Τα νεώτερα θεραπευτικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Εορδαίας στις 27 Μαΐου, Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης, με θέμα «Εξελίξεις στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Γυναίκα- Μητέρα».
Οι εισηγητές της ημερίδας έστειλαν μάλιστα ένα αισιόδοξο μήνυμα στις γυναίκες που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, επισημαίνοντας ότι τα νεότερα θεραπευτικά δεδομένα παρέχουν ασφάλεια στις πάσχουσες από την πάθηση κατά την κύηση.
Υπάρχουν σήμερα φαρμακευτικές επιλογές που παρέχουν ασφάλεια στην κύηση, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καραπαναγιωτίδης, επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει μια ανοσοκαταστολή, η οποία κάνει καλό και στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ενώ πολλά από τα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας κάνουν ανοσοκαταστολή.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι αναμένεται να κυκλοφορήσουν δύο νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης, αν και όπως σημείωσε «δεν μιλάμε για επανάσταση. Δεν πρόκειται για φάρμακα που θα θεραπεύσουν τους πάσχοντες μια και καλή, αλλά κάθε καινούριο φάρμακο που βγαίνει έχει κάτι να προσφέρει, μάς πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.»
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης σημείωσε ακόμη ότι γενικά τα φάρμακα που δίνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, οποιοδήποτε φάρμακο, μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην κύηση και την ανάπτυξη του εμβρύου και υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι κατατάσσουν τον βαθμό επικινδυνότητας του κάθε φαρμάκου στην κύηση – είτε πρόκειται για ένα παυσίπονο είτε για μια κοινή αντιβίωση. Σε κάθε περίπτωση, είπε, ο γιατρός συζητά με την εγκυμονούσα ποιο είναι το αναμενόμενο όφελος από τη χορήγηση κάποιων φαρμάκων και την πιθανή επίδρασή τους στην εξέλιξη της κύησης και του εμβρύου.
Η γυναίκα που πάσχει από Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, δήλωσε και ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Παναγιώτης Εσκιτζής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «οι έρευνες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η πάσχουσα έχει μια βελτίωση της κατάστασής της, κατά την πορεία της κύησης μειώνονται οι υποτροπές της πάθησης.» Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της λοχείας η πάσχουσα επιστρέφει στην προτέρα κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά για μια γυναίκα με Σκλήρυνση να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, δηλώνοντας: «Για μένα όλες οι γυναίκες με Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορούν να φέρουν στον κόσμο παιδιά.»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Εορδαίας, Μάριος Παχτσαλίδης, ανέφερε ότι η διοργάνωση της ημερίδας αυτής στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου, να σταματήσει ο κόσμος να φοβάται την πάθηση, να πάψουν οι πάσχοντες να κρύβουν ότι πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αλλά και για να ενημερωθούν οι νέες γυναίκες που πάσχουν από Σκλήρυνση ότι μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, καθώς η πάθηση δεν είναι ασύμβατη με την κύηση. Ευχαρίστησε επίσης τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, καθώς η ευρεία ενημέρωση του κόσμου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι επιβεβλημένη καθώς «πρόκειται για μια πάθηση με χίλια πρόσωπα.»