Άκρως επιτυχημένη κατά κοινή ομολογία η στήλη του E-PTOLEMEOS.GR “Αγορά Εργασίας” που σκοπό έχει τη δημοσίευση αγγελιών προσφοράς εργασίας από τοπικές επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους από την τοπική αγορά εργασίας. Για να το πούμε απλά, είναι ένας πίνακας ανακοινώσεων στον οποίο καρφιτσουναμε αγγελίες για επιχειρήσεις που ψάχνουν προσωπικό.
Μέρα με τη μέρα, ο αριθμός των αγγελιών αυτών μεγάλωνε. Τόσο από τον αριθμό των αγγελιών, όσο και από το περιεχόμενο τους, άρχισαν να προκύπτουν ενδιαφέροντα δεδομένα, ενδιαφέρουσες τάσεις, και ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Το πρώτο είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν βγει στην αγορά εργασίας και ζητούν προσωπικό, όταν τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή γινόταν κυρίως το αντίθετο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, κυρίως σε θέσεις που απαιτούν συγκεκριμένα προσόντα, η αναζήτηση υποψηφίων διαρκεί μεγάλα διαστήματα, με τον στόχο εύρεσης του κατάλληλου εργαζόμενου να μη επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό το έλλειμμα εργατικού δυναμικού, στην περιοχή με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη, είναι μία μεγάλη αντίφαση, και σαφώς ένα σοβαρό κοινωνιολογικό ζήτημα προς διερεύνηση.
Ένα δεύτερο ζήτημα, είναι το ότι έχουν αρχίσει δειλά-δειλά, οι όποιες λίγες επιχειρήσεις του παραγωγικού ιστού της περιοχής, να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα της εποχής συμμεριζόμενες τις σύγχρονες τεχνολογικές επαναστάσεις, να εκσυγχρονίζονται και να ζητούν εξειδικευμένους συνεργάτες.
Τρίτον, μπορεί κανείς να δει, πως κατά την αποβιομηχάνιση της Δυτικής Μακεδονίας, καλείται το εργατικό δυναμικό να μπει σε μία διαφορετική φιλοσοφία, σε μία άλλη κουλτούρα διεκδίκησης μίας θέσης εργασίας, ακόμα και να μάθει να διαλέγει τον τομέα της απασχόλησης του ανάλογα και με τις ανάγκες της αγοράς. Ευνόητο είναι, ότι όλα αυτά δεν συνέβαιναν με την ίδια ένταση τις προηγούμενες δεκαετίες για ευνόητους λόγους.
Ακολούθως, αξίζει να αναφερθούμε σε ένα σημείο που ίσως να μας επιτρέπει να έχουμε μια σχετική αισιοδοξία. Υπάρχουν προσπάθειες, και γεννιούνται νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Ο αριθμός τους μπορεί να μετριέται στα δάχτυλα του χεριού, το αποτύπωμα τους είναι διακριτό. Μικρές προσπάθειες που μεγαλώνουν και προσπαθούν να καταξιωθούν χάρη στο πείσμα των μετόχων τους. Όπως όμως είναι λογικό, τις επιχειρήσεις τις κάνουν οι άνθρωποι, συνεπώς ο άνθρωπος και οι συνεργασίες ανάμεσα στους ανθρώπους, είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα μεγαλώσει τις επιχειρήσεις.
Όλα τα παραπάνω, ήδη στοιχειοθετούν ένα έλλειμμα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Μπορεί κάποιος να αναλογιστεί, πόσο μεγαλύτερο θα είναι το έλλειμμα αυτό, όταν (και αν) έρθουν οι πολυαναμενόμενες επενδύσεις της μεταλιγνιτικής περιόδου. Οπότε οι πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η Πολιτεία πρέπει να είναι άμεσες και ουσιαστικές. Ταχεία επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού και κίνητρα στην καταρτισμένη γενιά του brain drain να επιστρέψει στην περιοχή. Χτες, όχι αύριο.
Η επανακατάρτιση οφείλει να έχει σοβαρά χαρακτηριστικά. Οι γελοιότητες επιδοματικού χαρακτήρα (τύπου σκόιλ ελικικού) πρέπει να διαγραφούν από τη μνήμη μας, και να γίνει σοβαρή δουλειά με κατεύθυνση από τον ιδιωτικό τομέα. Και φυσικά να μην έχει σαν σκοπό μόνο την απόκτηση δεξιοτήτων για να προσληφθεί κάποιος, αλλά και για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.