Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Ιορδάνη Ανδρεάδη, Χειρούργο, που υπηρέτησε το ΕΣΥ και το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο πάνω από τέσσερις δεκαετίες.
Ερωτηθείς για τα όσα ακούγονται για τις λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία και πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστούν τα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Ανδρεάδης αναρωτήθηκε γιατί οι λίστες έχουν τόσα πολλά άτομα, αιτιολογώντας πως σαφώς έμειναν πίσω λόγω covid αλλά ακόμη και τότε πήγαιναν σε ιδιωτικές κλινικές.
«Για τα επαρχιακά νοσοκομεία δεν υφίστανται λίστες. Αφορούν κυρίως τα νοσοκομεία των Αθηνών και είναι τεχνητές. Στη Βόρεια Ελλάδα αφορούν κυρίως στην έλλειψη αναισθησιολόγων. Και αυτό για να πάνε να χειρουργηθούν οι ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα, πρακτική που κάνουν οι μεγαλογιατροί και το καθηγητικό κατεστημένο. Πώς να μην υπάρχουν λίστες, όταν το προσωπικό δεν επαρκεί; Πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο και αυτό γίνεται με προσλήψεις αλλά και να συζητήσουμε γιατί δεν έρχονται γιατροί», είπε αρχικά ο κ. Ανδρεάδης.
Τόνισε την ανάγκη τα νοσοκομεία να τα διοικούν μάνατζερ και όχι «κομματικοί εγκάθετοι», ζητώντας να υπάρχει αξιολόγηση και έλεγχος, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός επανασχεδιασμού του συστήματος υγείας.
Αναρωτήθηκε που θα βρει η πολιτεία τους χειρουργούς που θα κάνουν τα απογευματινά ιατρεία, θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και μείωσης του φόρτου εργασίας, όπως και αύξησης των αμοιβών τους.
Για το θέμα των αναισθησιολόγων στη Δ. Μακεδονία, απάντησε πως με μετακινήσεις δεν γίνεται δουλειά, προσθέτοντας πως «το νομοσχέδιο έγινε για τους γιατρούς των μεγάλων νοσοκομείων και τον ιδιωτικό τομέα».
Επανέλαβε με έμφαση πως το σύστημα υγείας χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση, έλεγχο, κανόνες, αρχές και λογοδοσία.
Ερωτηθείς αν υπάρχει τοπικιστική νοοτροπία για τη διατήρηση των νοσοκομείων, ο κ. Ανδρεάδης απάντησε πως «ο εκάστοτε δήμαρχος, περιφερειάρχης δεν κάνει τέτοια πολιτική. Το εκάστοτε υπουργείο θα πρέπει να έχει ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας απέναντι στους πολίτες».