Δέκα μέρες πριν την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου, η πολιτική συζήτηση στα τοπικά δρώμενα έχει μετατοπιστεί για τα καλά στην αυτοδιοίκηση.
Ή για να το λέμε σωστά, στην αυτοδιοίκηση μέσω των εθνικών εκλογών.
Η σύνδεση των δύο διαφορετικών εκλογικών αναμετρήσεων γίνεται πολύ πιο έντονη βάση των εκτιμήσεων ή των πιθανών σεναρίων για την κατανομή των εδρών.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που «σπρώχνουν» είτε με καλές προθέσεις, είτε με κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, υποψήφιους Βουλευτές προς τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ειδικά στο χώρο της ΝΔ η οποία διαφαίνεται πως θα κερδίσει σίγουρα 2η έδρα και διεκδικεί την 3η, τα σενάρια μετατόπισης όσων δεν εκλεγούν δίνουν και παίρνουν με τους ίδιους τους υποψήφιους Βουλευτές να μην έχουν εκφράσει φανερά κάποια πρόθεση.
Ο Γιώργος Αμαντίδης, συνεχίζοντας να δίνει τη μάχη για τη ΝΔ και την πιθανή 3η έδρα που θα τον φέρει ξανά στη Βουλή, έχει ακούσει το όνομά του πολλές φορές για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και λίγο πριν τις προηγούμενες εκλογές κλήθηκε να απαντήσει σε σενάριο ακόμα και για το Δήμο Κοζάνης, το οποίο και διέψευσε.
Εσχάτως το όνομα της Βίκυς Βρυζίδου, 4η στη σειρά κατάταξης στη ΝΔ, άρχισε να ακούγεται για το Δήμο Εορδαίας. Η ίδια δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για κάτι τέτοιο, θεωρητικά έχει κλείσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο με τη θητεία της τόσο στο Δήμο Μουρικίου όσο και της Εορδαίας, ενώ στην εκδήλωση της ΝΔ στην Κοζάνη είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως «αν τρέξουμε όλοι πιο δυνατά μπορεί να πάρουμε και 4η έδρα για να εκλεγώ».
Τις τελευταίες ημέρες στη συζήτηση περί αυτοδιοίκησης, επανήλθε το όνομα του Γιώργου Δακή. Ο πρώην Νομάρχης και Περιφερειάρχης, αποτελεί διακαή πόθο πολλών γαλάζιων τοπικών στελεχών ή απλών ψηφοφόρων για τη μάχη του Δήμου Κοζάνης, σενάριο που απέρριπτε κατηγορηματικά πριν τη μάχη των προηγούμενων εκλογών και δεν φαίνεται πως συζητά ζεστά ούτε σε αυτή τη φάση.
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, η συντριπτική ήττα δημιουργεί προβληματισμό και για την εικόνα του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τα αποτελέσματα των υποψηφίων Βουλευτών να έχουν δημιουργήσει σενάρια ή «περίεργες επιθυμίες» όπως τις ονομάζουν κάποια στελέχη.
Η επιστροφή Καρυπίδη φαντάζει δύσκολη έως απίθανη στη μάχη των Περιφερειακών εκλογών, ενώ οι νέες παρουσίες των εκλογών της 21ης Μαΐου άρχισαν να δημιουργούν σενάρια στο ΣΥΡΙΖΑ.
Σωκράτης Βατάλης και Έφη Μιχελάκη δείχνουν πως δεν ενδιαφέρονται σε καμία περίπτωση για μια άλλη εκλογική μάχη, καθώς και οι δύο ως εκπρόσωποι της νέας γενιάς στελεχών θα επενδύσουν στην επόμενη φορά.
Βέβαια στο ΣΥΡΙΖΑ πολλά θα κριθούν το τι θα συμβεί μετά την κάλπη της 25ης Ιούνη και το κατά πόσο το κόμμα θα είναι ισχυρό για να κατεβάσει αυτόνομες υποψηφιότητες στις Περιφέρειες της χώρας ή θα οδηγηθεί στην παλιά τακτική της «στρατολόγησης» στελεχών ώστε να καταγράφει παρουσία.
Στο ΠΑΣΟΚ η διαφαινόμενη σίγουρη έδρα για τον Πάρι Κουκουλόπουλο, έχει εξαφανίσει τα σενάρια των τελευταίων ετών περί μετακίνησής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ διάθεση συμμετοχής στην αυτοδιοίκηση δε δείχνει ούτε ο Λουκάς Ζαρογιάννης ο οποίος έχει δεχθεί πολλές φορές οχλήσεις για κάθοδό του στο Δήμο Σερβίων.
Πάντως πολλές κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών έχουν «παγώσει» ή δεν μπορούν να εξελιχθούν, με πολλούς παρατηρητές να σημειώνουν πως αν δεν κλείσει η κάλπη της 25ης Ιουνίου τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί.
Με το χρόνο να πιέζει και τους πολιτικούς συσχετισμούς να έχουν μεγάλη σημασία, μένει να δούμε ποια πρόσωπα έχουν τη διάθεση να επιλέξουν άλλο δρόμο εφόσον δεν ανοίξουν την πόρτα του Κοινοβουλίου.