Έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνει ότι η σκόνη της Σαχάρας κουβαλά βαρέα μέταλλα επικίνδυνα για την υγεία του πληθυσμού
Λασποβροχή έφερε τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία η μεταφερόμενη σκόνη από την Αφρική, η οποία εσχάτως επισκέπτεται την περιοχή όλο και συχνότερα, αν και το φαινόμενο είναι υπαρκτό στη χώρα ολόκληρη. Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα βαρέα μέταλλα που φέρνει η σκόνη της Σαχάρας, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.
Μεταφορά σκόνης σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε και προκλήθηκαν έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία καταγράφηκαν στους σταθμούς μέτρησης της περιοχής. Επαναλήφτηκε χθες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη, χωρίς όμως να καταγραφούν υπερβάσεις ρύπων, καθώς η λασποβροχή «καθήλωσε» τη σκόνη στο έδαφος, γι’ αυτό δεν υπήρχαν αιωρούμενα σωματίδια. Το επόμενο μεγάλο σύννεφο σκόνης από τη Σαχάρα, αναμένεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ παράλληλα προβλέπονται κατά τόπους βροχές πιο περιορισμένης έντασης.
Η λασποβροχή του τελευταίου διημέρου ήταν έντονη, με αποτέλεσμα να γεμίσουν λάσπη αυτοκίνητα, μπαλκόνια κ.λ.π. σχεδόν σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Το «καλό» της λασποβροχής είναι ότι καθάρισε η ατμόσφαιρα, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς «κάθισε» η σκόνη, αλλιώς οι σταθμοί μέτρησης θα «χτυπούσαν κόκκινο», όπως έγινε την περασμένη Κυριακή που δεν είχε βροχή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περασμένη Κυριακή, όλοι ανεξαιρέτως οι σταθμοί μέτρησης της Δυτικής Μακεδονίας σημείωσαν μεγάλες υπερβάσεις σε συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Ειδικότερα, με όριο τα 50μg/m3, κατέγραψαν τις παρακάτω τιμές: Φλώρινα 158 μg/m3, Καρυοχώρι 151, Αμύνταιο 148, Πετρανά 129, Βεύη 126, Κοιλάδα 124, Κάτω Κώμη 123, Ανάργυροι 115, Ποντοκώμη 112, Οικισμός ΔΕΗ 108, Φιλώτας 96 και Κοζάνη 90. Να σημειωθεί ότι δεν λειτουργεί ο σταθμός μέτρησης της Πτολεμαΐδας.
Υπεύθυνοι για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης είναι φυσικά οι νοτιάδες. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται το νότο της χώρας και ιδιαίτερα την Κρήτη, περί τις 15 φορές ετησίως, ενώ τη βόρεια χώρα και ειδικά τη Δυτική Μακεδονία, δεν ξεπερνά σχεδόν τις 10 φορές το χρόνο. Αυτή την περίοδο όμως το φαινόμενο παρουσίασε μεγάλη έξαρση, αφού η σκόνη της Αφρικής έφτασε στο λεκανοπέδιο τρεις φορές σε μία εβδομάδα, από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέχρι το επόμενο που αναμένεται ξανά.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία από την αφρικανική σκόνη. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών του 2014, δεν είναι επικίνδυνη η σκόνη αυτή καθ’ εαυτή, αλλά αυτό που μεταφέρει η σκόνη. Όπως εξηγεί η μελέτη, επειδή η σκόνη διέρχεται από ρυπασμένες περιοχές με βαρέα μέταλλα, μεταφέρει μόλυβδο, ψευδάργυρο, τιτάνιο και άλλα βαρέα μέταλλα, τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον και βεβαίως είναι επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών.