Η γιορτή των 200 χρόνων από την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’ στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (25-3-2021), με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία του φονικού ιού, θεωρούμε ότι ήταν (είναι, αφού ολόκληρο το 2021 είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών) ύψιστη τιμή για εμάς τους σημερινούς, που είμαστε (οφείλουμε να είμαστε) όλοι οι απανταχού της γης Έλληνες ενωμένοι κάτω από την Ελληνική σημαία, περιείχε:
α. Στόλισμα εσωτερικά του ι. Ναού με την Ελληνική σημαία δίπλα από την Ωραία Πύλη. Εικόνες ηρώων της Επανάστασης (Αθανάσιου Διάκου, Ρήγα Φεραίου, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Γεώργιου Καραϊσκάκη, Αλέξανδρου Υψηλάντη, Ανδρέα Μιαούλη) που τις δανειστήκαμε από το Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού (το οποίο και ευχαριστούμε) τοποθετημένες κατάλληλα σε άδεια (λόγω πανδημίας) στασίδια και καρέκλες.
β. Θεία Λειτουργία και Δοξολογία. Μνημόνευση ‘’υπέρ των αγωνισθέντων και θυσιασθέντων κατά την προεπαναστατική περίοδο 1453-1821 κληρικών και λαϊκών, ανδρών και γυναικών, και κατά την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821’’. Μικρό σχόλιο για την οικουμενικότητα του μηνύματος της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που απευθύνεται στο ανθρώπινο γένος στο σύνολό του, για την εν Χριστώ ελευθερία, την ενότητα και σωτηρία του εν Αυτώ και από Αυτόν.
γ. Ανάγνωση επιλεγμένων κομματιών από το βιβλίο της Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού ‘’ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ’’ (έκδοση 2004) από τα Κεφάλαια: Κεφάλαιο 16. Το όραμα του Ρήγα Φεραίου, σελ. 81-83. Κεφάλαιο 19. Η Επανάσταση εξαπλώνεται, σελ. 97-98. Παράθεμα: Η Μακεδονία στον Αγώνα, σελ. 100.
Η τιμή της γιορτής ανήκει στους αγωνιστές και τους συντελεστές της Επανάστασης, που οδήγησαν στην ελευθερία των Ελλήνων. Η ίδια τιμή ανήκει και σε όσους κάτω από την τυραννική δουλεία στους Τούρκους προετοίμασαν την απελευθέρωση με πολλούς τρόπους αντίστασης και με θυσίες, που κράτησαν ζωντανό το φρόνημα του λαού, που διατήρησε την εθνική του μνήμη και γλώσσα, την ορθόδοξη πίστη και τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, το πνεύμα της υπομονής αλλά και της αντίστασης απέναντι σε οτιδήποτε συνιστούσε αλλοίωση της ιδιοπροσωπίας του.
δ. Το δημοτικό τραγούδι ‘’Τα κλεφτόπουλα’’ (που το τραγούδησαν μαζί παπάς και εκκλησίασμα) αφιερωμένο στην κλεφτουριά, στον ανώνυμο κλέφτη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης.
ε. Επετειακά τραγούδια, που από τα εξωτερικά μεγάφωνα του Ναού ακούστηκαν σε όλο το Βελβεντό, στον κάμπο και στα βουνά, και που είναι τα παρακάτω:
- ‘’Ο Θούριος’’, του Ρήγα Βελεστινλή, μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, ερμηνεία Νίκου Ξυλούρη. 2. ‘’Τα κλεφτόπουλα’’, δημοτικό. 3. ‘’Ο χορός του Ζαλόγγου’’, δημοτικό. 4. ‘’Αχ, πατρίδα μου γλυκιά’’, δημοτικό, ερμηνεία Λουκιανού Κηλαηδόνη. 5. ‘’Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη’’, του Διονύση Σαββόπουλου, από το Καλλιμάρμαρο στάδιο με τη συμμετοχή μεγάλης χορωδίας. 6. ‘’Ας κρατήσουν οι χοροί’’, του Δ. Σαββόπουλου, που ήδη έχει επιλεχθεί από την Επιτροπή (υπάρχει και το σχετικό βιντεοκλίπ) ως εναρκτήριο άσμα για τις επίσημες επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων.
Χρόνια πολλά πατρίδα! ‘’Είτε με τις αρχαιότητες, είτε με ορθοδοξία, των Ελλήνων οι κοινότητες, φτιάχνουν άλλον γαλαξία’’. Να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε!
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος,
26-3-2021