Το θέμα των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησαν σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ σε συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθηγητή, Ξενοφώντα Κοντιάδη.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι υφιστάμενες αρμοδιότητες και ποιος τις χρηματοδοτεί. Παράλληλα, φυσικά, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για νέες αρμοδιότητες. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς για τους δημότες μας.
Ο σημερινός ανορθολογισμός σε επίπεδο εγκρίσεων, φέρνει πολλές φορές την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με διαδικασίες που δυσχεραίνουν το έργο και την αποτελεσματικότητα που οφείλει να έχει.
Ουσιαστικά πολλές φορές καταστρατηγείται η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν για παράδειγμα για απλά, τοπικής σημασίας και εμβέλειας θέματα, απαιτείται αχρείαστη αδειοδοσία από Αποκεντρωμένες ή άλλες υπηρεσίες.
Την ώρα αυτή η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται το σημαντικότερο κομμάτι της Κοινωνικής Πρόνοιας, γεγονός που τη θέτει σε θέση αφετηρίας και για άλλες σημαντικές θεσμικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας.
Ως προς τον τομέα της εκπαίδευσης, σήμερα οι Δήμοι λειτουργούν ως “διαχειριστές” των σχολικών κτιρίων. Εφόσον αλλάξει αυτή η λογική οι Δήμοι μπορούν να προσφέρουν στην εκπαίδευση αναγνωρίζοντας τα τοπικά χαρακτηριστικά.
Σε συνεργασία με την ΕΝΠΕ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις κοινές μας αρμοδιότητες, κάτι που ταλαιπωρεί τους δύο βαθμούς και ακόμη περισσότερο τους πολίτες.
Οι θέσεις μας θα καταγραφούν και θα συζητηθούν μέσα στο Νοέμβριο σε περιφερειακά Συνέδρια που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, αφού λόγω της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να γίνει το Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Η ΚΕΔΕ δεσμεύθηκε ότι θα παραδώσει πολύ σύντομα στο Υπουργείο Εσωτερικών ένα ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο κείμενο των θέσεων κι απόψεων της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Εδώ και χρόνια συμμετέχουμε άλλωστε με υπεύθυνο τρόπο στο δημόσιο διάλογο και προωθούμε συγκεκριμένες θέσεις, που στόχο έχουν τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, με έμφαση στην αποκέντρωση και τον επανακαθορισμό του ρόλου και των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικού Κράτους και πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Οι θέσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί κι επικυρωθεί σε προηγούμενα Συνέδρια της ΚΕΔΕ και έχουν στηριχθεί στην αξιοποίηση από την γνώση καλών πρακτικών σε χώρες της Ε.Ε., αλλά και έγκυρων μελετών, που έχουν εκπονηθεί με την επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:
Θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προωθεί ένα νομοσχέδιο, που στόχο έχει να προχωρήσει επιτέλους και άμεσα, σε σύντομο χρόνο, μια ουσιαστική μεταρρύθμιση όσον αφορά τους ρόλους, τις αρμοδιότητες και την κατανομή των πόρων, στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους.
Μέχρι τώρα η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Κοντιάδη ήταν εποικοδομητική αλλά μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο είναι φανερό ότι ένα δικό μας κείμενο με τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στον δημόσιο διάλογο και στην κατάρτιση ενός καλύτερου και πιο λειτουργικού νομοσχεδίου.
Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη θα συμμετάσχει με υπευθυνότητα στο δημόσιο διάλογο που θα διεξαχθεί, όταν δημοσιοποιηθούν και οι θέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και θα διεκδικήσει μια πραγματική θεσμική μεταρρύθμιση, που θα δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν εδώ και χρόνια το θεσμό μας και τις τοπικές μας κοινωνίες.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας κάθε έργο, όσο μεγάλο κι αν φαίνεται, με αποτελεσματικότητα.
Αφού οι συζητήσεις για τις αρμοδιότητες ολοκληρωθούν, τότε ανοίγει ο δρόμος για έναν νέο, ενιαίο, σύγχρονο κώδικα για την Αυτοδιοίκηση και τέλος έναν νέο εκλογικό νόμο που θα οδηγήσει σε δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις, οι οποίες θα μπορούν να διοικήσουν χωρίς νομικές ακροβασίες.