζουμε έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση θα σκύψει πάνω από το πρόβλημα γιατί υπάρχει πρόβλημα».

δείτε περισσότερες φωτο και video εδώ

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Δυστυχώς η αγορά μας καλείται να λειτουργήσει άλλη μια φορά με τη μέθοδο του click away»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δυστυχώς η αγορά μας καλείται να λειτουργήσει άλλη μια φορά με τη μέθοδο του click away. Είναι μια ...