Φωτιά στη συζήτηση η οποία φαίνεται να ανοίγει όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την ενεργειακή αξιοποίηση στερεών αποβλήτων, έβαλε η ερώτηση της περιφερειακής συμβούλου, Νούλας Τουμπουλίδου, στη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής.
Το μεγάλο θέμα το οποίο έρχεται ολοένα και πιο κοντά, με την Δυτική Μακεδονία να είναι μία από τις περιοχές που έχουν επιλεγεί για τις συνολικά έξι μονάδες σε όλη τη χώρα, ήρθε να αναζωπυρώσει η ανακοίνωση του Προέδρου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, στην πρόσφατη παρουσία του στον ΑΗΣ Καρδιάς για την παρουσίαση του νέου επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης.
Εκεί αποκάλυψε το σχεδιασμό της ΔΕΗ για κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας στην αυλή λιγνίτη της «Πτολεμαΐδα 5», δίνοντας μεγαλύτερη τροφή για να ανοίξει επί της ουσίας μία συζήτηση.
«Εξακολουθεί να ισχύει αυτό που είπα ότι, όταν προκύψει αυτό το θέμα θα πάρουμε συγκεκριμένη θέση», επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος εξήγησε πως ο σχεδιασμός προβλέπει επεξεργασία και διαλογή απορριμμάτων με το υπόλειμμα αντί να θάβεται και να υπάρχει τέλος ταφής, με την αντίστοιχη περιβαλλοντική επιβάρυνση, να οδηγείται στην καύση η οποία μπορεί να καλύψει το 1/3 των αναγκών της Τηλεθέρμανσης, μειώνοντας παράλληλα την τιμή της.
Ο Γιώργος Αμανατίδης τόνισε πως προέχουν τα θέματα υγείας των πολιτών και πρέπει να τηρηθούν απόλυτα όλοι οι κανονισμοί, ενώ δεσμεύτηκε πως θα υπάρχει στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και για όλες τις δραστηριότητές της στην περιοχή:
«Μετέφερα στον Πρόεδρο ότι όσες αποφάσεις μας αφορούν θα έχουν και τη δική μας άποψη», τόνισε και ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την εκπόνηση μια Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για λογαριασμό της Περιφέρειας ώστε να υπάρχει ετοιμότητα όταν προκύψει η πραγματική συζήτηση επί του θέματος.
«Όταν προκύψει θα πάρουμε τη σωστή απόφαση».
Η κα Τουμπουλίδου στη δευτερολογία της επεσήμανε πως η περιφερειακή αρχή δείχνει να συζητάει ήδη ένα τέτοιο ενδεχόμενο και άφησε στην άκρη το τεχνικό κομμάτι προτάσσοντας το πολιτικό
«Εχει αποφασίσει η περιοχή να πάμε σε μια τέτοια λειτουργία. Και ενώ λοιπόν κινούμαστε σε κάτι διαφορετικό δεν έρχεται κανείς να σχολιάσει ότι οι αλλαγές ανακοινώνονται από έναν τρίτο(ΔΕΗ). Και πάλι δεχόμαστε να ανακοινωθεί κάτι για ην περιοχή χωρίς να μιλήσει ο κόσμος,. Αποδεχόμαστε μια νέα ατζέντα για την περιοχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς να έχουμε μπροστά τη ΔΙΑΔΥΜΑ και την αυτοδιοίκηση. Αν η Δυτική Μακεδονία παύει να ανακυκλώνει και αρχίζει να καίει ποιος το αποφάσισε αυτό;».
Ο Περιφερειάρχης τόνισε την εμπιστοσύνη του στη ΔΙΑΔΥΜΑ και ξεκαθάρισε πως θα γίνει χωριστή συνάντηση με τη ΔΕΗ για το ζήτημα αυτό, ενώ έστειλε το μήνυμα πως το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα μείνει αμέτοχο στις αποφάσεις.
Το λόγο στη συζήτηση πήρε και η Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Πολυτίμη Φαρμάκη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει ενημερωθεί σχετικά πριν από 4 μήνες από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το σχεδιασμό.