Μια από τις πλέον «ζωντανές» και προοδευμένες κοινότητες της επαρχίας Εορδαίας είναι ή Αρδασσα 1500 περίπου κατοίκους. Απέχει 5 μόλις χιλιόμετρα από την Πτολεμαΐδα την πρωτεύουσα της επαρχίας Εορδαίας. Οι κάτοικοι κατά 90% είναι πόντιοι και ή ονομασία τού χωριού προέρχεται από το χωριό Αρδασσα του Πόντου, της περιοχής της Τραπεζούντας, από το ομώνυμο χωριό πού ήρθαν οι περισσότεροι.
Ή παλαιά ονομασία τού χωριού ήταν Σούλποβο και οι γεροντότεροι κάτοικοι αποφάσισαν να τού δώσουν καινούργια ονομασία για να θυμούνται τόσο αυτοί, όσο και οι απόγονοι τους την πατρίδα τους την Αρδασσα τού Πόντου και να προσδοκούν την επιστροφή τους σ’ αυτήν.
Η βαθειά πίστη των κατοίκων της Αρδασσας στην ποντιακή παράδοση τούς οδήγησε στην διοργάνωση φεστιβάλ ποντιακού χορού πού γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής της Μεταμορφώσεως τού Σωτήρας πού πανηγυρίζει και ό ομώνυμος Ιερός ναός τού χωριού.
Το πρώτο φεστιβάλ έγινε τό1980 και επαναλήφτηκε για δεύτερη φορά εφέτος και σημείωσε καταπληκτική επιτυχία.
Θα ήταν παράλειψή μας να μη αναφερθεί ότι, ή μεγάλη διαφορά επιτυχίας τού 2ου από το 1ο φεστιβάλ οφείλεται στη θέληση της διοικήσεως τού Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου των Ποντίων Αρδασσας πού διοργάνωσε το φεστιβάλ και των κατοίκων τού χωριού να καθιερωθεί αυτό σε πανελλήνια κλίμακα. Είναι άλλωστε γνωστή σε όλους ή παθολογική Αγάπη των Ποντίων για την συνέχιση της παραδόσεως και την διατήρηση των ηθών και εθίμων της φυλής, γιατί πιστεύουν ότι «Λαός πού ξεχνάει τις ρίζες του είναι καταδικασμένος σε αφανισμό» και οι Πόντιοι όχι μόνο δεν ξεχνούν τις ρίζες τους, άλλα τις ποτίζουν και τις περιποιούνται για να μεγαλώσουν και να καλύψουν μεγαλύτερο χώρο.
Αυτό μαρτυρεί ή εμφάνιση πεντάχρονων και δεκάχρονων παιδιών στα φεστιβάλ Ποντιακού χορού, πού με πάθος και ευαισθησία χορεύουν τούς ποντιακούς χορούς, τούς όποιους δεν μαθαίνουν σε διάφορες σχολές χορού, αλλά από τους τριαντάρηδες πατέρες τους Χαρακτηριστικά επίσης της αγάπης των Ποντίων για τις ρίζες τους είναι τα λόγια γνωστού καλλιτέχνη, ό όποιος είπε πρόσφατα ότι «προτού δούμε ένα συγκρότημα χορού Ποντίων το βαθμολογούμε με άριστα, γιατί γνωρίζουμε πώς θα είναι άριστη και ή χορευτική του εκτέλεση και ή δουλειά του».
Ή διοργάνωση όμως των φεστιβάλ Ποντιακού χορού στην Αρδασσας, στα όποια, στο μέλλον θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα ποντιακά συγκροτήματα της Ελλάδος, προϋποθέτει παροχή οικονομικής ενισχύσεως από το κράτος. Θα χρειασθεί ή βοήθεια της Νομαρχίας και τού Υπουργείου Πολιτισμού, πού έχουν χρέος να βοηθούν οικονομικά κάθε πολιτιστική εκδήλωση των Συλλόγων.
Απώτερος σκοπός του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Αρδασσας είναι η καθιέρωση στο χώρο της του Πανελλήνιου φΕΣΤΙΒΑΛ Ποντιακού χορού. Με το πνεύμα αυτό μίλησε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαϊδος, κατά την απονομή των αναμνηστικών επάθλων στους συμμετέχοντες στο 2ο φεστιβάλ Ποντιακών χορών Αρδασσας ,ο οποίος μεταξύ άλλων είπε, με τη δική σας πίστη στα ιδανικά και την παράδοση μας, με τη συμπαράσταση όλων των κατοίκων του χωριού και της Πολιτείας, το φεστιβάλ θα καθιερωθεί σύντομα σε Πανελλήνια βάση και αυτό το στηρίζω, στη δραστηριότητα των μελών του συλλόγου σας που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατόρθωσαν να παρουσιάσουν μια αξιοθαύμαστη δουλειά.
Ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων ‘Αρδασσας ιδρύθηκε το 1976 από λίγους άλλα δραστήριους νέους τού χωριού πού διψούσαν για δράση. Αυτοί είναι οι κκ. Γ.’Αντωνιάδης, X. Σαββίδης, Α. Κωνσταντινίδης, I. Ρωμανίδης και άλλοι. Σύντομα όμως γράφτηκαν , στο σύλλογο, όλοι σχεδόν νέοι και άρχισαν να εργάζονται για την πολιτιστική άνοδο και πρόοδο τού χωριού. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσαν να δημιουργήσουν δύο αξιόλογα χορευτικά συγκροτήματα. Το εφηβικό και παιδικό, τα όποια έχουν διακριθεί σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις, όπως στην γιορτή της Παναγίας Σουμελά.
Ό Σύλλογος έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις έθνικοκοινωνικού περιεχομένου και έχει διοργανώσει πολλές χοροεσπερίδες. Όλες οι εκδηλώσεις του έχουν στεφθεί με επιτυχία.
Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το 2ο φεστιβάλ Ποντιακού χορού πού πραγματοποιήθηκε στo προαύλιο τού σχολείου του χωριού και το παρακολούθησαν πάνω από 3.000 θεατές.
Στο φεστιβάλ αυτό πήραν μέρος τα συγκροτήματα, Αρδασσας, Αναρράχης, Ποντοκώμης, Φλωρίνης και
Γιαννιτσών, τα όποια και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ή παιδική εμφάνιση, 5 και 10έτών, συγκροτημάτων και του χορευτικού συγκροτήματος του εκπολιτιστικού συλλόγου «Φούφα- Πτολεμαϊδος».