Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > H συμβολή του ΕΣΠΑ στη μόχλευση κονδυλίων για τη Δίκαιη Μετάβαση- Αύριο στη Διυπουργική το σχέδιο- Μούδιασμα και προβληματισμός από την πρώτη παρουσίαση

H συμβολή του ΕΣΠΑ στη μόχλευση κονδυλίων για τη Δίκαιη Μετάβαση- Αύριο στη Διυπουργική το σχέδιο- Μούδιασμα και προβληματισμός από την πρώτη παρουσίαση

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Με ένα ποσό που αγγίζει το 1,7 δις. ευρώ, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ξεκινά ο μακρύς δρόμος της χρηματοδότησης για τη Δίκαιη Μετάβαση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Κώστας Μουσουρούλης, στα μέλη της ομάδας εργασίας της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προσχεδίου του master plan, για το οποίο από χθες ο «Π» σας παρουσίασε αναλυτικό ρεπορτάζ.

Ο Συντονιστής του ΣΔΑΜ, τόνισε πως σε αυτά τα χρήματα θα συμβάλλει το ΕΣΠΑ με ένα συντελεστή που μπορεί να κινηθεί από το 1,5 ευρώ έως 3 ευρώ για κάθε ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Αυτή τη στιγμή η μεταβλητή έχει καθίσει στο 1,64 ευρώ, με τον Κώστα Μουσουρούλη να εκφράζει τη βεβαιότητα πως το τελικό ποσό θα κινηθεί προς τα πάνω.

Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για τη Δίκαιη Μετάβαση, προκειμένου να πάρει οριστικές αποφάσεις και να δώσει την τελική απόφαση ώστε το κείμενο του master plan να πάρει την ολοκληρωμένη του μορφή πριν φτάσει στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης.

Παράλληλα τρέχει και το επιχειρησιακό πρόγραμμα, ενώ συντάσσονται και τα εδαφικά σχέδια τα οποία είναι απαραίτητα ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τα εγκρίνει και να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου.

Όπως διαβάσατε χθες στο e-ptolemeos, αλλά και μέσα από τις σελίδες του «Π», στην τηλεδιάσκεψη επικράτησε ένα αρχικό μούδιασμα για όσα παρουσιάστηκαν από τους τεχνικούς συμβούλους των εταιριών που ανέλαβαν τη σύνταξη του Master Plan, με τα μέλη της ομάδας εργασίας να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους.

Ένας προβληματισμός που εκφράστηκε έντονα από τους Δημάρχους της περιοχής, οι οποίοι απόρησαν για το γεγονός πως δεν είχαν στα χέρια τους το αναλυτικό υλικό ώστε να κάνουν τις δικές τους παρατηρήσεις, όταν θεωρητικά η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.

Το αναλυτικό υλικό αναμενόταν να φτάσει σε όλα τα μέλη εργασίας λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ στη σύντομη τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, επεσήμανε με νόημα πως το κείμενο είναι πρωτόλειο κα σαφώς επιδέχεται σοβαρών παρατηρήσεων ειδικά στο κομμάτι των θέσεων εργασίας, ώστε να τηρηθεί η αρχή της δημιουργίας μίας θέσης για κάθε μίας που χάνεται από την απολιγνιτοποίηση.

Για τους χρόνους της διαβούλευσης διαβεβαίωσε και ο Κώστας Μουσουρούλης, σημειώνοντας πως δεν θα είναι ασφυκτικοί, ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος θα βρεθεί στη Δυτική Μακεδονία όταν ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση.

Ζήσης Πιτσιάβας  

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Στα 2.801 τα νέα κρούσματα σήμερα Σάββατο -Ποσα εντοπίζονται στην ΠΕ Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής: 151 κρούσματα ...