Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1914-1924), είναι γεγονός. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του αιώνα, πρώτη των Αρμενίων και τρίτη των Ασσυρίων. Περισσότεροι από 350.000 ψυχές βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς. Χωρία αφανίστηκαν, κόποι χρόνων χάθηκαν, βουνά και χαράδρες γέμισαν από τα πτώματα αθώων θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας.
Με τρίπτυχο «ένα κράτος, μια θρησκεία, ένας λαός», και έχοντας ως συμβουλάτορες Γερμανούς αξιωματικούς, οι Νεότουρκοι αρχικά και στη συνέχεια ο Μουσταφά Κεμάλ, σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις δύο πρώτες γενοκτονίες. Το 1915 την γενοκτονία των Αρμενίων και από το 1914 έως το 1923 τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τρομοκρατία, τάγματα εργασίας αμελέ ταμπουρού, εξορίες, κρεμάλες, πυρπολήσεις χωριών, βιασμοί και δολοφονίες ανάγκασαν τους Έλληνες του Πόντου να ανέβουν στα βουνά οργανώνοντας αντάρτικο.
Με την επικράτηση του Κεμάλ οι διωγμοί συνεχίστηκαν και αναζωπυρώθηκαν. Το μισό του πληθυσμού εξοντώθηκε (353.000). Οι υπόλοιποι ξεριζώθηκαν.
Αύγουστος 1923, ο Μουσταφά Κεμάλ αναφωνεί θριαμβευτικά: «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε».
Με τον νόμο 2193 της 8/11/3/94, η 19η Μαΐου, καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της
γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε επειδή ο
Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στις 19 Μαΐου του 1919 στην Σαμψούντα . Η τελευταία
πράξη του δράματος ξεκινά.
101 χρόνια μετά και η λέξη γενοκτονία είναι σχεδόν απαγορευμένη, χάριν της Ελληνοτουρκικής φιλίας.
101 χρόνια μετά τα πάθη των προγόνων μας παραμένουν στο σκοτάδι.
101 χρόνια μετά και οι μνήμη των γονέων, των παππούδων, των συγγενών ή ακόμα και αυτών των άγνωστων ανθρώπων που ήταν εκεί δεν έχει αποκατασταθεί.
Πατρίδα θα είναι πάντα μια ! Στο άκουσμα της λέξης , τα μάτια μας θα είναι γεμάτα δάκρυα. Κάθε δοξαριά της ποντιακής λύρας είναι ένας καημός, κάθε ήχος της και μια ιστορία. Τα τραγούδια μας, αφηγήσεις πόνου και νοσταλγίας, κάθε χορός ο πολιτισμός μας .Με κάθε χτύπο του νταουλιού, θα χτυπούν δυνατά οι καρδιές μας .
Αδήριτη ανάγκη η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Αυτό το ειδεχθές – προμελετημένο έγκλημα πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί από
ολόκληρο τον κόσμο.
Στην μνήμη των χιλιάδων ψυχών …
1. Αλεξανδρίδης Στάθης – ερμηνευτής
Σαν σήμερα…. στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου! Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 έχασαν τη ζωή τους πάνω από 353.000 θύματα εκείνου του εγκλήματος που θεωρείτε η δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα, μετά από αυτή των Αρμενίων! Είναι ημέρα μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό!
19 Μαΐου ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΩ. Πρέπει να γίνει αναγνώριση η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι χρέος μας!
Αλησμόνητη πατρίδα κι ανασπάλω σε ποτέ!!
2. Γκόσιος Γιάννης – Ερμηνευτής -Καθηγητής μουσικής
Ανήκοντας στην τέταρτη γενιά προσφύγων και μεγαλωμένος κοντά στους παππούδες μου, θυμάμαι πάντοτε όλες εκείνες τις ιστορίες των γονιών τους από τον ξεριζωμό. Η ενασχόληση με την ποντιακή μουσική, η οποία περιγράφει μέσα από τους στίχους τις ιστορίες αυτές και τα μέρη που με τόσο πόνο και θλίψη άφησαν πίσω οι πρόγονοί μας, οδηγεί την ψυχή και την σκέψη μας ακόμη πιο κοντά σε αυτούς αλλά και στον πανέμορφο Πόντο. Τα χρόνια περνούν κι όπως εμείς δεν ξεχάσαμε, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι επόμενες γενιές, μεσά απ’ την αλήθεια που έχουμε χρέος να μεταφέρουμε. Είμαι βέβαιος πως ο μουσικός μας πολιτισμός αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο για να επιτευχθεί αυτό. Μια αλήθεια που οφείλει να αναγνωριστεί και μια συγνώμη που θα αναπαύσει τις ψυχές των προγόνων μας και θα απαλύνει τις δικές μας.
3. Κατοτικίδης Γιάννης – ερμηνευτής
Σήμερα ημέρα μνήμης για μια γενοκτονία που πόνος το αίμα και ο ξεριζωμός χάραξε ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές των Ελλήνων του Πόντου και όλων των ανθρώπων που άγγιξε την καρδιά τους ο άδικος χαμός ενός ολοκλήρου γένους. Δεν ξεχνώ.
4. Κεμανετζίδης Μπάμπης – Λυράρης – Ενορχηστρωτής (βίντεο)
5. Νικολαΐδη Πέλα – Ερμηνεύτρια
19 Μαΐου ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του πόντου,101 χρόνια πέρασαν από τότε που σφαγιάστηκαν 353.000 ψυχές, όχι άλλο γενοκτονίες .
6. Παπαγερίδου Δήμητρα – Ερμηνεύτρια
Υποχρέωσή μας απέναντι στις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν είναι να κρατήσουμε ΖΩΝΤΑΝΗ την ιστορία για τον αγώνα!θυμόμαστε,τιμούμε κ δοξάζουμε για να μην ξαναζήσουμε γενοκτονίες!!!
7. Παρχαρίδης Αλέξανδρος – Ερμηνευτής
19 Μαΐου ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η αναπόληση του παρελθόντος βρίθει από θύμησες που αντανακλούν την πολύπαθη ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού.
Τιμή και δόξα στους γενοκτονηθεντες και αγώνας για αποτροπή νέων εγκλημάτων γενοκτονίας.
8. Πουτακίδης Κώστας – Ερμηνευτής
Φτωχά τα λόγια μπροστά σε αυτό το τραγικό γεγονός…. Θλίψη και συγκίνηση μοναδικά μου συναισθήματα για αυτήν την μαύρη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου… Των δικων μας ανθρώπων… Των παππούδων μας… Χρέος μου να διατηρώ τα ήθη τα έθιμα την κουλτούρα την γλώσσα και την μουσική των προγόνων μου…
Χρέος μου να θυμάμαι !!!
9. Πουταχίδης Θεόφιλος – Ερμηνευτής
Ιερή η μνήμη των άταφων νεκρών προγόνων μας, τραγικά θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
10. Τσαχουρίδης Κωνσταντίνος – Ερμηνευτής (βίντεο)
Η γενοκτονία αφορά ολόκληρο των ελληνισμό της Ανατολής. Έλληνες του Πόντου- μικρασιατικός ελληνισμός. Πρόκειται για ένα θηριώδες έγκλημα το οποίο ακολούθησε ο μεγάλος ξεριζωμός. Αλληλένδετα συμβάντα ενορχηστρωμένα αδικήματα με απολογισμό 1.280.00-1.500.00 ψυχές. Ένα καλά προμελετημένο σχέδιο αφανισμού των Ελλήνων.
ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ…
Επιμέλεια κείμενου Ξανθοπούλου Αργυρώ, σπουδάστρια Δημοσιογραφίας .