Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα κόμματα τη διαμόρφωση των συνθηκών σε κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, προκειμένου να προχωρήσουν τον προεκλογικό τους σχεδιασμό στην τελική ευθεία προς την κάλπη της 21ης Μαΐου.
Όσο και αν το ενδιαφέρον στρέφεται στις μεγάλες Περιφέρειες της χώρας, προφανώς δεν περνά απαρατήρητο ή σε δεύτερη μοίρα το τι συμβαίνει στην επαρχία, με τη Δυτική Μακεδονία να είναι μία από τις περιοχές όπου τα δεδομένα σαφώς μπορούν να διαμορφωθούν διαφορετικά από ότι το 2019.
Τότε δηλαδή που η ΝΔ σάρωσε και τους 4 Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, κερδίζοντας 7 από τις συνολικά 10 έδρες, ακολουθώντας σαφώς την γενική τάση της Επικράτειας η οποία έδωσε και την καθαρή νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά με την κυβέρνηση να δέχεται ανησυχητικά μηνύματα από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Κοζάνη και η Φλώρινα όπου η εξέλιξη της απολιγνιτοποίησης σαφώς και έχει πλήξει την εικόνα της ΝΔ με τις μετρήσεις να φανερώνουν σαφή υποχώρηση των ποσοστών και κλείσιμο της ψαλίδας στους δύο Νομούς.
Στην Π.Ε. Κοζάνης το 2019 η ΝΔ είχε καταγράψει διαφορά 8 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέποντας τα δεδομένα του 2015 όταν η νυν αξιωματική αντιπολίτευση είχε έρθει στην πρώτη θέση τόσο τον Ιανουάριο όσο και το Σεπτέμβριο με διαφορές 5 και 6% αντίστοιχα.
Στη ΝΔ δεν βλέπουν επιστροφή στο 2015 αλλά, ξεκάθαρα έχουν κυκλώσει την Π.Ε. Κοζάνης ως «προβληματική» περιοχή με τη διαφορά να μειώνετε στα επίπεδα του στατιστικού λάθους και τη μείωση των εδρών από 5 στις 4, να δημιουργεί νέα δεδομένα.
Εικόνα «ντέρμπι» δείχνουν οι μετρήσεις στην Π.Ε. Φλώρινας, όπου η διαφορά των 4,5% μονάδων του 2019 μπορεί εύκολα να ανατραπεί με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει κερδίσει τόσο τον Ιανουάριο του 2015(1%) όσο και το Σεπτέμβριο με διευρυμένη διαφορά(7%).
Η Δυτική Μακεδονία πλέον διαθέτει δύο Νομούς με μονοεδρικές, με τα κόμματα σαφώς να ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος σε τέτοιες εκλογικές Περιφέρειες.
Το «γαλάζιο» κάστρο της Καστοριάς δεν πρόκειται να πέσει, όσο και αν τα μηνύματα δείχνουν σαφή υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ από το συντριπτικό 50% το οποίο κατέγραψε το 2019.
Ακόμα και το 2015 η Καστοριά έδωσε «μπλε» χρώμα στο χάρτη, τόσο τον Ιανουάριο όσο και το Σεπτέμβριο με διαφορές τις τάξεις του 11 και 8% αντίστοιχα και το ΣΥΡΙΖΑ να μη ξεφεύγει από το 29%.
Στα Γρεβενά το 2019 η ΝΔ είχε καταγράψει καθαρή νίκη με διαφορά 14% και ποσοστό 43,16% κερδίζοντας τη μονοεδρική, η υπόθεση Πάτση όμως έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.
Το μήνυμα Μητσοτάκη στην επίσκεψή του το Φεβρουάριο στα Γρεβενά «για μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019» ακούστηκε ως καμπανάκι στα γαλάζια στελέχη της περιοχής, ενώ η επιστράτευση «ντόπιων» υποψηφιοτήτων και όχι «ξενόφερτων» διαβάστηκε από πολλούς ως μάχη να κρατηθεί οπωσδήποτε η μονοεδρική Περιφέρεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγάει την ανατροπή και την έδρα που κατείχε το 2015, καθώς το Σεπτέμβριο είχε κερδίσει με 2 μονάδες διαφορά, έχοντας γυρίσει τούμπα το αποτέλεσμα του Ιανουαρίου όπου υπολειπόταν σχεδόν 1,5% της ΝΔ.