Για το μεγάλο –ανολοκλήρωτο- έργο της δημιουργίας λιμνοδεξαμενής στην Αναρράχη που θα έλυνε μια σειρά προβλημάτων στο χωριό αλλά τελικά απεντάχθηκε ενώ είχαν δαπανηθεί 2 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, μίλησε στον «Π» ο π. νομάρχης Κοζάνης αλλά και κάτοικος του χωριού, Ιορδάνης Ανδρεάδης.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή τον πρόσφατο σχεδιασμό της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή, με τον έμπειρο αυτοδιοικητικό να σχολιάζει πως επιχειρηματικά πάρκα μπορούν να γίνουν σε πολλές περιοχές, αλλά παρόμοιο έργο λιμνοδεξαμενής και ταμιευτήρα, μόνο στην Αναρράχη.
Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε πως εγκαταλείπεται οριστικά το σχέδιο της δημιουργίας λιμνοδεξαμενής Αναρράχης που θα εξασφάλιζε νερό και να λυθούν πολλά αγροτικά προβλήματα, έργο για το οποίο είχαν δαπανηθεί πολλά χρήματα, καθώς είχε ενταχθεί στο 3ο ΠΕΠ.
Όπως εξηγεί, στην προσπάθεια αύξησης των αρδευόμενων εκτάσεων στο Νομό, διερευνούσε που θα μπορούσαν να γίνουν λιμνοδεξαμενές, μάλιστα σημείωσε ότι είχαν γίνει και γεωτεχνικές μελέτες. Ένα από τα έργα ήταν και η λιμνοδεξαμενή Αναρράχης, έργο στο οποίο θα μπορούσαν να αρδευτούν 2.500 στρέμματα και θα ήταν έργο μεγάλης σημασίας για τον πρωτογενή τομέα.
«Το έργο δημοπρατήθηκε το 2006, δυστυχώς όμως υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα παραπλανημένων πολιτών του Εμπορίου. Δεν υπήρξε πολιτική μέριμνα για να συνεχιστεί ένα έργο πνοής για τον τόπο, ενώ υπήρχαν και ευθύνες Δημάρχων. Το έργο πολεμήθηκε και ελλείψει πολιτικής βούλησης απεντάχθηκε. Ξοδεύτηκαν 2.650.000 ευρώ και το έργο απεντάχθηκε», λέει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, κάνει λόγο για «μεγάλο ψέμα» πως το Εμπόριο θα έμενε χωρίς να μπορεί να ποτίσει τα χωράφια του, καθώς το έργο ήταν επιλέξιμο, υπήρξε και το υφιστάμενο αρδευτικό του Εμπορίου 850 στρεμμάτων: «Αν δεν είχαμε ανεπτυγμένο αρδευτικό δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τους ταμιευτήρες, το φράγμα και τη λιμνοδεξαμενή Αναρράχης. Άρα είναι μεγάλο ψέμα να λέμε κάτι τέτοιο. Και τα 850 στρέμματα του Εμπορίου θα αρδεύονταν από τη λιμνοδεξαμενή και το φράγμα», προσέθεσε. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν λεφτά, με τον κ. Ανδρεάδη να καταλογίζει ευθύνες στους επόμενους αυτοδιοικητικούς που δεν συνέχισαν το έργο «λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης»
Σήμερα σχεδιάζεται η κατασκευή του επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή, με τον κ. Ανδρεάδη να καταλήγει πως: «Εκτάσεις για πάρκα τέτοια υπάρχουν ατέλειωτες. Για ταμιευτήρα, όμως ήταν μοναδική η θέση». Μάλιστα παραθέτει αντίστοιχες (κακές) εμπειρίες από λ.χ. τη ΒΙΠΕ Κοζάνης, το ΒΙΟΠΑ Ξύλου Κοζάνης κ.α. που δεν προχώρησαν επιχειρηματικά.